SiolNET. Novice Slovenija
2,78

termometer

 • Messenger
 • Messenger
DZ zavrnil predlog ustavne obtožbe zoper Cerarja

Proti Cerarjevemu ravnanju glasovalo 18 poslancev SDS

2,78

termometer

Poslanci so zavrnili predlog ustavne obtožbe, ki so jo proti predsedniku vlade vložili poslanci SDS. Ti so Miru Cerarju očitali nezakonito ravnanje v primeru sirskega prosilca za azil Ahmada Šamija.

[video: 67372 / ]

DZ je z 18 glasovi za in 52 proti zavrnil predlog ustavne obtožbe. Poslanci SDS so edini podprli predlog, medtem ko so jim koalicijski poslanci očitali zlorabo instituta ustavne obtožbe.

Poslanci SDS so premierju očitali prekoračitev pristojnosti ter kršitev ustave in zakonov v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija. Trdili so, da se ne bi smel braniti ustavne presoje, če bi bil tako prepričan o pravilnosti svojega ravnanja.


Preberite še:
Poglejte, kako poteka spopad Grimsa in Cerarja #video
Kaj je ustavna obtožba


Predsednik vlade je očitke odločno zavrnil. Po njegovem mnenju gre pri ustavni obtožbi za kriminalizacijo političnih odločitev. Zlasti poslanci njegove SMC in tudi drugih koalicijskih strank so SDS očitali, da ustavno obtožbo izrabljajo za predvolilno kampanjo.

Ustavne obtožbe sicer niso podprli niti v preostali opoziciji, kjer sicer niso skoparili z očitki na račun siceršnjega dela Cerarjeve vlade.

Da bi bil predlog ustavne obtožbe sprejet, bi morala zanj glasovati večina vseh poslancev. Po današnjem glasovanju je tako postopek ustavljen.

Če pa bi bil predlog v DZ izglasovan, bi ustavno sodišče ugotavljalo odgovornost predsednika vlade. Če bi pri tem ugotovilo kršitev ustave ali hujšo kršitev zakona, bi lahko tudi odločilo, da mu preneha funkcija.

Komentarji

10

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • norimax / 09.01.2018. ob 22:54 +7 - 2

  Bravo Cerar! Pridobil si en glag na volitvah. Ahmadijevega! Nikoli več pa ne boš dobil mojega.....

  +7 - 2
 • stanly / 10.01.2018. ob 00:37 +6 - 1

  vsakemu butcu je lahko jasno, da cerer tukaj ni ravnal niti načelno niti pošteno in tukaj so sramotili levaki celo državo, ko so navijali ssamo za svoje alternativne prijatelje v Rogu

  +6 - 1
 • Danny / 09.01.2018. ob 23:57 +6 - 1

  mojega tudi do sedaj ni imel...

  +6 - 1
delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin