Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2024,
7.29

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

kadri upravna enota evropske volitve Državna volilna komisija

Torek, 13. 2. 2024, 7.29

2 meseca, 2 tedna

DVK danes predvidoma tudi o izvedbi evropskih volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Evropske volitve | Foto STA

Foto: STA

Državna volilna komisija (DVK) bo na današnji seji predvidoma govorila tudi o problematiki v zvezi z izvedbo evropskih volitev. Kot je znano, so se v Ljubljani tajniki volilnih komisij in njihovi namestniki odločili za odstop, na ljubljanski upravni enoti pa kandidatov, ki bi bili pripravljeni prevzeti te naloge, praktično ni.

DVK je v začetku januarja prejela odstopne izjave tajnikov dveh volilnih komisij volilnih enot in 14 okrajnih volilnih komisij z območja Ljubljane in njihovih namestnikov. Kot tajniki in njihovi namestniki v volilnih komisijah sodelujejo uradniki z upravnih enot, ki pa opozarjajo, da si ne upajo prevzeti odgovornosti za izvedbo volitev ob vsem delu, ki ga imajo že sicer.

Načelnica ljubljanske upravne enote Andreja Erjavec, ki ji je DVK poslala poziv za posredovanje novih predlogov za imenovanje tajnikov in njihovih namestnikov, je pred dnevi za STA pojasnila, da za opravljanje teh nalog med zaposlenimi na upravni enoti, ki bi to delo lahko opravljali, interesa praktično ni. Z nesodelovanjem v volilnih komisijah pa so v preteklih tednih zagrozili tudi sodniki.

Na dnevni red današnje seje je uvrščeno tudi primopredajno poročilo nekdanjega direktorja službe DVK Dušana Vučka, ki ga je na tem mestu s februarjem zamenjal nekdanji predsednik DZ Igor Zorčič.

O razrešitvah in imenovanjih

Prav tako so na dnevnem redu seje predlogi več sklepov, s katerimi se razrešuje oz. imenuje posamezne predsednike, tajnike in člane volilnih komisij oz. njihove namestnike. Ni pa za zdaj na dnevnem redu predloga sklepa o nadomestnem poslanskem mandatu po odhodu Mateje Čalušić v vladno ekipo, kjer je prevzela vodenje kmetijskega resorja.

Glede na rezultate državnozborskih volitev bi pravica nadomeščanja poslanskega mandata najprej pripada Danijelu Bešiču Loredanu. Rok, v katerem naj bi se o tem izrekel, se je že iztekel, kot kaže, pa se Bešič Loredan ni odzval. Naslednji v vrsti za prevzem poslanskega sedeža je še en nekdanji minister v vladi Roberta Goloba, in sicer nekdanji minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki je že izrazil pripravljenost, da sede v poslanske klopi.

Intervju Igor Zorčič
Novice Prvi dan v novi službi. DVK prevzema Igor Zorčič.
Peter Golob
Novice Zaskrbljeni predsednik DVK sodnike pozval k ponovnemu premisleku: Volitve moramo izpeljati
Dušan Vučko
Novice Dušan Vučko v pokoj, DVK išče novega direktorja z javnim natečajem
Ne spreglejte