Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 5. 2020,
11.02

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

11

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 18. 5. 2020, 11.02

3 leta, 11 mesecev

Spet v šolo: otroci so se najbolj razveselili svojih prijateljev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

11

Po dveh mesecih izobraževanja na daljavo zaradi epidemije bolezni covid-19 so vrata odprli vrtci, osnovne, srednje in glasbene šole, fakultete in dijaški domovi. Ob tem je bilo mogoče slišati opozorila o pomanjkanju kadra, saj so v šolah zaradi manjših skupin morali povečati število učiteljev. S prvim dnevom šole pa je zelo zadovoljna ministrica Simona Kustec. Sicer pa je bilo v nedeljo opravljenih 479 testov na novi koronavirus, vsi pa so bili negativni. Prav tako v nedeljo zaradi bolezni covid-19 ni nihče umrl.

22:39

Iz Hrvaške brez omejitev

19:00

Minister pozval k prevodnosti

16:11

Fakultete še naprej na daljavo

16:02

Turistične agencije zaprte

15:09

LMŠ za spodbujanje potrošnje

14:44

Gneča v nakupovalnih središčih

  • 22:39

    Iz Hrvaške brez omejitev

    Vlada je na seznam držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo brez omejitev, uvrstila Hrvaško, so sporočili po dopisni seji vlade. Iz poročila NIJZ namreč izhaja, da je tveganje okužbe z novim koronavirusom v obeh državah primerljivo, piše STA.

    Vlada se je na seji seznanila z epidemiološkim stanjem na Hrvaškem, ki ga je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Iz poročila izhaja, da je tveganje za širjenje okužbe z novim koronavirusom v obeh državah primerljivo in posebne omejitve gibanja med obema državama trenutno niso potrebne. Prav tako ni potrebe po izvajanju karantene ali samoizolacije pri prečkanju državne meje. Ob tem se je vlada seznanila tudi z informacijo o sobotnih pogovorih med hrvaškim in slovenskim ministrom za notranje zadeve v Ormožu.

    Vlada tudi soglaša, da obstoječi dogovori s sosednjimi državami, ki omogočajo prehajanje meje za čezmejne dnevne delovne migrante, ki imajo dokazilo o delovnem razmerju v sosednji državi oziroma s podpisano izjavo utemeljijo razlog za prehajanje meje kot dnevni delovni migranti, čezmejne tedenske delovne migrante, ki imajo dokazilo o delovnem razmerju v sosednji državi oziroma s podpisano izjavo utemeljijo razlog za prehajanje meje kot tedenski delovni migranti, ostanejo v veljavi do sklenitve novih tehničnih dogovorov.

    Enako velja za osebe, ki so dvolastniki ali najemniki zemljišč in imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje ter opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, osebe, ki imajo dokazilo o načrtovanem zdravstvenem pregledu ali posegu v Republiki Sloveniji ali sosednji državi na dan prehoda meje, osebe, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje v sosednjih državah ali Sloveniji in to izkazujejo z ustreznimi dokazili, ter njihove starše oziroma druge osebe, ki jih prevažajo in se vračajo čez mejo v istem dnevu, so pojasnili v sporočilu po seji, še piše STA.

  • 19:00

    Minister pozval k prevodnosti

    Ob današnjem ponovnem odprtju šol in vrtcev so se na ceste vrnili najmlajši, ki so med najranljivejšimi udeleženci v prometu, opozarja minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Zato vse udeležence v prometu poziva k previdni in odgovorni vožnji.

    "Danes se po dveh mesecih ponovno odpirajo šole, kar pomeni, da se naši najmlajši vračajo na ceste. Ker otroci spadajo med najranljivejše udeležence v prometu, vse pozivam k previdni in odgovorni vožnji. Ne samo na današnji dan, temveč vse dni v letu," je v video nagovoru, objavljenem na družbenem omrežju Twitter, dejal minister, ki je pristojen tudi za promet.

    Šolar | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    "S svojim obnašanjem v prometu bodimo otrokom vzgled. Bodimo dogovorni za svojo varnost in za varnost drugih," je pozval. Zaželel si je, da bi bil vsak dan v letu prihod v šolo in povratek domov za naše najmlajše varen, k čemur lahko z odgovornim ravnanjem prispeva vsak.

    Javna agencija RS za varnost prometa je vnovičnim odprtjem vrtcev in šol v nedeljo opozorila na vračanje številnih otrok v promet in poudarila, da je treba otroke nujno podučiti, da ceste niso več tako prazne kot v zadnjem času, in z njimi obnoviti prometna pravila na poti do šole ali vrtca. Voznike je pozvala k večji previdnosti, piše STA.

  • 16:11

    Fakultete še naprej na daljavo

    Na vseh treh slovenskih državnih univerzah se bo večina aktivnosti študentov in zaposlenih kljub sprostitvi nekaterih ukrepov za zdaj še nadaljevala na daljavo. Kot so poudarili v Ljubljani, Mariboru in Kopru, bo podobno veljalo tudi za izpite, razen tistih, ki jih ni mogoče izvesti brez fizične prisotnosti študentov.

    Na mariborski univerzi so sproščanje ukrepov obravnavali na današnjem kolegiju z dekani, fakultete pa so prejele precej natančen protokol ravnanja, ki ga bodo prilagodile svojim razmeram. Kot je za STA povedal rektor Zdravko Kačič, fakultete res odpirajo svoja vrata, a so ob tem zavzeli stališče, da bo odpiranje postopno in za omejene aktivnosti.

    "Že nekaj časa smo poudarjali, da obstajajo določene oblike izvajanja pedagoškega in raziskovalnega dela, ki jih ni mogoče opraviti na daljavo. Prav te bomo začeli izvajati najprej, medtem ko v osnovi za zdaj še ostajamo na načinu dela od doma," je povedal Kačič. Po njegovih besedah bodo laboratorijske in klinične vaje na nekaterih fakultetah ob upoštevanju vseh ukrepov vendarle morali izvajati v živo.

    Univerza v Ljubljani | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

    Zelo natančno so določili tudi pogoje za izvedbo preizkusov znanja v bližajočem se izpitnem obdobju. Po besedah rektorja Univerze v Mariboru velja priporočilo, da na daljavo izvedejo vse tiste oblike, ki jih je ob upoštevanju ustreznih standardov kakovosti mogoče opraviti na tak način. Po drugi strani pa so odsvetovali množično izvajanje tistih izpitov, pri katerih s trenutnimi tehnološkimi rešitvami ni mogoče zadostiti ustreznim pogojem.

    "V teh primerih bodo izpite lahko izvajali v prostorih fakultet, za katere pa je bil izdelan zelo natančen protokol," je dejal Kačič. Študentom je priporočil, da natančno spremljajo vse posredovane informacije in se tako izognejo nevšečnostim zaradi morebitne zamude kakšnega izpitnega roka in drugih zahtev.

    Kljub neobičajnim razmeram si rektor mariborske univerze želi, da bi se študentom uspelo osredotočiti predvsem na osvojitev predpisanega znanja ter čim uspešnejšega preverjanja znanja.

    Na Univerzi v Ljubljani bodo v skladu s sklepom rektorja Igorja Papiča predavanja še naprej izvajali prek spleta povsod, kjer je to mogoče. Kot so pojasnili za STA, še naprej priporočajo izvedbo ustnih izpitov in zagovorov zaključnih del prek spleta.

    študij študentka online računalnik | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    V primerih, kjer pedagoškega dela, ki je nujno za dokončanje študijskih obveznosti, res ni mogoče izvesti na daljavo, bodo omogočili tudi drugačno obliko. Gre zlasti za individualno delo z mentorjem in individualno usposabljanje v učnih ustanovah, ki to omogočajo. V vseh primerih je potrebno strogo izvajanje pogojev za preprečevanje okužb, enako pa velja tudi za izvedbo izpitov, kjer bo potrebna fizična prisotnost.

