Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 1. 2018,
13.41

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

17

Natisni članek

Ahmad Šami Ustavna obtožba Branko Grims Miro Cerar

Torek, 9. 1. 2018, 13.41

6 let, 3 mesece

Poglejte, kako poteka spopad Grimsa in Cerarja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

17

DZ razpravlja o predlogu ustavne obtožbe, ki so jo proti predsedniku vlade Miru Cerarju vložili poslanci SDS. Ti Cerarju očitajo nezakonito ravnanje v primeru sirskega prosilca za azil Ahmada Šamija, poslanec SDS Branko Grims pa je njegovo ravnanje označil za lažni humanizem.

Video: RTV SLO

Poslanci SDS Cerarju v predlogu ustavne obtožbe očitajo zlorabo položaja. S tem, ko se je Cerar zavzel, da se zadrži Šamijeva deportacija, je namreč po njihovem mnenju odpravil oziroma zadržal zakonito odločbo ministrstva za notranje zadeve.

Predlog ustavne obtožbe zoper predsednika vlade Mira Cerarja, kot kaže, nima možnosti za uspeh. Pri njej vztrajajo le poslanci SDS, medtem ko njihovega predloga ne nameravajo podpreti v nobeni od preostalih poslanskih skupin. Po njihovem mnenju namreč v SDS ustavno obtožbo izrabljajo za predvolilno kampanjo.

Grims: Šami je v Slovenijo vstopil ilegalno

Ker predsednik vlade takšnih pooblastil nima, je po mnenju poslancev SDS zlorabil uradni položaj, prestopil meje zakonito določenih pooblastil in Šamiju pridobil nepremoženjsko korist. V SDS so še prepričani, da ima Cerarjevo ravnanje v tem primeru tudi vse znake kaznivega dejanja zlorabe položaja, zato tudi niso izključili možnosti vložitve kazenske ovadbe.

Grims je v obrazložitvi poudaril, da je Šami v Slovenijo vstopil ilegalno ter zoper odločbo ministrstva za notranje zadeve, ki je zavrnilo njegovo prošnjo za azil, uporabil vsa pravna sredstva, ki so mu na voljo. Vse sodne instance so dale prav ministrstvu in Šami je v celoti izgubil, je opozoril Grims.


Video: Planet TV

Cerar o ustavni obtožbi: Gre za kriminalizacijo političnih odločitev

Predsednik vlade Miro Cerar trdi, da v primeru Ahmad ni prekršil ustave in zakonov. Po njegovem mnenju gre pri ustavni obtožbi za kriminalizacijo političnih odločitev. Poslance je pozval, naj "z zavrnitvijo neutemeljene ustavne obtožbe zavrnejo tudi politiko, ki s takimi obtožbami degradira slovensko politično prizorišče".

Cerar je zavrnil vse točke ustavne obtožbe, ki so jo proti njemu vložili poslanci SDS. Kot je dejal na današnji izredni seji DZ, se je skladno s prisego za predsednika vlade in v okviru ustavnega reda, katerega del je tudi naše in mednarodno pravo človekovih pravic, odločil za pobudo, da bi vlada odločala o izdaji dovoljenja za začasno prebivanje Šamiju.

K tej pobudi ga, kot trdi, ni vodil le človekoljubni vidik, ampak tudi zelo trezen premislek o interesu Slovenije. "Ocenil sem torej, da je takšen predlog primeren, pravno nesporen in pravičen. Zanj zato še danes sprejemam vso politično odgovornost, očitke v zvezi z njegovo protiustavnostjo in nezakonitostjo pa v celoti zavračam, saj nikoli nisem in tudi ne bom posegal v postopke avtonomnih in neodvisnih državnih organov," je dejal.

Ne spreglejte