SiolNET. Novice Slovenija
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DZ zagotovil denar za nov vodni vir v Anhovem

0,22

termometer

Salonit Anhovo
Trenutno se za oskrbo z vodo v Anhovem uporablja vodarna v lasti cementarne Salonit Anhovo, ki vodo črpa iz reke Soče, azbestni vodovod pa je razpeljan čez industrijsko območje.

Poslanci so s sprejemom dopolnil k državnima proračunoma za prihodnji dve leti zagotovili finančna sredstva za ureditev novega vodnega vira v Anhovem. Stroški gradnje vodovoda so ocenjeni na 1,2 milijona evrov, projekt je izvedljiv v dveh letih. Dodatno so za ureditev oskrbe z vodo v občini Kanal ob Soči zagotovili 1,6 milijona evrov.

V proračunu za leto 2022 je DZ za novi vir pitne vode za 1.100 prebivalcev Anhovega zagotovil 500 tisoč evrov, v proračunu za leto 2023 pa 700 tisoč evrov. K sprejemu teh dopolnil so v zadnjem obdobju poslance pozivali predstavniki civilnodružbenih gibanj.

Opozicija: Potreben je nov vir pitne vode

Voda, ki teče iz pip v Anhovem, ni primerna za pitje, so v proračunski razpravi, ki je v DZ potekala od torka, opozarjali avtorji obeh dopolnil, poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP. Zato je potreben nov neodvisen vir pitne vode, kar se bo zagotovilo s povezavo na vodovodni sistem Mrzlek.

motorna žaga Novice Oče nad ravnatelja z motorno žago #video

Trenutno se za oskrbo z vodo v Anhovem uporablja vodarna v lasti cementarne Salonit Anhovo, ki vodo črpa iz reke Soče, azbestni vodovod pa je razpeljan čez industrijsko območje. A kakovost te vode ni primerljiva s kakovostjo vode iz podzemnih virov pitne vode, še dodatno je problematična zaradi vsebnosti živega srebra. Bistveno bolj izpostavljena je tudi onesnaženju, še posebej v primeru nesreč v tovornem prometu, ki poteka v neposredni bližini Soče.

Vodovod ne more teči skozi industrijsko območje

"Nesprejemljivo je, da so prebivalci odvisni od enega zasebnega vodnega vira, ki se lahko kadarkoli uporabi za morebitno izsiljevanje občine ali prebivalcev s strani podjetja Salonit Anhovo," je v sredo dejala Andreja Zabret (LMŠ). Nataša Sukič (Levica) pa je danes opozorila, da vodovod s pitno vodo ne more teči skozi industrijsko območje.

bolnišnica Novice Lejko Zupančeva: Če se ne bomo precepili, se covida ne bomo rešili do maja #video

Poslanci so podprli tudi dopolnili, da se za ureditev oskrbe z vodo na območju občine Kanal ob Soči v prihodnjih dveh letih zagotovi še po 800 tisoč evrov. Gre za projekta dveh vodovodov za približno 500 ljudi, ki živijo v razpršenih naseljih v hribovitih predelih občine in niso priključeni na vodovodno omrežje, za svojo oskrbo pa uporabljajo kapnico ali manjša vodna zajetja. Jožef Horvat (NSi) je sicer opozoril, da ta projekt prihodnje leto verjetno še ne bo uresničen in bo denar ostal.

Argument, Tanja Fajon, Franc Bogovič, Ivo Hvalica, Sebastjan Jeretič Novice Romana Tomc objavila dokaz: Očitno je Tanja Fajon vpletena v pripravo poročila o Sloveniji #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin