Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Nedelja,
24. 2. 2019,
17.42

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

31

Natisni članek

Sovjetska zveza Velika Britanija Miro Cerar

Nedelja, 24. 2. 2019, 17.42

5 let, 1 mesec

Miro Cerar: Britanskega ministra bom podučil, da nismo bili sovjetski vazali #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

31

Miro Cerar | Foto STA

Foto: STA

"Žal je pri oceni o sovjetskih vazalih šlo za neustrezen in napačen izraz. Obiskov britanskih voditeljev smo vedno veseli in jih bomo veseli tudi po Brexitu in z britanskim kolegom bom ob prvi priložnosti, ob robu zasedanja ministrov EU, govoril tudi o tej zadevi in ga kolegialno podučil o naši preteklosti," je v odzivu na izjavo britanskega kolega Jeremyja Hunta zapisal naš zunanji minister Miro Cerar.

Hunt je namreč med četrtkovim obiskom Slovenije našo državo označil za nekdanjo sovjetsko vazalno državo. "Velika Britanija je zelo ponosna na preobrazbo Slovenije v zadnjih 30 letih. Gre za izjemno preobrazbo iz sovjetske vazalne države v moderno evropsko demokracijo," je dejal britanski zunanji minister.

Video: YouTube

Novice Slovenija že drugič v desetih dneh postala zvezda britanskih medijev #video

Cerar: Hunt nam je izrekel kompliment

"Minister Hunt je na delovnih pogovorih izrekel kompliment gostiteljici in Slovenijo označil kot primer 'vzorčne države' in pri tem izpostavil pomen našega uspešnega prehoda iz države naslednice nekdanje Jugoslavije v demokratično, razvito državo, ki je postala polnopravna država Evropske unije," je danes v odzivu zapisal Cerar, ki so ga nekateri kritizirali, ker se ni na novinarki konferenci takoj odzval na besede britanskega ministra.

vojaki, vojska
Novice Slovenija odstopa od orožarskega posla desetletja #video

"Nisem se želel odzvati"

"V pogovorih delegacij je o Sloveniji govoril kot o državi partnerici, s perspektive Združenega kraljestva kot enega od arhitektov miru po drugi svetovni vojni. Zato se med njegovim javnim nastopom na srečanju z novinarji nisem želel odzvati in ga kot gosta prekinjati," je še pojasnil Cerar in dodal:

"Žal je pri oceni o sovjetskih vazalih šlo za neustrezen in napačen izraz. Obiskov britanskih voditeljev smo vedno veseli in jih bomo veseli tudi po Brexitu in z britanskim kolegom bom ob prvi priložnosti, ob robu zasedanja ministrov EU, govoril tudi o tej zadevi in ga kolegialno podučil o naši preteklosti. In prepričan sem, da v prihodnje ne bo prihajalo do podobnih retoričnih nerodnosti."

Slovenija je bila do leta 1991 del komunistične Jugoslavije, ki se je po sporu s Sovjetsko zvezo leta 1948 hotela otresti njene nadvlade. Jugoslavija je bila pod diktatorjem Josipom Brozom Titom tudi del gibanja neuvrščenih, zato mnogi v Sloveniji poudarjajo, da Jugoslavija (z njo pa tudi Slovenija) nikakor ni bila sovjetski vazal, medtem ko na drugi strani nekateri opozarjajo, da je Slovenija kljub sporu leta 1948 na številnih področjih, med drugim tudi pri glasovanjih v Združenih narodih, še naprej delovala usklajeno s Sovjetsko zvezo.

Ne spreglejte