Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 8. 2015,
11.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Karl Erjavec Miro Cerar diplomati imenovanje

Petek, 21. 8. 2015, 11.38

7 let, 12 mesecev

Erjavec: Pahorjeva reakcija je bila pretirana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
MZZ bo za vlado pripravilo poročilo o nepravilnostih v diplomatskem nadzoru, na podlagi tega pa bo vlada sprejela sklep, je po srečanju s premierjem Mirom Cerarjem dejal zunanji minister Karl Erjavec.

Zunanji minister Erjavec je po sestanku s premierjem pojasnil, da bo vlada o tem, ali se strinja z nadaljevanjem postopka imenovanja devetih veleposlanikov, razpravljala prihodnji petek. Kadrovska komisija je po njegovih besedah zanje dala pozitivno mnenje.

Morebitne interpelacije bi bil vesel Odločitev o objektivni odgovornosti zunanjega ministra zaradi zapletov z arbitražnim postopkom in zaradi izsledkov diplomatskega nadzora je po besedah erjavca stvar predsednika vlade. Erjavec je zatrdil, da bo odločitev Cerarja glede tega spoštoval. Tudi morebitne interpelacije "bi bil vesel", saj bi imel možnost odgovoriti na vsa vprašanja na to temo, je dejal.

Erjavec še vedno uživa Cerarjevo zaupanje Iz Cerarjevega urada so sporočili, da sta se pogovarjala tudi o nekaterih aktualnih zadevah v slovenski zunanji politiki, pri izvajanju katere je zunanji minister deležen nadaljnjega zaupanja predsednika vlade.

Erjavec in Cerar sta spregovorila tudi o arbitražnem postopku o meji s Hrvaško in se strinjala, da "gredo stvari v pravo smer". Zunanji minister upa, da najava, da bo predsednik arbitražnega sodišča imenoval oba arbitra, tudi pomeni, da bo arbitražni postopek tekel naprej.

Erjavec je moral na sestanek k premierju Cerarju zaradi izsledkov nadzora na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, ki so z objavo v javnosti sprožili afero v slovenski diplomaciji. Med veleposlaniki, pri katerih je nadzor ugotovil kršitve, so tudi kandidati za veleposlaniške položaje, ki jih je vlada že potrdila.

Pahor Erjavcu zatrdil, da ne gre za nezaupanje ministru Potezo predsednika republike Boruta Pahorja, ki je zadržal podpisovanje ukazov o veleposlanikih, je Erjavec označil za pretirano reakcijo. Povedal je, da se je v četrtek sešel s Pahorjem in da mu je ta zatrdil, da pri zadržanju imenovanja veleposlanikov ne gre za vprašanje zaupanja zunanjemu ministru, ampak da bi se rad prepričal o pravilnosti odločitve, da podpiše ukaze o imenovanju.

Vendar pa bi predsednik republike, če bi dvomil o katerem od kandidatov, lahko po besedah Erjavca tudi sam pridobil poročilo in ugotovil, ali gre za takšne nepravilnosti, da kandidat ne bi bil deležen njegovega zaupanja.

Ne spreglejte