Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2014,
14.00

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karl Erjavec Zoran Janković Alenka Bratušek

Torek, 8. 4. 2014, 14.00

8 let, 2 meseca

Erjavec: Kongres PS ključen tudi za nadaljnji obstoj koalicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V primeru zmage Zorana Jankovića na kongresu PS so po mnenju Karla Erjavca najverjetnejše predčasne volitve, razen če bi šla premierka naprej samostojno s poslanci PS oz. se odcepila od stranke.

Za zdaj namreč kaže, da se bosta na bližnjem kongresu Pozitivne Slovenije pomerila premierka Alenka Bratušek in prvi predsednik stranke Zoran Janković.

Precej zapleten položaj znotraj stranke Po Erjavčevem mnenju je ob porazu Bratuškove scenarij, po katerem bi se odcepila od PS in morda ustanovila novo stranko, manj verjeten, saj ni znano, koliko poslancev PS jo podpira. Po njegovem mnenju je tudi zato napovedala glasovanje o zaupnici v DZ.

Glasovanje o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta je namreč po Erjavčevem mnenju pokazalo, da je položaj v PS precej zapleten. Štirje poslanci PS so glasovali za Virantovo razrešitev, dva sta se vzdržala, preostali so glasovanje obstruirali.

Erjavec ne verjame, da bo Janković kandidaturo umaknil Predsednik DeSUS sicer pozdravlja čimprejšnji kongres največje vladne stranke, zlasti zato, da se v PS preštejejo in bo znano tudi, kakšno podporo ima vlada. Kongres je po Erjavčevem mnenju gotovo pomemben, saj se mu zdi malo verjetno, da bi Janković kandidaturo umaknil. Spopad med njim in premierko pa bo, tako meni Erjavec, gotovo oster.

Premierka ima v primeru poraza po njegovem mnenju več možnosti. Lahko odstopi kot predsednica vlade, preveri podporo poslancev PS in morda ustanovi novo stranko, lahko pa sledijo predčasne volitve. "Kongres PS bo gotovo eden od ključnih političnih trenutkov za nadaljnji obstoj vlade," ugotavlja prvak DeSUS.

Stranka DeSUS ne bi sprejela scenarija, da Janković prevzame vodenje PS, Bratuškova pa ostane premierka Ne verjame namreč, da bi koalicija obstala, če bi Janković ob zmagi prevzel PS, Bratuškova pa bi ostala na čelu vlade. Tega tudi stranka DeSUS ne bi sprejela.

Erjavec je še povedal, da podpora na kongresu ni enaka podpori v poslanski skupini. Spomnil je na lanski kongres DeSUS, ko so poslanci te stranke napovedali, da se bodo ob porazu Erjavca odcepili od stranke.

Janković sicer še molči o svoji kandidaturi za predsednika PS oz. ne želi razkriti, ali jo utegne umakniti. Bratuškova je v ponedeljek v pismu pozvala člane stranke, naj strnejo vrste.

Ne spreglejte