Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
20. 12. 2021,
7.52

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

Natisni članek

električni avtomobili John Deere Kreisel Electric

Ponedeljek, 20. 12. 2021, 7.52

2 leti, 4 mesece

Kreisel Electric in John Deere

Pomemben prevzem: slavno ime traktorjev z investicijo v Avstriji

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04
John Deere traktor | John Deere, podjetje s 184 let dolgo tradicijo, je znano po delovnih strojih v zeleno-rumeni barvni kombinaciji. | Foto Wikimedia Commons

John Deere, podjetje s 184 let dolgo tradicijo, je znano po delovnih strojih v zeleno-rumeni barvni kombinaciji.

Foto: Wikimedia Commons

Avstrijsko podjetje Kreisel Electric, eno najbolj prodornih na področju razvoja elektromobilnosti, je lastniško prevzel John Deere – eden najbolj prepoznavnih proizvajalcev traktorjev in podobnih delovnih strojev.

Kreisel Electric sta ustanovila brata Markus in Philipp in od leta 2014 poskrbela za pravi tehnološki preskok podjetja iz Rainbacha blizu Freistadta v Avstriji. Nekoč so avtomobile na elektriko predelovali Arnoldu Schwarzeneggerju, nedavno so na elektriko predelali vrhunske dirkalne avtomobile in trenutno so za FIA uradni dobavitelj (polni ali sodobavitelj) tako imenovanega električnega in hibridnega "kita" za svetovno prvenstvo v relikrosu in reliju.

Kreisel Electric Škoda
Avtomoto Trije Avstrijci, ki želijo pisati avtomobilsko revolucijo

Eden od izdelkov je tudi električna različica Škodinega dirkalnika fabia rally2. | Foto: Kreisel Electric Eden od izdelkov je tudi električna različica Škodinega dirkalnika fabia rally2. Foto: Kreisel Electric Razvoj Avstrijcev prepričal prve velike vlagatelje

Čeprav svojih avtomobilov Avstrijci še ne izdelujejo in so se usmerili predvsem na področje razvoja in upravljanja baterijskih sistemov in polnilnih naprav, so podobno kot hrvaški Rimac poželi veliko pozornosti na odru svetovne avtomobilske industrije.

Prepričali so tudi ameriško podjetje Deere & Company, bolj znano po blagovni znamki John Deere, enega najbolj znanih proizvajalcev različnih delovnih strojev.

Tudi znameniti rumeno-zeleni traktorji bodo postajali električni ali hibridni

John Deere je tako pridobil večinsko lastništvo nad avstrijskim podjetjem. Finančnih podrobnosti obe strani nista razkrili. Kreisel Electric bo kljub prevzemu obdržal ime znamke, prav tako tudi sedež v Avstriji. Tam imajo trenutno okrog 160 zaposlenih.

John Deere si poleg naložbe od Avstrijcev obeta predvsem tehnološke rešitve za svoje stroje, kjer prav tako že obstaja resna težnja po uporabi hibridnih ali polno električnih pogonov.

Ameriški izumitelj John Deere je podjetje za proizvodnjo kmetijskih, gradbenih in gozdarskih strojev ustanovil leta 1837. Podjetje se danes ukvarja tudi s finančnimi storitvami. Sedež imajo v mestu Moline v ameriški zvezni državi Illinois. Predlani so imeli skoraj 70 tisoč zaposlenih ljudi in na lestvici Fortune 500, ki predstavlja največje ameriške korporacije, zasedli 87. mesto.

Kreisel Electric Škoda | Foto: Kreisel Electric Foto: Kreisel Electric

Kreisel Electric Škoda | Foto: Kreisel Electric Foto: Kreisel Electric

 

Ne spreglejte