Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2011,
21.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

lisica

Četrtek, 12. 5. 2011, 21.09

8 let

Dveletni otrok vabo proti steklini dal v usta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dveletni otrok iz Gorenje vasi je včeraj pozno popoldne na dvorišču našel vabo proti steklini in jo vtaknil v usta. Ampula je k sreči ostala cela, zato dečkovo življenje ni bilo ogroženo.

Otroka so zvečer sprejeli v Antirabični ambulanti Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj, kjer so ga preventivno cepili proti steklini, cepljenje pa bodo ponovili še štirikrat. Sam stik z vabo ni nevaren Na Veterinarski upravi (Vurs) zagotavljajo, da sam stik z vabo sicer ni nevaren. Nevarno pa je, če se ampula predre in pride v stik s človekom. V tem primeru naj ponesrečeni takoj poišče zdravniško pomoč. Vurs začel z akcijo cepljenja lisic proti steklini Veterinarska uprava je sicer pred dnevi začela s spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini, ki jo opravlja predvsem zaradi varovanja ljudi pred to nevarno boleznijo. Akcija, s katero nameravajo zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih in tako preprečiti širjenje bolezni, bo trajala predvidoma do konca junija.

Ob tem opozarjajo, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in naj o tem poučijo tudi otroke. Če vabo najdejo na svojem dvorišču ali vrtu, naj jo primejo z vrečko in odvržejo v najbližji grm ali v smeti.

Stik z vabo se obravnava kot ugriz stekle živali V primeru, da bi vsebina vabe prišla v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom. Stik z vabo se obravnava kot ugriz stekle živali, zato je treba ob morebitnem stiku nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto. Obisk ambulante svetujejo tudi v primeru ugriza ali praske potepuške ali divje živali. Svetujejo tudi izogibanje stikom s potepuškimi in divjimi živalmi.

V času akcije je tudi prepovedano prosto gibanje psov na javnih mestih. Vaba je sicer za pse neškodljiva in se z njo po zaužitju zagotovi le imunizacija.

Ne spreglejte