Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 6. 2017,
7.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

bombni preplah Ljubljana London easyJet letalo kbm

Nedelja, 11. 6. 2017, 7.17

6 let, 6 mesecev

Easyjetov polet iz Ljubljane v London preusmerili v Nemčijo

Bombni preplah na letalu iz Ljubljane zakuhali trije poslovneži #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Letalo britanskega nizkocenovnega prevoznika Easyjet, ki je letelo iz Ljubljane v London, so v soboto zvečer preusmerili na letališče na zahodu Nemčije. Trem Britancem so odvzeli prostost in razstrelili sumljiv nahrbtnik. Potniki so prespali v hotelu, pot pa so nadaljevali danes. Šlo je za lažni preplah.

 

Ključni poudarki:

-> trije britanski moški so se pogovarjali o eksplozivih
-> letalo, namenjeno iz Ljubljane v London, so preusmerili v Nemčijo
-> tri moške so pridržali, izkazalo se je, da gre za britanske poslovneže
-> na letalu niso našli eksploziva
-> potniki so prespali v hotelu
-> na letalu ni bilo panike

Letalo britanskega nizkocenovnega prevoznika so preusmerili na letališče Köln/Bonn. Pilot na poletu EZY3246 se je po navedbah policije iz previdnosti odločil za predčasni pristanek, potem ko so drugi potniki obvestili stevardese, da "se več moških pogovarja o terorističnih dejavnostih". Očividci so poročali tudi, da so moški imeli knjigo s sliko ostrostrelske puške na naslovnici.

Po pristanku je nemška zvezna policija z letala po reševalni drči evakuirala potnike, nato pa nadzorovano razstrelila sumljiv nahrbtnik ter pridržala tri osebe. Gre za britanske državljane, stare 31, 38 in 48 let, nihče od njih pa pred tem ni bil znan varnostnim službam. Mediji so poročali, da gre za britanske poslovneže. Pozno popoldne je nemška policija sporočila, da so vse tri že izpustili.

V nahrbtniku zaznali kable

Nahrbtnik je pripadal 48-letniku, uničili pa so ga po tem, ko so v njem zaznali kable. Policija na krovu letala ni našla eksploziva.

Vodja konzularne službe na slovenskem zunanjem ministrstvu Andrej Šter je povedal, da so trije britanski državljani omenjali besede, ki so pri posadki upravičeno vzbudile dvom o tem, ali je polet varen, zato se je pilot odločil za zasilni pristanek.

Potnica se je lažje poškodovala pri izstopu iz letala

Šter je pojasnil, da pri tem ni bil nihče ogrožen, pri izstopu iz letala pa se je ena ženska lažje poškodovala. Kot je dodal, po podatkih nemške policije niti vpleteni v dogodek niti poškodovanka niso slovenski državljani. Dogodek se je tako k sreči iztekel brez nesrečnih posledic, je še dejal Šter in obenem opozoril, da gre za resno zadevo, saj gre za vprašanje varnosti poletov.

Andrej Šter opozarja vse, naj z morebitnimi šalami ali ravnanjem ne tvegajo povzročitve tovrstnih preplahov. To ima namreč lahko zelo neprijetne posledice - od dodatnega čakanja in pogovorov pa vse do verjetno kar omembe vrednih stroškov za tistega, ki si kaj takšnega privošči.

let | Foto:

Po pristanku je 151 potnikov zapustilo letalo, nemška zvezna policija pa ga je preiskala tudi s policijskimi psi. O dogajanju na letalu so izprašali potnike, tri Britance pa pridržali.

Potnikom so rekli, da letalo preusmerjajo zaradi operativnih razlogov

Po pričevanju potnikov, ki so noč preživeli v hotelu, večje panike na letalu ni bilo. Potnik je za Sky News dejal, da so jim najprej rekli, da bodo letalo preusmerili "iz operativnih razlogov". Ko so pristali, so se okoli letala začeli zbirati policisti. Potnikom je kabinsko osebje povedalo, da se bodo policisti vkrcali zaradi varnostnih razlogov.

Policisti so z letala pospremili dva moška in še dve osebi, ki sta prijavili sumljiv pogovor, je še povedal potnik. Nato so pridržali še tretjega Britanca.

Zaradi dogajanja so ob približno 19. uri zaustavili promet na letališču, okoli 22. ure pa so ga spet vzpostavili. V tem času je bilo preusmerjenih deset poletov, 20 letal pa je vzletelo z zamudo.

Potniki so pot proti Londonu nadaljevali danes.

Krizni sestanek na brniškem letališču

Na brniškem letališču so se danes zaradi dogodka sestale odgovorne službe. Po sestanku je državni sekretar ministrstva za infrastrukturo Jure Leben povedal, da so službe na letališču upoštevale vse varnostne predpise. Direktor javne agencije za civilno letalstvo Rok Marolt je dodal, da so razmere pod nadzorom in da ni razlogov za preplah.

Kdo bo nosil stroške sinočnjega incidenta, ko je moralo letalo Easyjeta pristati v Kölnu, ob tem pa je obstalo celotno letališče, še ne vedo natančno. Marolt meni, da bi morali stroške nositi potniki, a dodaja: "Verjetno bodo stroške morali nositi Easyjet, letališče Köln in preostali prevozniki, ki niso mogli opraviti poletov."
Ne spreglejte