SiolNET. Novice Slovenija
1,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DZ sprejel zakon o investicijah v Slovenski vojski

1,09

termometer

Slovenska vojska
Foto: Aleksander Kolednik

Državni zbor je z 48 glasovi za in 36 proti ob 85 navzočih sprejel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski (SV) v letih od 2021 do 2026. Predlog predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine.

Minister za obrambo Matej Tonin je večkrat poudaril, da je od tega zakona odvisno dolgoročno preživetje Slovenske vojske. Med predvidene investicije so po njegovih besedah uvrstili tiste, ki so resnično nujne, med drugim tudi osebno opremo vojakov in posodobitev infrastrukture oz. vojašnic, navaja STA.

Opozicija si želi referendum

DZ je sicer na seji konec oktobra razpravljal o predlogu Levice za razpis posvetovalnega referenduma o tem zakonu. Predlog je DZ zavrnil. Poleg Levice so ga podprle še LMŠ, SD in SAB, ki so menile, da je prav, da se o taki naložbi, zlasti ob drugih potrebah v epidemiji, izrečejo državljani. Medtem so v koaliciji in SNS poudarili pomen varnosti in mednarodnih zavez ter nujnost vlaganja v SV. Luka Mesec, koordinator Levice, ki je do zakona najbolj kritična, v primeru sprejetja zakona o investicijah v SV napoveduje postopke za naknadni referendum, piše STA.

Mors: Referendum bi bil nedopusten

Kot navajajo na obrambnem ministrstvu (Mors), pa so pridobili pravno mnenje, po katerem bi bil referendum o zakonu o investicijah v SV ustavno nedopusten. Sklep, da bi bil zakonodajni referendum o tem vprašanju nedopusten, je državnemu zboru vlada sicer že predlagala, še poroča STA. Več o tem v okvirčku spodaj. 

Tonin pozdravlja zakon in napoveduje boj za sredstva za zdravstvo

Minister za obrambo Matej Tonin je na Twitterju zapisal, da je vesel, da je DZ potrdil zakon, ki namenja en odstotek državnega proračuna za investicije v varnost. Hkrati pa je dodal: "Kot lev se bom boril, da izdatki za zdravstvo v zdravstveni blagajni čim prej dosežejo 40 odstotkov državnega proračuna." Tudi poslanec NSi Aleksander Reberšek je na seji DZ ob glasovanju dejal, da ne izbirajo med domovi za starejše, zdravstvom ali obrambo. "Vse moramo imeti v tej državi," je navedel po poročanju STA.

Matej Tonin Foto: STA

Njegov poslanski kolega Jožef Horvat pa je ob tem zakon, ki da v resnici zagotavlja dodatnih 50 milijonov evrov na leto za investicije v Slovenski vojski, postavil ob bok protikoronskim zakonom. Šesti, ki naj bi ga DZ sprejel naslednji teden, bo po njegovih besedah "težak milijardo evrov, pa ne za šest let, porabilo se bo sredstva kot pomoč ljudem in gospodarstvu tukaj in zdaj". Dodal je še, da vojska nikoli ne jemlje, ampak daje. Tako je tudi z letošnjim rebalansom ministrstvo za obrambo dalo za zdravstvo 30 milijonov evrov, je navedel po navedbah STA.

Vlada je sicer 23. septembra letos državnemu zboru predlagala sprejetje sklepa, da bi bil razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o vprašanju investicij in posodobitve Slovenske vojske ustavno nedopusten.

Ministrstvo za obrambo (Mors) je na Inštitut za ustavno pravo naslovilo prošnjo za pripravo pravnega mnenja, ki naj odgovori na vprašanje, ali je razpis referenduma o navedenem zakonu dopusten v skladu z Ustavo Republike Slovenije. Tako so se odločili "zaradi izrednega pomena za operativno delovanje SV", da čim hitreje stopi v veljavo zakon, katerega temeljni cilj je zagotovitev finančnih sredstev v letih 2021 do 2026 za vzpostavljanje najpomembnejših vojaških zmogljivosti, za izpolnjevanje nalog Slovenske vojske, so zapisali na spletni strani.

Pravno mnenje sta izdelala Matej Avbelj in Igor Kaučič, sestavljeno je iz petih delov. Iz sklepa pa izhaja, da so pri omenjenem zakonu izpolnjeni vsi trije pogoji, zaradi katerih referendum zoper navedeni zakon po ustavi ni dopusten. Ti trije pogoji so: pravni predpis mora po svoji obliki biti zakon, vsebovati mora nujne ukrepe za zagotovitev določenih ustavnih vrednot, te pa so obramba države, varnost in odprava posledic naravnih nesreč.

Pravna strokovnjaka menita, da sta prva prvi in tretji pogoj izpolnjena že na prvi pogled, saj gre za predlog zakona na področju obrambnega in varnostnega sistema Republike Slovenije.

Glede nujnosti sprejetja tega zakona pa navajata, da je uveljavitev zakona nujna že danes, ker je izvajanje investicij na obrambnem področju srednjeročno in dolgoročno, saj gre pri nabavah vojaške opreme in oborožitve za specifično tržišče, ki terja srednjeročno prevzemanje obveznosti.

Ustavna pravnika tako menita, da zakon izpolnjuje vse pogoje za ustavno dopustno prepoved referenduma, vključno s pogoji, vezanimi na vsebinsko in časovno komponento nujnosti zakonskih ukrepov, ki so razumni, zato sme DZ ustavnoskladno prepovedati razpis referenduma v zvezi s tem zakonom na podlagi prve alineje drugega odstavka 90. člena ustave, še zapišeta strokovnjaka. (STA)

Ravno v četrtek je sicer vlada na seji prižgala zeleno luč eni od vojaških investicij, saj je v veljavni načrt razvojnih programov med drugim uvrstila nadgradnjo radarja dolgega dosega GM403. Namen projekta je nadgraditi dva radarja dolgega dosega z zamenjavo obstoječih interogatorjev z novimi interogatorji, da bi tako zagotovili delovanje dveh radarjev dolgega dosega v skladu z zahtevami evropske uredbe.

Uredba določa zahteve za nadzorne sisteme v zraku in na zemlji z namenom zagotovitve usklajenega delovanja, interoperabilnosti in učinkovitosti sistemov ter za namen civilne vojaške koordinacije. Skladno z uredbo se bodo nadgradili tudi transponderji na vojaških zrakoplovih, so zapisali na ministrstvu za obrambo, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin