Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
16. 6. 2023,
10.34

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24

Natisni članek

ZTE Huawei 5G

Petek, 16. 6. 2023, 10.34

10 mesecev, 3 tedne

V Bruslju pozivajo države: Iz omrežij 5G čim prej izločite Kitajce

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,24
Huawei | Sedež podružnice podjetja Huawei v Nemčiji. Tam so marca začeli preiskovati komponente podjetja Huawei, ki so del omrežij 5G v državi. | Foto Shutterstock

Sedež podružnice podjetja Huawei v Nemčiji. Tam so marca začeli preiskovati komponente podjetja Huawei, ki so del omrežij 5G v državi.

Foto: Shutterstock

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton države članice EU poziva k čimprejšnjemu sprejemu odločitve, da s seznama dobaviteljev komponent za omrežja 5G izločijo kitajski podjetji Huawei in ZTE. Tveganje je preveliko, je prepričan Breton. 

Evropska komisija se je v četrtek odločila, da tako Huawei kot ZTE izključi iz vseh raziskovalnih programov, ki sredstva prejemajo iz skupne evropske blagajne, obenem pa z namenom zmanjšanja izpostavljenosti internih komunikacij vseh vej Komisije v prihodnosti ne bo več pogodbeno sodelovala z operaterji, ki v svoja omrežja vgrajujejo komponente dobaviteljev Huawei in ZTE.

"Do danes se je zgolj deset držav članic Evropske unije odločilo, da iz svojih omrežij 5G izključi oziroma močno omeji uporabo komponent dobaviteljev, ki se jih v skladu s smernicami EU razume za visoko tvegane," je na četrtkovi tiskovni konferenci v Bruslju dejal evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, ni pa navedel podatka, za katere države gre.

Breton je kot visoko tvegani izpostavil kitajski podjetji Huawei in ZTE, ki se že nekaj let tako na območju EU kot v ZDA otepata očitkov, da so njune komponente za gradnjo mobilnih omrežij pete generacije na skrivaj podaljšana roka Pekinga, ki se želi z namenom vohunjenja infiltrirati v omrežno infrastrukturo Zahoda. Obe kitajski podjetji in tudi kitajski politični vrh tovrstne obtožbe ostro zavračajo. 

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton. | Foto: Guliverimage/dpa Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton. Foto: Guliverimage/dpa

Breton je dodal, da je sprejemanje odločitve, da države članice, kar zadeva omrežja 5G, prekinejo ali zelo oklestijo sodelovanje z morebiti problematičnimi dobavitelji komponent za omrežja 5G, na ravni celotne EU prepočasno, kar predstavlja veliko varnostno tveganje in grožnjo kolektivni varnosti Evropske unije. 

Znano je sicer, da je 24 držav članic EU že sprejelo ali pa je še v postopku začrtovanja zakonskih smernic, ki bi varnostnim organom v posamičnih državah omogočile blokado storitev podjetja Huawei.

Tako so se na odločitve Evropske komisije in izjave njenih visokih predstavnikov odzvali v podjetju Huawei:

"Huawei se ne strinja s komentarji predstavnikov Evropske komisije in jim ostro nasprotuje. Ti očitno ne temeljijo na preverjenih, transparentnih, objektivnih in tehničnih ocenah omrežij 5G.

Huawei razume skrb Evropske komisije za zaščito kibernetske varnosti v EU. A bi omejitve in izključevanje na podlagi diskriminatornih presoj povzročile resna gospodarska in družbena tveganja, zavirale razvoj inovacij ter izkrivljale trg EU. Poročilo Oxford Economics navaja, da bi lahko izključitev družbe Huawei povečala stroške naložb v omrežje 5G za več deset milijard evrov, kar bi plačali evropski potrošniki.

Javno označevanje posameznega subjekta kot »dobavitelja visokega tveganja« (HRV), brez kakršnekoli pravne podlage, je v nasprotju z načeli proste trgovine. Močno želimo poudariti, da se diskriminatorna ocena »HRV« ne uporablja za nobenega dobavitelja brez uvedbe utemeljenega postopka in ustreznega zaslišanja. Kot gospodarski subjekt v EU ima družba Huawei procesne in materialne pravice in bi moral biti zaščiten v skladu z zakonodajo EU ter držav članic in njihovimi mednarodnimi obveznostmi.

Kibernetska varnost je Huaweijeva najvišja prioriteta. Družba Huawei je v Bruslju odprla Center za transparentnost in kibernetsko varnost. Center je namenjen strankam in neodvisnim zunanjim organizacijam za potrebe testiranja. Vabljeni so k izvajanju poštenih, objektivnih in neodvisnih varnostnih testov ter preverjanj v skladu s standardi in najboljšimi praksami kibernetske varnosti, ki so priznani v industriji. Družba Huawei je še naprej zavezana zagotavljanju globalno certificiranih in zaupanja vrednih izdelkov ter storitev, ki povezujejo milijone Evropejcev."

Preberite tudi:

Huawei P60 Pro
Novice Huawei P60 Pro: pred njim se nič ne skrije niti v popolni temi
Planet 18
Planet TV Kdo bi lahko zlorabil klicni center za krizno upravljanje? #video

 

Ne spreglejte