Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

20

Natisni članek

Milan Brglez Jeremy Hunt Miro Cerar Velika Britanija

Petek, 1. 3. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

argument

Brglez o Cerarjevi potezi: Sam bi Hunta prekinil in popravil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

20

Slovenijo je pretekli teden obiskal vodja britanske diplomacije Jeremy Hunt in si z izjavo, da je Slovenija satelit sovjetske države, privoščil velik zdrs. Milan Brglez, član odbora za zunanjo politiko, bi v čevljih slovenskega zunanjenga ministra Mira Cerarja Hunta popravil. "Veliko lažje se je odzvati takoj. Pozneje je veliko težje in zadeve bolj odmevajo," je v oddaji Argument na Planetu povedal Brglez.

"Velika Britanija je zelo ponosna na preobrazbo Slovenije v zadnjih 30 letih. Gre za izjemno preobrazbo iz sovjetske vazalne države v moderno evropsko demokracijo," je dejal britanski zunanji minister Hunt.

Bi ga moral naš zunanji minister Miro Cerar, ki je bil ob Huntu na novinarski konferenci, prekiniti in popraviti?

Bogomil Ferfila je meni, da je Miro Cerar ostal tiho za dobrobit dobrih odnosov med Slovenijo in Veliko Britanijo. | Foto: Ana Kovač Bogomil Ferfila je meni, da je Miro Cerar ostal tiho za dobrobit dobrih odnosov med Slovenijo in Veliko Britanijo. Foto: Ana Kovač "Bil sem v zadregi zaradi izrečenih besed. Veliko lažje se je odzvati takoj. Pozneje je veliko težje in zadeve bolj odmevajo," je v oddaji Argument na Planetu dejal Milan Brglez, nekdanji predsednik parlamenta in član odbora za zunanjo politiko, ki kandidira za evropske poslanca.

"Predsednik, predsednik vlade ali zunanji minister. Ti trije so tisti, ki zavezujejo državo. In molčanje ob takšnih zadevah je nesrečno, če ne kaj drugega, in privede do tega, da tudi sami ne spoštujemo na ustrezen način. Moramo biti bolj samozavestni, če hočemo več od mednarodnih odnosov in znotraj Evropske unije," je dejal Brglez, ki je lani po sporu s Cerarjem zapustil SMC in prestopil v SD.

Sam bi se v takšnem primeru odzval takoj ali pa potem, ko bi dobil besedo.

Ferfila bi tišino Cerarju opravičil

Drugi gost v oddaji Bogomil Ferfila, dober poznavalec mednarodnih odnosov, meni, da Cerarju tišino in neprekinjanje britanskega zunanjega ministra na tiskovni konferenci lahko oprostimo.

"Cerar, ki je sicer izjemno formalističen in praven, se je odrekel temu v prid dobrih odnosov. Tako da bi tišino Cerarju opravičil. Na drugi strani pa ni opravičila za Hunta," je menil Ferfila.

Preberite še druge teme iz oddaje Argument:

Argument
Novice Ali evtanaziji sploh še lahko rečemo ne? #video
argument
Novice Bi Slovenija morala uvesti univerzalni temeljni dohodek? #video
Jager Javornik
Novice Dvojne cene: zakaj plačujemo več kot Avstrijci s 3.600 evri povprečne plače? #video

Britanski zunanji minister Jeremy Hunt in slovenski zunanji minister Miro Cerar | Foto: STA , Britanski zunanji minister Jeremy Hunt in slovenski zunanji minister Miro Cerar Foto: STA ,

Na drugi strani Brglez meni, da bi bila takšna napaka mogoče dopustna na zaprtem pogovoru.

Slovenija je del evropske družine 15 let, samostojni pa 27 let. Kdo je kriv, da Evropa o nas ne ve veliko?

"Vseeno smo majhna država in kapitalsko šibki. Pred 20 leti je bila Slovenija nedvomno zastavonoša vzhodne Evrope. Bili smo biser, dragulj, po katerem so se lahko zgledovali in nam sledili. Slovenije je od 90 leta pa do zdaj počasi napredovala, medtem ko pa so ostali veliko hitreje in so nas prehiteli," meni Ferfila.

Jeremy Hunt
Novice Slovenijo označil za sovjetski satelit: je v ozadju spet zamenjava s Slovaško?

Največkrat smo bili Slovaška

V preteklosti so tuji državniki že pokazali nepoznavanje Slovenije. Največkrat so nas zamenjevali s Slovaško.

Na prelomu tisočletja je odmevala izjava tedanjega predsednika Georgea Busha mlajšega, ki je pred novinarji takratnemu premierju Janezu Drnovšku dejal: "da je zelo zadovoljen s srečanjem s slovaškim zunanjim ministrom."

Podoben lapsus se je kasneje zgodil italijanskemu premierju Silvu Berlusconiju, ki je Antona Ropa označil za slovaškega premierja.

Nasprotno, Slovaško za Slovenijo, pa je zamenjal Nicolas Sarkozy z izjavo: "Menite, da Slovenci niso zadovoljni, ko subvencioniramo Citroën, ki ima pri njih proizvodni obrat?"

Svoje zdrse je sicer v javnosti doživljal tudi britanski zunanji minister Hunt. Največjega najbrž na Kitajskem, ko je izjavil: "Moja žena je Japonka, oprostite, moja žena je Kitajka."

Jeremy Hunt in Miro Cerar
Novice Govoril o "sovjetskih vazalih", lobiral pa za "fracking" v Pomurju

 

 

Ne spreglejte