    So pa na ljubljanski univerzi od danes študentom omogočili uporabo knjižnic na fakultetah, a morajo tudi te zagotoviti izvajanje priporočil, ki veljajo za knjižnice in jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje.

    Tudi v prostorih Univerze na Primorskem bodo do nadaljnjega opravljali le laboratorijske, klinične in terenske vaje, omogočili bodo delo z mentorji in izvajanje pisnih izpitov, če jih ne bo mogoče opraviti z drugimi oblikami preverjanja znanja. Prav tako bo mogoče bivanje študentov v študentskih domovih, dovoljeno bo tudi raziskovalno delo ter delo zaposlenih na delovnih mestih na področju znanosti in spremljajočih delovnih mestih.

    Stik s strokovnimi službami bo še naprej prek e-pošte, telefona ali drugih elektronskih oblik, za morebitne nujne zadeve, ki jih ni mogoče urediti brez osebnega stika, pa se je treba predhodno dogovoriti za termin srečanja, poroča STA.

  • 16:02

    Turistične agencije zaprte

    V Relaxu danes zaradi vseh teh in drugih odprtih vprašanj strankam še ne nudijo polnega obsega storitev. "Pričakujemo, da bo vse znano najpozneje do 31. maja. Tako bi poslovalnice odprli 1. junija," je pojasnil Režonja.

    Če pa bodo težave odpravljene prej, bodo vrata prej odprle tudi poslovalnice. "Mi smo pripravljeni," je poudaril sogovornik. Dodal je, da so do odprtja poslovalnic strankam na voljo 24 ur na dan prek dežurne številke. Dokler ne bodo znova zagnali poslovanja, ostaja na čakanju okoli 80 odstotkov njihovih zaposlenih.

    V turistični agenciji Palma se s svojimi gosti podobno še vedno družijo v virtualnih poslovalnicah. "V polni meri deluje ekipa klicnega centra, kjer je bilo živahno že kar nekaj časa. Za osebne obiske bomo naše enote odprli s 1. junijem, seveda v skladu z vsemi protokoli," je za STA pojasnila komercialna direktorica Leni Petek Rovšnik.

    Plaža. Dekle. Morje. | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    V svoji ponudbi imajo trenutno vse države, zlasti za jesenski del in za sezono 2021. Za odhode v juniju pa so v ospredju predvsem Slovenija, Hrvaška, proti koncu meseca in od julija naprej pa tudi Grčija, Skandinavija, Avstrija, Nemčija, v juliju še Egipt in Turčija. "Seveda pa bo vse odvisno od hitrosti odpiranja mej in želje potnikov, da bodo potovali. Ugotavljamo, da čim se bodo prve sprostitve zgodile, tako hitro bodo tudi stekle prijave," je pojasnila Petek Rovšnikova.

    Trenutno pri njih dela manjša ekipa, v juniju pa predvidevajo okrepitve. "Vse je odvisno od možnosti, kaj in koliko bomo lahko ponudili. Glede na to, da planiramo prve čarterske polete konec junija, verjamemo, da čim več," je povedala sogovornica.

    Interes strank sicer Petek Rovšnikova ocenjuje kot kar velik. "Želimo si počitnic, želimo si sprostitve in prihaja čas ponovne oživitve," je prepričana. Da so vrata njihovih poslovalnic do preklica zaprta, obiskovalce spletne strani medtem obvešča tudi agencija Sonček.

    Po dveh mesecih zaprtja zaradi epidemije novega koronavirusa je sicer vlada danes dovolila zagon dela turistične dejavnosti. Med drugim so vrata lahko odprli manjši nastanitveni obrati, pa turistični vodniki in turistične agencije. Večji nastanitveni obrati in del infrastrukture, kot so bazeni in centri dobrega počutja, medtem še ostajajo zaprti, poroča STA.

