Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 2. 2019,
21.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

60

Natisni članek

cene Argument

Četrtek, 28. 2. 2019, 21.02

5 let, 1 mesec

argument

Dvojne cene: zakaj plačujemo več kot Avstrijci s 3.600 evri povprečne plače? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

60

V zadnjem obdobju so veliko pozornosti vzbudile dvojne cene trgovca na slovenskem in avstrijskem trgu. Gre v tem primeru za kršenje naših pravic, so se spraševali v Argumentu. "Kršitev bi bila, če cena ne bi bila pregledno prikazana, če ne bi vključevala vseh stroškov," je pojasnila Romana Javornik z evropskega potrošniškega centra na gospodarskem ministrstvu.

S 3.600 evri povprečne plače Avstrijci enak parfum, v enaki steklenički, kupijo tudi pol ceneje kot še enkrat slabše plačani Slovenec. Ne samo razkošje, tudi izdelki za vsak dan so pri nas dražji.

Kletko za psa v avtu boste ugodno našli v Hoferju, kjer stane 299 evrov. Čez mejo je ista kletka veliko cenejša in pri istem trgovcu stane 199 evrov. Prihranek je zagotovljen, četudi se boste v Avstrijo odpravili iz prestolnice.

Boštjan Jager in Romana Javornik. | Foto: Ana Kovač Boštjan Jager in Romana Javornik. Foto: Ana Kovač To je zgolj eden od primerov cenejšega nakupovanja pri sosedih. Pred dnevi smo na Siol.net pisali o letaku drogerije Müller, kjer isti parfum v Sloveniji stane skoraj dvakrat več.

"Ponudniki svobodno oblikujejo cene svojih storitev oziroma izdelkov. Kršitev bi bila, če cena ne bi bila pregledno prikazana, če ne bi vključevala vseh stroškov," je v oddaji Argument na Planetu dejala Romana Javornik z evropskega potrošniškega centra na gospodarskem ministrstvu.

Ob tem dodaja, da "trgovci vedno iščejo priložnosti za hiter zaslužek in ko takšna priložnost pride, jo izkoristijo. Tega se moramo zavedati tudi potrošniki, da ne nasedemo takšnim ponudbam".

Lastnik slovenske trgovske verige si tega ne bi upal

Še nekaj primerjav med avstrijskim in slovenskim Hoferjem. Baterijski vrtalnik pri nas 199 evrov, v Avstriji 189 evrov. Delovna svetilka v Sloveniji 12,99 evra, v Avstriji 11,99 evra. Silikon za fuge pri nas 5,99 evra, pri naših sosedih pa evro manj.

Med gosti v oddaji je bil tudi Boštjan Jager, solastnik uspešne trgovske verige Jager. Bi si sam upal v kateri od svojih 40 poslovalnic storiti isto in izdelke prodajati pod različnimi cenami?

"Vsekakor ne," je bil jedrnat Jager.

primerjava cen parfumov
Novice Po družbenih omrežjih je završalo: zakaj za enak izdelek plačamo občutno več?

Urna postavka skoraj za polovico nižja

Razlike v cenah bi lahko naštevali še naprej pri čemer je treba priznati, da je večina izdelkov stane enako. Povsem drugačna pa je seveda kupna moč. Po podatkih Eurostata povprečna urna postavka v Avstriji znašala 29,80 evra v Sloveniji  pa 16,40 evra bruto. Kupna moč Avstrijcev je tako še enkrat večja. Večina izdelkov pri njih pa enako dragih ali celo cenejših.

V Hoferju za razlike naštevajo več razlogov. Na cene vplivajo nabavne cene, logistični stroški, obdavčitve, povpraševanje in drugo, pojasnjujejo in dodajajo, da so na njihovih policah tudi izdelki, ki so cenejši pri nas kot v Avstriji.

Preberite še druge teme iz Argumenta:

Milan Brglez
Novice Brglez o Cerarjevi potezi: Sam bi Hunta prekinil in popravil #video
Argument
Novice Ali evtanaziji sploh še lahko rečemo ne? #video
argument
Novice Bi Slovenija morala uvesti univerzalni temeljni dohodek? #video

Kako lahko kupci kaznujemo tako politiko trgovca?

"Kupci najlažje kaznujejo trgovca tako, da ne pridejo več k njemu. Konkurenca je velika. To je cena globalizacije," meni Jager in opozarja, da imajo tuji trgovci, ki so prisotni na našem trgu, bolj celostni pregled nad cenami izdelkov na določenem trgu in tako prilagajajo višino cene.

"Trgovci vedno iščejo priložnosti za hiter zaslužek in ko takšna priložnost pride jo izkoristijo," pravi Romana Javornik. | Foto: Ana Kovač "Trgovci vedno iščejo priložnosti za hiter zaslužek in ko takšna priložnost pride jo izkoristijo," pravi Romana Javornik. Foto: Ana Kovač

"Potrošnik se mora sam odločiti, kje je zanj računica, kaj se mu splača. Tudi čas, ki ga porabimo, da gremo čez mejo ali da po spletu brskamo za najcenejšimi produkti, je nekaj vreden," je dejala Javornikova.

Je ob različnih cenah tudi razlika v kakovosti izdelkov?

"Ta možnost obstaja. Veliki globalni trgovci oziroma igralci imajo možnost podrobnega pregleda trga in analize. Na podlagi tega se odločijo, kakšno formulo dajo na določen trg. Lahko je to nižje kakovosti ali pa prilagojen okus za določen trg," je dejal Jager.

Še nekaj primerjav:

Nekaj primerjav cen izdelkov iz avstrijskega in slovenskega Hoferja. Izdelki za vsakdanjo rabo, večinoma hrana.

Izdelki Slovenija Avstrija
žemlje 0,15 0,15
moka 0,47 0,45
toaletni papir 2,35 2,19
kečap 1,89 1,69
pivo 0,59 0,45
kosmiči 0,55 0,65
šampon 3,49 4,49
Vse cene so v evrih.
Ne spreglejte