SiolNET. Novice Slovenija
1,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Eksplozija prodaje: toliko luksuznih avtomobilov so letos kupili v Sloveniji #video

1,59

termometer

Prodaja luksuznih avtomobilov, katerih cene lahko presežejo vrednost vašega doma, je letos v Sloveniji eksplodirala. Za najdražjega, ki je letos zapeljal v slovensko garažo, je moral kupec odšteti skoraj pol milijona evrov. A verjeli ali ne, še pred letom dni bi za ta isti avtomobil država pobrala dodatnih 200 tisočakov več. 

Čeprav za Slovence velja, da se radi pohvalimo z avtomobilom, parkiranim pred hišo, je bil osebni avtomobil lani star povprečno 10,4 leta. V zadnjem desetletju se je njihova povprečna starost celo povečala za dve leti.

Pri prenovi našega voznega parka letos kraljuje volkswagen, takoj za njim je škoda, na tretjem mestu pa renault. A na drugi strani te mavrice so avtomobili, ki veljajo za eksotiko in katerih cene pogosto presegajo vrednost povprečnega slovenskega doma.

Razlog za nakup v spremenjenem davku 

"No, pojem dosegljivosti je v tem primeru relativen," je dejal Grega Muhič. A kljub temu se je letos takšnih avtomobilov prodalo več kot 250. Eden glavnih razlogov je spremenjeni davek na motorna vozila oziroma, kot so mu prodajalci dejali, na luksuzna vozila, saj je pošteno zasolil cene avtomobilov v tem segmentu.

"Poglejmo, letos najdražji pri nas registriran avtomobil je ferrari SF90 stradale, ki na cesto postavlja najboljše iz formule 1. Najmočnejši avtomobil, ki ga proizvajalec z iskrivim konjičkom v logotipu ponuja, ima kar tisoč konjskih moči," je pojasnil Marko Ferlin.

Zato tudi njegova osnovna cena, 430 tisoč evrov, ne preseneča. Če je pred letom dni država zanj pobrala dodatnih 180 tisoč evrov, pa je sprememba ta izdatek znižala na borih pet tisočakov. Marsikaterega od teh avtomobilov smo ravno zato na naših cestah videli s tujimi registrskimi tablicami.

Spremembo zakona, ki nas je postavljal med dražje v Evropi, so kupci nestrpno čakali, priznavajo v specializiranih salonih. In kot opozarjajo, država zato ne bo na koncu pobrala nič manj v proračun, saj takšna vozila potegnejo za seboj specializirane servise in prodajno mrežo delov, ki prinesejo razliko. Vzdrževanje luksuza namreč precej stane.

John Deere traktor Avtomoto Pomemben prevzem: slavno ime traktorjev z investicijo v Avstriji Audi S1 e-tron hoonitron Avtomoto Spet nekaj zares norega iz Audija #foto Toyota Lexus električni Avtomoto Tudi presenečenja: na en mah so pokazali 15 novih Novice V Egiptu na ulicah tanki, v Sloveniji prestižni avtomobili Novice Prestižni avtomobili za Sanaderja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin