Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 6. 2023,
10.40

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

Natisni članek

varnost Kitajska Evropska unija komunikacijska tehnologija

Petek, 23. 6. 2023, 10.40

10 mesecev

Nesprejemljiva tveganja v omrežjih 5G: vlada spremenila sklep

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55
Huawei 5G | Evropska komisija na podlagi širokega nabora razpoložljivih informacij meni, da Huawei in ZTE dejansko predstavljata bistveno večja tveganja kot drugi dobavitelji 5G. | Foto Shutterstock

Evropska komisija na podlagi širokega nabora razpoložljivih informacij meni, da Huawei in ZTE dejansko predstavljata bistveno večja tveganja kot drugi dobavitelji 5G.

Foto: Shutterstock

Vlada je v četrtek spremenila leta 2020 sprejeti sklep o ukrepih za zmanjšanje tveganj v omrežjih 5G. Kot so pojasnili v uradu vlade za informacijsko varnost, so pri tem izhajali iz nedavnega priporočila Evropske komisije, ki kitajski družbi Huawei in ZTE izpostavljajo kot bolj tvegani od preostalih dobaviteljev opreme 5G.

Kot so zapisali v uradu vlade za informacijsko varnost, je sklep vlade iz leta 2020 o sprejemu ukrepov za zmanjšanje tveganj v omrežjih 5G že vseboval ustrezno obrazložitev potrebe po urejanju navedenega področja na podlagi zakona, ki ureja kritično infrastrukturo.

Vendar pa je bil v času od sprejema tega sklepa sprejet zakon o elektronskih komunikacijah, ki v poglavju o varnosti omrežij in storitev ter delovanju v stanjih ogroženosti naslavlja tudi zmanjšanje tveganj v omrežjih 5G.

Huawei
Novice V Bruslju pozivajo države: Iz omrežij 5G čim prej izločite Kitajce

"Kljub sprejemu zakona o elektronskih komunikacijah ostaja potreba po hitrem in učinkovitem zagotavljanju nacionalne kibernetske varnosti. Pri predlagani posodobitvi je upoštevan razvoj tehnologije, še posebej na področju orkestracije mobilnih omrežij in njihovega upravljanja, vključno z radijskim delom, saj bi se v nasprotnem primeru izpostavili nesprejemljivim tveganjem za nacionalno kibernetsko varnost," so zapisali.

EU zaskrbljena zaradi varnostnih tveganj kitajske opreme

Usmeritve temeljijo na priporočilu Evropske komisije o kibernetski varnosti omrežij 5G, ki ga je podal prejšnji teden. Komisija je namreč izrazila veliko zaskrbljenost glede tveganj, ki jih za varnost EU predstavljajo nekateri dobavitelji komunikacijske opreme za mobilna omrežja.

Ugotavlja, da so odločitve držav članic glede omejitve ali izključitve družb Huawei in ZTE iz omrežij 5G upravičene in skladne z naborom orodij za 5G. V skladu s temi odločitvami in na podlagi širokega nabora razpoložljivih informacij komisija meni, da Huawei in ZTE dejansko predstavljata bistveno večja tveganja kot drugi dobavitelji 5G.

mobilnni telefon pametni
Novice Najboljši triki in skrivnosti, ki jih ne poznate o svojem mobilnem telefonu

Nekatere države EU mirijo 

Poziv Evropske komisije k pospešitvi omejevanja Huaweia in ZTE je sicer trčil ob neenotna stališča. Predvsem Nemčija tako strogim ukrepom ni naklonjena, saj meni, da so pretirani. Tudi avstrijski regulator je ocenil, da Huawei in ZTE ne predstavljata tako velikega varnostnega tveganja.

Tudi v Huaweiu so potezo Bruslja označili kot odločitev "na podlagi diskriminatornih presoj". "Komentarji predstavnikov Evropske komisije očitno ne temeljijo na preverjenih, transparentnih, objektivnih in tehničnih ocenah omrežij 5G," so zapisali v odzivu.

AKOS razmišlja, kako zagotoviti dodatno varnost

Na podlagi omenjenega zakona o elektronskih komunikacijah je agencija za komunikacijska omrežja in storitve sicer pripravila tudi predlog splošnega akta o dodatnih varnostnih zahtevah in omejitvah za omrežno opremo.

Ta določa "usmeritve, ki jih morajo upoštevati in izvajati operaterji mobilnih komunikacijskih omrežij, ki zagotavljajo ta omrežja kritičnim subjektom, pri oceni tveganj, ki izhajajo iz odnosov in dogovorov s proizvajalci oziroma dobavitelji informacijskih sistemov in omrežne opreme ter tveganj, ki izhajajo iz storitev podpore tretje ravni, ki jih tem operaterjem zagotavljajo ponudniki storitev podpore". Splošni akt bi tako omogočil izvajanje z njim povezanih določil zakona o elektronskih komunikacijah.

Prva ladja z omrežjem 5G
Novice Tako je videti prva ladja s 5G omrežjem #video

Iz Huaweia so nam po objavi članka poslali naslednji odziv:
"Huawei je vodilno tehnološko podjetje na področju tehnologije 5G in tudi vodilni svetovni ponudnik informacijskih in komunikacijskih rešitev (IKT). Uspešno delujemo v več kot 170 državah, v Evropi že 23 let. Huawei ves čas zagotavlja najvišje standarde varnosti in kakovosti izdelkov. Slednji so bili podvrženi najstrožjim varnostnim pregledom tudi v evropskih državah. Ti pregledi pa dokazujejo najvišjo kibernetsko varnost Huaweia in nam tako vedno znova pomagajo pridobiti zaupanje strank v mnogih državah, tudi v Sloveniji.

Huawei podpira skrb Vlade Republike Slovenije za zaščito kibernetske varnosti, vendar bi morali kakršnikoli ukrepi za zagotavljanje varnosti omrežij 5G temeljiti na objektivnih in nediskriminatornih kriterijih, ne pa na podlagi diskriminatornih ali arbitrarnih presoj. Ukrepi in pogoji zanje bi morali bi biti opredeljeni v zakonu, ukrepi pa bi morali biti sorazmerni in upoštevati specifike različnih delov omrežja.

Poskusi omejevanja in izključevanja na ravni vladnih odločitev brez analiz dejstev in učinkov, ob povsem nesorazmernem enačenju kritičnih in nekritičnih delov omrežja, neutemeljeno ustvarjajo precej resna tveganja za nacionalno varnost, nacionalno gospodarstvo in družbena tveganja, zavirajo razvoj inovativnosti in izkrivljajo trg EU.

Sicer nismo seznanjeni, da bi obstajal kakršenkoli sklep Vlade Republike Slovenije, ki bi se nanašal na Huawei, in tudi ni obstajala (in še danes ne obstaja) zakonska pravna podlaga za veljaven sprejem kakršnegakoli takšnega sklepa."

Telekom Slovenije
Novice Telekom Slovenije v Planici nadgradil omrežje 5G
Ne spreglejte