  • 15:09

    LMŠ za spodbujanje potrošnje

    Stranka LMŠ je danes v Ljubljani predstavila svoje predloge ukrepov za okrevanje gospodarstva ter omilitev socialne in družbene krize po epidemiji bolezni covid-19. Predlagajo ukrepe v vrednosti skoraj 1,8 milijarde evrov, ki bi bili predvsem usmerjeni v spodbujanje potrošnje, med njimi sta turistični vavčer ter začasni temeljni državljanski dohodek.

    "Ne želimo le kritizirati in opozarjati, kaj ni prav in kaj ni narejeno, ampak tudi aktivno sodelovati," je ob predstavitvi predlogov ukrepov LMŠ poudaril prvak stranke Marjan Šarec. "Prihodnost ne bo tako zelo lepa, zlasti pa ne bo lepa, če se je bomo spet lotili na napačen način," je dejal.

    Marjan Šarec | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Šarec je bil med drugim kritičen do doslej sprejetih protikoronskih paketov vlade, ki v praksi niso zaživeli. "Vemo, da banke spet ne dajejo posojil, vemo, da državno poroštvo ni uspešno. Če bomo spet zašli v spiralo varčevanja in ne bomo spodbujali potrošnje, se iz prejšnje krize pred 10 leti nismo naučili nič," je poudaril. Poudaril je tudi, da se je v to zakonodajo "tlačilo tudi ukrepe, ki nimajo zveze z gospodarstvom".

    Konkretne ukrepe je predstavil ekonomist Jože Damijan, ki je med drugim Šarčeve besede podkrepil z navedbami, da prvi vladni protikoronski paket ni bil težak tri milijarde evrov, ampak le okoli 1,7 milijarde evrov. Ob tem je država do sredine maja implementirala le okoli petino ukrepov. Vlog za odložitev plačila posojil je bilo na primer čez 22 tisoč, banke pa so odložile le za 267 milijonov evrov anuitet oziroma 1,3 odstotka vse vrednosti januarja podeljenih posojil nebančnemu sektorju. Prav tako še ni zaživela jamstvena shema države, je poudaril Damijan.

    "Vladni ukrepi so zelo počasni, nekateri predpisi so zmedeni, kup je nedorečenosti," je navedel Damijan. Glavno težavo pa vidi v dejstvu, da ukrepi niso naslovili težave povpraševalnega šoka, s katerim se spopada Slovenija.

    LMŠ je tako pripravila svoj nabor ukrepov za izhod iz recesije in zeleno spodbuditev razvojnega preboja na eni ter za bolj prijazno prihodnost na drugi strani. V prvem sklopu predvideva ukrepe za spodbujanje domačega povpraševanja, program dolgoročnih vlaganj v prometno infrastrukturo, tudi z ustanovitvijo infrastrukturnega sklada, program energetskega prehoda na obnovljive vire ter spodbujanje tehnološkega razvoja in prestrukturiranja gospodarstva.

    evri | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Med ukrepi za bolj prijazno prihodnost pa v stranki navajajo nadgradnjo javnega zdravstvenega sistema, oblikovanje sistema dolgotrajne oskrbe, aktivno stanovanjsko politiko s preoblikovanjem dela DUTB v nepremičninsko-stanovanjski sklad, prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno ter prilagoditve pokojninskega sistema z ustanovitvijo demografskega sklada.

    Konkretni ukrepi za spodbujanje domače potrošnje so turistični vavčer za vsakega prebivalca v višini 400 evrov ter začasna uvedba temeljnega državljanskega dohodka v višini 100 evrov na mesec za porabo v Sloveniji. Damijan je navedel tudi subvencioniranje naložb gospodinjstev v energetsko sanacijo in prehod na obnovljive vire energije s 50-odstotnimi subvencijami Eko sklada.

    Tu so še pospešitev dinamike izvedbe javnih investicij v prometno in javno infrastrukturo ter energetsko obnovo javnih stavb, program povečevanja oskrbe javnih ustanov z živili lokalnih pridelovalcev, pospešitev postopkov za izvedbo velikih infrastrukturnih naložb ter preusmeritev sredstev EU v sofinanciranje gradnje lokalnih projektov s hitrimi učinki.

    Med vladnimi ukrepi jih je, kot je izračunal Damijan, za 337 milijonov evrov namenjenih spodbujanju povpraševanja. LMŠ bi v ta del usmerila 1,78 milijarde evrov.

    Takšni izdatki države bi pomenili, da bi slovenski bruto domači proizvod (BDP) upadel za tri odstotke namesto za 7,5 odstotka, je izračunal Damijan. Javni dolg bi se primerjalno povečal na 76,5 odstotka, kar je manj kot v primeru uresničitve vladnih ukrepov. Za izvedbo ima država dovolj zagotovljene likvidnosti, na voljo pa je tudi denar ECB, je še pojasnil, poroča STA.

  • 14:44

    Gneča v nakupovalnih središčih

    Ob današnji obširni sprostitvi ukrepov proti epidemiji so po državi zaživela tudi večja nakupovalna središča. Že dopoldne so zaznali precejšen obisk. Trgovine so uvedle različne ukrepe za zagotavljanje varnosti, vse imajo ob vhodu razkužila in opozarjajo na varnostno razdaljo, nekatere so prilagodile tudi vstop in izstop iz prodajalne.

    V nakupovalnih središčih SES se veselijo, da so vse njihove trgovine in lokali lahko spet odprti. Nakupovalna središča bodo načeloma obratovala po starem delovnem času, ob nedeljah pa bodo v skladu z vladnim odlokom zaprta, je povedal direktor upravljavca omenjenih nakupovalnih središč Toni Pugelj.

    Trgovski centri SES sicer poskušajo obiskovalcem ponuditi čim bolj sproščen obisk ob hkratnem zagotavljanju varnosti. Med drugim redno razkužujejo točke, kot so držala ograj in tekočih stopnic ter gumbi v dvigalih in na bankomatih, poskrbljeno je tudi za dovod svežega zraka. Na voljo so razkužila za roke, spremljajo in nadzirajo tudi število obiskovalcev.

    Video: Planet TV

    Pod okrilje SES sodi tudi novo nakupovalno središče v Ljubljani, imenovano Aleja, ki bo vrata vseh trgovin in gostinskih lokalov odprlo v sredo. Takrat bodo odprli tudi ozelenjeno aktivno streho. Medtem je že danes zaživelo največje nakupovalno središče Citypark, ki vabi z več kot 120 trgovinami in gostinskimi lokali.

    Odprta vrata trgovin so danes privabila številne kupce. V Planetu Koper je bilo parkirišče že dopoldne skoraj polno zasedeno, nekatere trgovine pa so bile nadpovprečno obiskane. "Je več ljudi. Osebno nisem pričakovala, da jih bo toliko," je za STA povedala pomočnica vodje modne trgovine Bershka. Že v prvih urah poslovanja so na trenutke dosegli največje dovoljeno število strank, ki jih lahko sprejmejo naenkrat, kar glede na površino trgovine pomeni 17 strank.

    "Predvsem je pomembna varnost, tako kupcev kot zaposlenih," je dodala. Med drugim tako pred vhodom v trgovino stoji študent, ki nadzoruje število kupcev, poleg razkuževanja rok preverjajo, ali stranke nosijo zaščitno opremo. Za zagotavljanje obvezne varnostne razdalje je za pomerjanje oblek odprta le vsaka druga kabina, te pa po vsaki uporabi razkužijo s paro. Da bi se izognili morebitni gneči, so preuredili ureditev trgovine.

    Tudi v koprskem Hervisu so z nestrpnostjo pričakovali ponovno odprtje in za svoje stranke med drugim pripravili dodatne popuste ob odprtju, je za STA pojasnil vodja koprske poslovalnice Miha Knaus. Manj kot dve uri od odprtja so zaposleni imeli polne roke dela s strankami. "Veseli smo dobrega odziva že prvi dan in se veselimo tudi nadaljnjih dni," je dodal Knaus.

    Qlandia | Foto: STA , Foto: STA ,

    V kranjskem nakupovalnem središču Qlandia, kjer so danes vrata odprle vse trgovine, je bilo dopoldne več ljudi, kot jih je bilo običajno pred epidemijo v dopoldanskih urah med tednom, kakšne posebne gneče pa vseeno ni bilo. Največ kupcev je bilo v trgovinah z oblačili in obutvijo, ki so bile v zadnjih dveh mesecih zaprte, pri čemer pa ni posebej izstopalo povpraševanje po otroških oblačilih in obutvi. Še več kupcev pričakujejo v popoldanskem času, saj so se številni že vrnili v službe, številni otroci pa v šole.

    Precej trgovin ob ponovnem odprtju ponuja popuste, uvedli so tudi različne ukrepe za zagotavljanje varnosti. Ljudje so se večinoma na ukrepe, vključno z nošenjem mask, v zadnjih tednih že privadili, zato pri spoštovanju pravil ne opažajo kakšnih posebnih težav.

    V Planetu Tuš Celje je bilo dopoldne obiskovalcev prav tako veliko, parkirišče pred nakupovalnim centrom je bilo skoraj polno. V tem nakupovalnem središču so sicer odprli vseh sedem vhodov in izhodov v center, ki zagotavljajo nemoteno pretočnost skupaj s širokimi nakupovalnimi potmi. V prodajalni obutve Ars so povedali, da so že imeli več kupcev, ti počasi prihajajo tudi v tamkajšnjo knjigarno.

    Nakupovanje, trgovina, popust, trgovski center | Foto: STA , Foto: STA ,

    STA je v centru spregovorila z nekaj obiskovalci. Obiskovalka Cvetka je prišla z vnukom, ki mu je želela kupiti igračo. Med zaprtjem sicer trgovin po lastnih navedbah ni pogrešala. Prav tako se je po nakupe skupaj z družino odpravila Gordana, ki je pojasnila, da je morala kupiti nova oblačila in čevlje za hčer, ki je stare že prerasla. Če ne bi bilo nujno, danes ne bi prišla v trgovino, je dodala in pojasnila, da zase sicer naročuje predvsem prek spleta. Tudi nakupovalka Roza je prišla nakupit oblačila zase in za vnukinjo.

    "V centrih bomo poskrbeli za čistočo in razkuževanje površin, sproti s posebnimi obvestili ozaveščamo kupce, zaposlene in dostavne službe. Prav tako povečujemo število razkužilnih mest, ki bodo na voljo, s posebnimi obvestili bomo opozarjali obiskovalce na upoštevanje varnostne razdalje med gibanjem, higieno rok in kašlja ter omejujemo število oseb v centru, omejujemo tudi število sedežev na klopeh po centru in z oznakami nakazujemo smer gibanja po nakupovalnih hodnikih," je za STA povedala tiskovna predstavnica Tuša Anja Marjetič.

    V največjem mariborskem nakupovalnem središču Europark so veseli, da so ob upoštevanju ustreznih varnostnih ukrepov končno lahko spet odprli vrata vseh prodajaln in lokalov. Kupce prosijo, da jim pomagajo s tem, da upoštevajo ustrezno varnostno razdaljo, plačujejo z uporabo brezstičnih plačilnih kartic ter medsebojne stike med nakupom omejijo na najnujnejše.

    V mariborskem nakupovalnem središču sta za obiskovalce v kletni etaži parkirišča odprta dva vhoda, in sicer vhod ena in vhod šest, odprt je tudi vhod tri iz smeri Titovega mostu, piše STA.

Šolarji
Novice Navodilo za šolarje: razkuževanje rok obvezno po vsakem prijemanju kljuk #video

Živžav se je danes spet zaslišal v vrtcih po Sloveniji, kamor se je vrnila približno polovica vpisanih otrok. Ob prihodu v vrtec je treba upoštevati poseben protokol. Otroke do garderob in učilnice pospremijo starši, ki si ob vhodu razkužijo roke, nositi pa morajo tudi zaščitno masko, piše STA.

Pouk za več kot 60 tisoč učencev

Zaposleni so odprtje vrtcev pozdravili, kljub temu pa so se nekateri spopadali s prostorskimi težavami in pomanjkanjem kadra, opozarja predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. Opazili so, da so otroci mirnejši, previdnejši in bolj tihi, mlajši pa potrebujejo več bližine in osebnega stika.

koronavirus prazna šola | Foto: Sportida Foto: Sportida Pouk v osnovnih šolah pa se je danes začel za 64.497 učencev prve triade oziroma 34,4 odstotka vseh šolajočih. Ker je osnovna šola obvezna, so se morali v šolske klopi vrniti vsi otroci, z izjemo tistih, ki spadajo v rizične skupine.

Ob tem so se otroci najbolj razveselili svojih prijateljev. "Veselim se šole in učiteljic, ker sem bila zelo dolgo doma. Pogrešam prijatelje," je povedala prvošolka Manca in Celja, ki se zaveda tudi tega, da bo v šoli po dvomesečnem premoru vendarle precej drugače, saj bo treba upoštevati stroge zaščitne in higienske ukrepe: "Vem, da si bomo morali veliko umivati roke in da bomo morali biti malo bolj narazen."

Šolske torbe so bile opazno težke, saj so morali otroci prinesti vse potrebščine v šolo, kjer bodo do nadaljnjega tudi ostale. Kot je za STA povedala mama mariborskega prvošolca, so bili pred ponovno vrnitvijo v šolo vsi precej vznemirjeni, kot na prvi šolski dan septembra, danes pa jim je že odleglo, saj je otrok vesel, da lahko spet vidi svoje sošolce, starši pa, da se šolsko delo vrača v ustaljene tirnice, poroča STA.

učiteljica
Novice Vlada razkrila nova pravila v šolah in vrtcih #video

Delo organizirano tako, da teče kot običajno

Stik v živo so pozdravili tudi pedagoški delavci, ki so staršem zagotovili, da bodo za najmlajše ob upoštevanju številnih higienskih priporočil dobro poskrbeli. Ob tem so nekateri ravnatelji spet opozorili na težave s kadrom zaradi manjših skupin, ki zahtevajo več učiteljev. Na Osnovi šoli Rodica je tako iz desetih oddelkov nastalo 20 skupin. "Vsaka je potrebovala svojega učitelja, dodaten pedagoški kader smo potrebovali tudi za vključitev otrok v jutranje varstvo in podaljšano bivanje," je pojasnila ravnateljica Milena Vidovič.

Ministrica za izobraževanje znanost in šport Simona Kustec | Foto: Daniel Novakovič/STA Ministrica za izobraževanje znanost in šport Simona Kustec Foto: Daniel Novakovič/STA Opozorila pedagoške stroke o neuresničljivosti navodil, kadrovskih težavah in obsežnih dodatnih obremenitvah učiteljev je danes komentirala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Kot je dejala v pogovoru za Televizijo Slovenja, so ravnatelji delo organizirali tako, da teče kot običajno. Če bi bilo treba opraviti nadure ali zagotoviti pomoč od kje drugje, vključno s študenti pedagoške stroke, pa bodo to reševali s skupnimi močmi, je še zagotovila. Sicer pa je menila, da je današnja vrnitev v šole in vrtce "z veliko mero odgovornosti, razumevanja in potrpežljivosti" potekala "zelo zelo dobro".

V šolo so se vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, saj se od danes z učitelji pripravljajo na zaključne in maturitetne izpite v razredu. Pri tem ravnatelji opozarjajo na potrebo po psihološki pripravi dijakov. Prva jutranja srečanja v gimnazijskih prostorih so bila prijetna. "Veseli so, da so spet skupaj s profesorji in profesoricami, in verjamem, da bomo ta teden, ko je pouk, in v naslednjih tednih, ko so priprave na maturo, z njimi zelo dobro delali," je prepričan ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik.

maturantski ples zda 2020
Novice Ameriški dijaki so si dali duška, kako se bodo "maturanca" lotili slovenski? #video

Vrnitev v dijaške domove

Dijaki so se lahko vrnili tudi v dijaške domove, kjer morajo bivati po sobah posamezno, posebna pravila pa veljajo tudi v skupnih prostorih. Ravnatelji posameznih domov menijo, da se je vrnila večina dijakov zaključnih letnikov, ki so osredotočeni predvsem na učenje za maturo. Večina zaposlenih v domovih je na čakanju, aktivnosti so okrnjene. V ljubljanskem Dijaškem domu Bežigrad je tako zaprt fitnes, prav tako vsi športni prostori v notranjosti.

šolstvo, pouk, učenci, šola | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Z današnjim dnem je znova stekel tudi pouk v osnovnih šolah s prilagojenim programom. V organizacijski enoti Levstikov trg Centra Janeza Levca so zadeve ob izvajanju varnostnega protokola potekale gladko, kar je mogoče pripisati tudi manjšemu številu učencev v oddelku, je menil vodja enote Josip Šerbetar. Zabeležili so le osem odstotkov manj učencev. Pouk je potekal "čisto gladko", je še pojasnil Šerbetar, ki med njihovimi prednostmi vidi zlasti manjše število učencev (pet do osem) na posamezni oddelek ter prisotnost dodatnih učiteljev, ki spremljajo otroke.

Na vseh treh slovenskih državnih univerzah pa se bo večina aktivnosti študentov in zaposlenih kljub sprostitvi nekaterih ukrepov za zdaj še naprej izvajala na daljavo. Kot so poudarili v Ljubljani, Mariboru in Kopru, bo podobno veljalo tudi za izpite, razen tistih, ki jih ni mogoče izvesti brez fizične prisotnosti študentov.

Ob upoštevanju priporočil in navodil pristojnih se lahko od danes izvaja tudi individualni pouk instrumentov in skupinski pouk, a tega nekaterim šolam še ne bo uspelo uresničiti. Danes so se lahko znova odprle tudi avtošole, vendar ob upoštevanju posebnih navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tako mora biti med drugim sedež kandidata za vozniški izpit pokrit s prevleko za enkratno uporabo ali s pralno prevleko. V Združenju šol vožnje Slovenije menijo, da bo treba dodatna zaščitna sredstva in čas za izvajanje ukrepov nekako vključiti v ceno, še navaja STA.

koronavirus simbolična fotografija
Novice Slovenija kot prva v Evropi preklicala epidemijo koronavirusa #video

Izjemna novica: brez novih okužb in smrti

Sicer pa smo do včeraj v Sloveniji potrdili 1.466 primerov okužb z novim koronavirusom, 104 ljudje pa so umrli. V Sloveniji so do zdaj opravili 69.842 testov. Med 1.466 pozitivnimi je 647 moških in 819 žensk.

Po zadnjih podatkih se je v bolnišnici zdravilo 25 bolnikov z boleznijo covid-19, pet pa jih je potrebovalo intenzivno terapijo. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zdravijo 13 bolnikov z novim koronavirusom, dva potrebujeta intenzivno zdravljenje. V UKC Maribor se podatki v zadnjih treh dneh niso spremenili, zdravijo devet bolnikov z boleznijo covid-19, trije potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Število na novo potrjenih okužb na dan se je v zadnjih dveh tednih povsem umirilo in od 29. aprila ni več preseglo dvomestne številke. V zadnjem tednu so dnevno potrdili le nekaj posameznih primerov.

Testiranje covid-19
Novice V soboto v Sloveniji ena potrjena okužba in ena smrt zaradi covid-19
Ne spreglejte