Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 1. 2021,
14.47

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,47

49

Natisni članek

nezaupnica KUL Karl Erjavec

Sreda, 13. 1. 2021, 14.47

3 leta, 3 mesece

Erjavec in voditelji KUL brez izjav. Janša: Možnost za uspešno nezaupnico obstaja, vendar ni velika.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,47

49

Potem ko je prvak DeSUS in potencialni kandidat za mandatarja Karl Erjavec po razpravi s poslanci DeSUS v torek zvečer sporočil, da bodo štirje prispevali podpise pod konstruktivno nezaupnico, se je danes sestal z vodji strank KUL. Izjav ne dajejo. Pričakovati je bilo sporočilo o 43 podpisih, a po neuradnih informacijah STA še nima vseh iz DeSUS.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v torkovi izjavi po okoli šesturni razpravi s poslanci svoje stranke sporočil, da ga podpirajo kot kandidata za mandatarja za sestavo nove vlade ter da bodo prispevali svoje podpise pod predlog nezaupnice vladi Janeza Janše. Na vprašanje, ali že ima podpise poslancev, ali le njihovo obljubo, je odgovoril, da "imajo te podpise že deponirane". Dodal je, da bodo danes pač zbrani.

Napovedal je, da se bo sestal s predsedniki LMŠ, SD, Levice in SAB, združenih v KUL, kjer da bodo zbrali vse podpise in se tehnično pogovorili, kako bodo izpeljali postopek nezaupnice.

Danes pa izjav ne dajejo niti poslanci DeSUS niti voditelji KUL in Erjavec. Ta na vprašanje STA, ali ima 43 poslanskih podpisov zbranih, za zdaj ni odgovoril. Po neuradnih informacijah STA pa naj še ne bi imel vseh iz DeSUS.

Simonovič: Erjavec je očitno razumel drugače

Poslanec DeSUS Branko Simonovič je za TV Slovenija dejal, da so v torek poslanci DeSUS dali soglasje k podpisom, niso pa imeli celotne nezaupnice, ampak le tri strani. "Normalno je, da dokler ne preberem dokumenta v celoti, podpisa ni. Očitno je gospod Erjavec to razumel drugače," je dejal.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek pa je na Twitterju zapisal, da je že čas, da "se preštejemo v parlamentu in se ta zgodba razčisti". "Da se potem lahko vsi skupaj osredotočimo na epidemijo in ekonomsko krizo," je zapisal.

Predlog konstruktivne nezaupnice nameravajo vložiti v petek. DZ naj bi o njej na izredni seji odločal sredi prihodnjega tedna. DZ sicer po poslovniku DZ o nezaupnici vladi oz. o kandidatu za novega predsednika vlade odloča najprej 48 ur in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga.

"Prevzemam odgovornost za 43 glasov"

Prvak DeSUS verjame, da bo nezaupnica vladi uspela, sam pa prevzema odgovornost za 43 poslanskih glasov. Spomnil je, da potrebujejo tudi glasove iz SMC in pojasnil, da je imel v tem tednu kratek pogovor s Počivalškom. Vsebine ni želel komentirati.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.
Novice Počivalšek: Umetno ustvarjanje vladne krize nam že več mesecev črpa energijo

SMC je podporo Erjavcu sicer odrekla. Počivalšek je v torek zvečer na Twitterju navedel, da je že čas, da se preštejejo v parlamentu in se ta zgodba razčisti. "Da se potem lahko vsi skupaj osredotočimo na epidemijo in ekonomsko krizo," je dodal, še piše STA.

Janša: Možnost, da bi bila nezaupnica izglasovana, obstaja, ni pa velika

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA , Predsednik vlade Janez Janša je v pogovoru za Radio Ognjišče danes dejal, da možnost, da bi bila konstruktivna nezaupnica trenutni vladi izglasovana, obstaja, ni pa velika. Po njegovi oceni pa to ne bi pomenilo, da bi KUL postavila novo vlado iz strank, zaradi katerih je vlada enkrat že razpadla, temveč bi to prineslo predčasne volitve, poroča STA.

Janša meni, da glede na to, kako se "lomi roke" poslancem DeSUS, se jim "grozi in izsiljuje", da se bo tak pristop nadaljeval tudi pri poslancih SMC. Do glasov za padec vlade bi tako prišli s "protipravnimi in kriminalnimi pritiski", je dejal.

Predčasne volitve so po Janševi oceni logičen interes vsaj dveh strank v Koaliciji ustavnega loka (KUL). Premier je izpostavil stranko Levica, s katero SD po njegovih besedah tekmuje v tem, "kdo bo bolj destruktiven in radikalen", zaradi česar predsednica SD Tanja Fajon po njegovi oceni potaplja svojo stranko.

Preberite še:

Karl Erjavec
Novice Erjavec: Štirje poslanci DeSUS bodo prispevali podpise za konstruktivno nezaupnico
Karl Erjavec se je svojim poslancem opravičil
Novice Objavljamo predlog konstruktivne nezaupnice 43 poslancev opozicije
Karl Erjavec
Novice Erjavec: Konstruktivno nezaupnico bomo vložili 15. januarja
Ne spreglejte