Ponedeljek,
18. 5. 2020,
11.02

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

11

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 18. 5. 2020, 11.02

3 leta, 11 mesecev

Spet v šolo: otroci so se najbolj razveselili svojih prijateljev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,12

11

Po dveh mesecih izobraževanja na daljavo zaradi epidemije bolezni covid-19 so vrata odprli vrtci, osnovne, srednje in glasbene šole, fakultete in dijaški domovi. Ob tem je bilo mogoče slišati opozorila o pomanjkanju kadra, saj so v šolah zaradi manjših skupin morali povečati število učiteljev. S prvim dnevom šole pa je zelo zadovoljna ministrica Simona Kustec. Sicer pa je bilo v nedeljo opravljenih 479 testov na novi koronavirus, vsi pa so bili negativni. Prav tako v nedeljo zaradi bolezni covid-19 ni nihče umrl.

Šolarji
Novice Navodilo za šolarje: razkuževanje rok obvezno po vsakem prijemanju kljuk #video

Živžav se je danes spet zaslišal v vrtcih po Sloveniji, kamor se je vrnila približno polovica vpisanih otrok. Ob prihodu v vrtec je treba upoštevati poseben protokol. Otroke do garderob in učilnice pospremijo starši, ki si ob vhodu razkužijo roke, nositi pa morajo tudi zaščitno masko, piše STA.

Pouk za več kot 60 tisoč učencev

Zaposleni so odprtje vrtcev pozdravili, kljub temu pa so se nekateri spopadali s prostorskimi težavami in pomanjkanjem kadra, opozarja predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. Opazili so, da so otroci mirnejši, previdnejši in bolj tihi, mlajši pa potrebujejo več bližine in osebnega stika.

koronavirus prazna šola | Foto: Sportida Foto: Sportida Pouk v osnovnih šolah pa se je danes začel za 64.497 učencev prve triade oziroma 34,4 odstotka vseh šolajočih. Ker je osnovna šola obvezna, so se morali v šolske klopi vrniti vsi otroci, z izjemo tistih, ki spadajo v rizične skupine.

Ob tem so se otroci najbolj razveselili svojih prijateljev. "Veselim se šole in učiteljic, ker sem bila zelo dolgo doma. Pogrešam prijatelje," je povedala prvošolka Manca in Celja, ki se zaveda tudi tega, da bo v šoli po dvomesečnem premoru vendarle precej drugače, saj bo treba upoštevati stroge zaščitne in higienske ukrepe: "Vem, da si bomo morali veliko umivati roke in da bomo morali biti malo bolj narazen."

Šolske torbe so bile opazno težke, saj so morali otroci prinesti vse potrebščine v šolo, kjer bodo do nadaljnjega tudi ostale. Kot je za STA povedala mama mariborskega prvošolca, so bili pred ponovno vrnitvijo v šolo vsi precej vznemirjeni, kot na prvi šolski dan septembra, danes pa jim je že odleglo, saj je otrok vesel, da lahko spet vidi svoje sošolce, starši pa, da se šolsko delo vrača v ustaljene tirnice, poroča STA.

učiteljica
Novice Vlada razkrila nova pravila v šolah in vrtcih #video

Delo organizirano tako, da teče kot običajno

Stik v živo so pozdravili tudi pedagoški delavci, ki so staršem zagotovili, da bodo za najmlajše ob upoštevanju številnih higienskih priporočil dobro poskrbeli. Ob tem so nekateri ravnatelji spet opozorili na težave s kadrom zaradi manjših skupin, ki zahtevajo več učiteljev. Na Osnovi šoli Rodica je tako iz desetih oddelkov nastalo 20 skupin. "Vsaka je potrebovala svojega učitelja, dodaten pedagoški kader smo potrebovali tudi za vključitev otrok v jutranje varstvo in podaljšano bivanje," je pojasnila ravnateljica Milena Vidovič.

Ministrica za izobraževanje znanost in šport Simona Kustec | Foto: Daniel Novakovič/STA Ministrica za izobraževanje znanost in šport Simona Kustec Foto: Daniel Novakovič/STA Opozorila pedagoške stroke o neuresničljivosti navodil, kadrovskih težavah in obsežnih dodatnih obremenitvah učiteljev je danes komentirala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Kot je dejala v pogovoru za Televizijo Slovenja, so ravnatelji delo organizirali tako, da teče kot običajno. Če bi bilo treba opraviti nadure ali zagotoviti pomoč od kje drugje, vključno s študenti pedagoške stroke, pa bodo to reševali s skupnimi močmi, je še zagotovila. Sicer pa je menila, da je današnja vrnitev v šole in vrtce "z veliko mero odgovornosti, razumevanja in potrpežljivosti" potekala "zelo zelo dobro".

V šolo so se vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, saj se od danes z učitelji pripravljajo na zaključne in maturitetne izpite v razredu. Pri tem ravnatelji opozarjajo na potrebo po psihološki pripravi dijakov. Prva jutranja srečanja v gimnazijskih prostorih so bila prijetna. "Veseli so, da so spet skupaj s profesorji in profesoricami, in verjamem, da bomo ta teden, ko je pouk, in v naslednjih tednih, ko so priprave na maturo, z njimi zelo dobro delali," je prepričan ravnatelj Prve gimnazije Maribor Herman Pušnik.

maturantski ples zda 2020
Novice Ameriški dijaki so si dali duška, kako se bodo "maturanca" lotili slovenski? #video

Vrnitev v dijaške domove

Dijaki so se lahko vrnili tudi v dijaške domove, kjer morajo bivati po sobah posamezno, posebna pravila pa veljajo tudi v skupnih prostorih. Ravnatelji posameznih domov menijo, da se je vrnila večina dijakov zaključnih letnikov, ki so osredotočeni predvsem na učenje za maturo. Večina zaposlenih v domovih je na čakanju, aktivnosti so okrnjene. V ljubljanskem Dijaškem domu Bežigrad je tako zaprt fitnes, prav tako vsi športni prostori v notranjosti.

šolstvo, pouk, učenci, šola | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Z današnjim dnem je znova stekel tudi pouk v osnovnih šolah s prilagojenim programom. V organizacijski enoti Levstikov trg Centra Janeza Levca so zadeve ob izvajanju varnostnega protokola potekale gladko, kar je mogoče pripisati tudi manjšemu številu učencev v oddelku, je menil vodja enote Josip Šerbetar. Zabeležili so le osem odstotkov manj učencev. Pouk je potekal "čisto gladko", je še pojasnil Šerbetar, ki med njihovimi prednostmi vidi zlasti manjše število učencev (pet do osem) na posamezni oddelek ter prisotnost dodatnih učiteljev, ki spremljajo otroke.

Na vseh treh slovenskih državnih univerzah pa se bo večina aktivnosti študentov in zaposlenih kljub sprostitvi nekaterih ukrepov za zdaj še naprej izvajala na daljavo. Kot so poudarili v Ljubljani, Mariboru in Kopru, bo podobno veljalo tudi za izpite, razen tistih, ki jih ni mogoče izvesti brez fizične prisotnosti študentov.

Ob upoštevanju priporočil in navodil pristojnih se lahko od danes izvaja tudi individualni pouk instrumentov in skupinski pouk, a tega nekaterim šolam še ne bo uspelo uresničiti. Danes so se lahko znova odprle tudi avtošole, vendar ob upoštevanju posebnih navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tako mora biti med drugim sedež kandidata za vozniški izpit pokrit s prevleko za enkratno uporabo ali s pralno prevleko. V Združenju šol vožnje Slovenije menijo, da bo treba dodatna zaščitna sredstva in čas za izvajanje ukrepov nekako vključiti v ceno, še navaja STA.

koronavirus simbolična fotografija
Novice Slovenija kot prva v Evropi preklicala epidemijo koronavirusa #video

Izjemna novica: brez novih okužb in smrti

Sicer pa smo do včeraj v Sloveniji potrdili 1.466 primerov okužb z novim koronavirusom, 104 ljudje pa so umrli. V Sloveniji so do zdaj opravili 69.842 testov. Med 1.466 pozitivnimi je 647 moških in 819 žensk.

Po zadnjih podatkih se je v bolnišnici zdravilo 25 bolnikov z boleznijo covid-19, pet pa jih je potrebovalo intenzivno terapijo. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana zdravijo 13 bolnikov z novim koronavirusom, dva potrebujeta intenzivno zdravljenje. V UKC Maribor se podatki v zadnjih treh dneh niso spremenili, zdravijo devet bolnikov z boleznijo covid-19, trije potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Število na novo potrjenih okužb na dan se je v zadnjih dveh tednih povsem umirilo in od 29. aprila ni več preseglo dvomestne številke. V zadnjem tednu so dnevno potrdili le nekaj posameznih primerov.

Testiranje covid-19
Novice V soboto v Sloveniji ena potrjena okužba in ena smrt zaradi covid-19