SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državni vrh se je na Žalah poklonil žrtvam vojn

3

termometer

Predsednik republike Borut Pahor se je v spremstvu premierja Mira Cerarja, predsednika DZ Milana Brgleza in predsednika državnega sveta Mitje Bervarja poklonil žrtvam vojn.

Vence je položil ob pomnik padlim v vojni za Slovenijo, spomenik padlim v boju proti okupatorju v 2. svetovni vojni, k lipi sprave in kostnici žrtev iz 1. svetovne vojne.

Najvišje predstavnike države sta na ljubljanskih Žalah spremljala tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in generalni direktor policije Marjan Fank.

Tako kot vsako leto se je državni vrh pokojnim poklonil v tišini, le ob spremljavi glasbe policijskega orkestra in ob postroju častne straže garde Slovenske vojske. Govorov ni bilo.

Sv. Urh priča o tem, kako smo Slovenci drug drugemu povzročali trpljenje Že dopoldne je Brglez z ministrico za delo Anjo Kopač Mrak ter ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem položil venec pri grobnici na sv. Urhu pri Ljubljani. Tam bo popoldne venec položil tudi Pahor, ki bo pred tem venec položil tudi ob spominskem obeležju pod Krenom v Kočevskem rogu.

Brglez je na sv. Urhu, ki je bil med 2. svetovno vojno domobranska postojanka, spomnil, da je kraj, kjer danes stojijo, "da bi se poklonili 265 identificiranim žrtvam domobranskega nasilja, ena največjih pričevanj o tem, kako smo Slovenci drug drugemu povzročali trpljenj".

Slovenija ima do Urha še vedno dolg Po njegovem imamo v Sloveniji še vedno velike težave, "kadar gre za soočanje z resnico, še posebej zgodovinsko resnico". Včasih jo skušamo prikriti, včasih olepšati, včasih morda celo zamolčati, je nadaljeval. "A odrasel narod, kar bi slovenski po 25 letih svoje državnosti vsekakor moral biti, mora biti sposoben za spopad tako s tem, kar se mu je v zgodovini zgodilo, kot tudi s tem, kar je sam v zgodovini storil," je še menil Brglez.

Slovenija ima do Urha še vedno dolg, je prepričan Brglez, ki je pozval k ponovni postavitvi razstave o dogodkih na tem kraju.

Ob tem je spomnil še na aktualno dogajanje in poudaril, Slovenija in Evropa danes preživljata težke čase, morda celo najtežje po koncu druge svetovne vojne. "Zato je danes ponovno čas, da okrepimo našo solidarnost do tistih, ki so naše pomoči potrebni," je še pozval.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin