Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2018,
12.58

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

Natisni članek

Harij Furlan tožilstvo

Torek, 27. 2. 2018, 12.58

6 let, 1 mesec

Nov zaplet. Furlan danes še ne bo novi stari vodja specializiranih tožilcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

Harij Furlan | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Državnotožilski svet se je danes sešel, da bi odločal o novemu vodji specializiranega tožilstva. Vendar so zaradi nepredvidenih opravičenih odsotnosti treh zunanjih članov odločanje preložili na eno naslednjih sej. Edini kandidat za položaj je dosedanji vodja Harij Furlan, ki pa je moral vodenje tožilstva, ker se je imenovanje zavleklo, (začasno) predati kolegici Darji Šlibar.

Člani državnotožilskega sveta so se zjutraj sešli, da bi odločili, ali ponovno na funkcijo vodje specializiranega tožilstva imenovati Harija Furlana.

Prvi Furlanov mandat, ki traja od leta 2012, se je iztekel v začetku tega meseca. Čeprav je bil edini kandidat na razpisu, ki ga je ministrstvo za pravosodje objavilo lani poleti, novega šestletnega mandata do zdaj še ni dobil. Zataknilo se je namreč pri ministru za pravosodje Goranu Klemenčiču.

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je država leta 2011 ustanovila za pregon najtežjih oblik organiziranega klasičnega in gospodarskega kriminala. Danes v šestih oddelkih dela 29 tožilcev.

Zelena luč že avgusta, razgovor šele januarja

Furlan je zeleno luč generalnega državnega tožilca Draga Škete dobil že konec avgusta, nato pa se je zapletlo. Na ministrstvu za pravosodje so potrdili, da je minister Klemenčič razgovor s Furlanom opravil šele 12. januarja, torej skoraj pet mesecev pozneje. 

Zakaj je čakal toliko časa? Na ministrstvu za pravosodje pravijo, da se je v vmesnem času v celoti zamenjal državnotožilski svet, ki je imel ustanovno sejo v novi sestavi konec decembra lani. Minister Klemenčič je želel, da o imenovanju vodje SDT odloča državnotožilski svet s polnim mandatom, ki bo po trajanju podoben mandatu vodje SDT.


Preberite še: Kaj je minister Klemenčič napisal tožilcu Hariju Furlanu?


Furlan se je zato moral začasno izseliti iz svoje pisarne, a najbrž se bo tja kmalu vrnil.

Ne spreglejte