SiolNET. Novice Slovenija
1,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Knovs bo preiskavo arbitražne afere zaključil 8. julija #video

1,09

termometer

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je danes v povezavi s preiskavo arbitražne afere opravil pogovore z nekdanjima zunanjima ministroma Karlom Erjavcem in Samuelom Žbogarjem. Kot je po seji povedal predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi), se bodo 8. julija pogovorili še z uslužbenci Sove, nato pa zaključili preiskavo afere.

Komisija je danes ob obeh bivših zunanjih ministrih zaslišala še nekdanjega generalnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Tomaža Kunstlja in kot je povedal Matej Tonin, so vsi trije potrdili, da je bila arbitraža vseskozi prioriteta MZZ, "tako v kadrovskem kot finančnem smislu".

"MZZ je projektni skupini nudilo vse gmotne in kadrovske vire, ki jih je projektna skupina potrebovala za svoje delo," je zagotovil Tonin.

Na ta način so po Toninovih besedah zanikali besede slovenske agentke v arbitraži Simone Drenik pred Knovsom, da je bila podpora MZZ pomanjkljiva.

Predsednik Knovsa Matej Tonin je poudaril, da se navedbe štirih nekdanjih direktorjev Sove ne ujemajo s tem, kar je povedala Simona Drenik. | Foto: Planet TV Predsednik Knovsa Matej Tonin je poudaril, da se navedbe štirih nekdanjih direktorjev Sove ne ujemajo s tem, kar je povedala Simona Drenik. Foto: Planet TV

Odkrili nove neskladje

Tonin je pojasnil še, da so danes na seji ugotovili še eno neskladje, in sicer v povezavi z izobraževanjem pomembnih predstavnikov vlade in članov projektne skupine, ki so ga izvajali uslužbenci Sove. Drenikova in Karl Erjavec sta po njegovih besedah dejala, da naj bi jim Sova zagotovila, da naj bila komunikacija po stacionarnih telefonih dovolj varna.

"To so v predhodnih pričanjih zanikali vsi direktorji Sove, zato bomo te stvari še dodatno preverili, ker gre za zelo pomembno stvar tudi iz vidika delovanja v prihodnje," je dejal Tonin. Napovedal je, da bo komisija zato 8. julija opravila pogovore z uslužbenci Sove, ki so to usposabljanje izvajali. Ugotoviti želijo, kaj so dejansko govorili ljudem, ki so jih usposabljali. Gre za manjšo skupino do desetih agentov Sove, je še povedal Tonin.

Interpelacija Karl Erjavec Novice Maratonska interpelacija ni uspela: Karl Erjavec ostaja obrambni minister #foto

S tem bo Knovs svojo preiskavo v zvezi z arbitražo končal, je še napovedal Tonin. Nato bodo čez poletne počitnice pripravili poročilo, prvi osnutek pa naj bi obravnavali septembra. Nosilo bo oznako zaupno, je še povedal Tonin.

Na novinarsko vprašanje je pojasnil še, da Knovs ni parlamentarna preiskovalna komisija, ki bi ugotavljala politično odgovornost. "V zvezi s politično odgovornostjo sem sam dejal, da v takem primeru, ko se je kompromitiral takšen projekt, bi minister za zunanje zadeve moral sprejeti objektivno odgovornost, a to je bila stvar tedanje vladne koalicije," je dejal prvak NSi.

"S politično odgovornostjo se tako ne mislimo ukvarjati. Bistveno je zgolj to, da bomo ugotovili, kaj je šlo v tehničnem smislu narobe, da se je ta kompromitacija sploh lahko zgodila. To je naša osnovna poanta poročila," je dejal Tonin. A v tem poročilu bo "tudi zelo jasno zapisano, kdo je vedel, koga vse je Simona Drenik obveščala", je še dodal Tonin.

Erjavec ponovno zanikal odgovornost

Erjavec je po koncu seje novinarjem ponovno zanikal tako vedenje o pogovorih med arbitrom Sekolcem in agentko Drenikovo kot tudi odgovornost za to. "Celo presenetilo me je, da sta se lahko arbiter in agentka pogovarjala," je dejal sedanji obrambni minister. Izrazil je zadovoljstvo, da je pred komisijo pričal tudi arbiter Sekolec in da je povedal, "da je sam zakuhal to afero".

Erjavec je spomnil, da je bil sam deležen tudi interpelacije, da naj bi on zakuhal to afero, celo pod pritiskom hrvaških obveščevalnih služb. "To se je izkazalo, da ni res. Izkazalo se je tudi, da ni res, da naj bi naročil Drenikovi, naj se pogovarja z arbitrom. To je zanikal sam Sekolec," je dejal Erjavec.

Je celotna preiskava arbitražne afere uperjena proti njemu osebno?

Namignil je, da je celotna preiskava arbitražne afere uperjena proti njemu osebno. "Glede tega, da naj bi vedel za te pogovore, je šlo za predpostavko, ker je bilo to zadevo nekako zaključiti. Cilji so bili povsem drugačni - kako diskreditirati Karla Erjavca," je prepričan.

Danes je pred komisijo pričala tudi dolgoletna vodja Erjavčevega kabineta, Vlasta Vivod, vendar je Erjavec zagotovil, da v kabinetu niso vedeli, da se Drenikova in Sekolec pogovarjata. "Zlasti zato, ker je to prepovedano," je poudaril.

"Sem pa zadovoljen, da sem uspel potem na drugi ustni obravnavi prepričati arbitražno sodišče, da ne gre za takšno kršitev, da bi postopek ustavili, ampak da je bila potem izdana delna odločba, da se postopek nadaljuje," je še dodal Erjavec.

Spomnil je, da je tedaj tedanjemu premierju Miru Cerarju ponudil odstop, ki pa ni bil sprejet. "Tako da mislim, da sem storil vse, kar je bilo nujno, da arbitraža ni propadla. Ni pa moja odgovornost za prisluškovalno afero," je še zatrdil prvak DeSUS.

Erjavec pričakuje, da bo Knovs zdaj končal svojo delo in da bodo člani komisije povedali, "kako so ravnale obveščevalno-varnostne službe, kakšno je bilo ravnanje agentke, arbitra in tudi glede zunanjega ministra".

Samuel Žbogar | Foto: Bor Slana Samuel Žbogar Foto: Bor Slana

Zavrnil je tudi namige, da projektna skupina za arbitražo ni imela na voljo dovolj sredstev za delo. "Moram reči, da je bila arbitraža stalno prva prioriteta ministrstva za zunanje zadeve in da denar ni bil problem, ker je bilo to strateškega, nacionalnega pomena," je še zatrdil Erjavec.

Menil je še, da preiskava Knovsa škodi interesom Slovenije, "ker pogrevamo neke stare zgodbe". "Mislim, da je zdaj, ko je bila izdana končna razsodba, naša naloga, da dosežemo, da jo bo hrvaška stran začela spoštovati," je dejal.

Izrazil je tudi prepričanje v pozitivno odločitev Sodišča EU glede slovenske tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja evropskega prava, kar je povezano z mejo, ki je bila določena z arbitražo.

Simona Drenik Novice Arbitraža: pričanja nekdanjih direktorjev Sove in Drenikove se ne ujemajo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin