SiolNET. Novice Slovenija
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Državni svet predlaga veto na zakon o izvrševanju proračunov

0,30

termometer

Državni svet
Državni svet bo o vetu na sprejeti zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti odločal v četrtek. Foto: Bor Slana

Interesna skupina lokalnih interesov v državnem svetu je danes sprejela predlog za odložilni veto na prejšnji teden sprejeti zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, ki med drugim določa višino povprečnine za občine. Državni svet bo o tem predlogu odločal v četrtek, so sporočili iz državnega sveta.

Predstavniki lokalnih interesov so bili do zakona zaradi predvidenega financiranja občin kritični že ob sprejemanju, v predlogu za odložilni veto pa so zapisali, da določeni znesek povprečnine ne zagotavlja financiranja dejanskih stroškov občin.

državni zbor Novice V državnem svetu se obeta veto na zakon o izvrševanju proračunov #video

Svetniki menijo, da bi morale biti povprečnine višje

Svetniki opozarjajo, da bi morali za izračun povprečnine kot izhodišče vzeti dejanske stroške iz leta 2018, ne pa povprečja stroškov za zadnja štiri leta, ter dodati še predvidene povečane stroške. Po njihovem mnenju bi morala povprečnina za leto 2020 znašati 658,80 evra in za leto 2021 668,10 evra.

Po opozorilih finančnega ministra Andreja Bertonclja bi ob občutnem zvišanju povprečnine prišlo do neskladja med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna, zaradi česar je minister omenil tudi možnost odstopa. Po opozorilih finančnega ministra Andreja Bertonclja bi ob občutnem zvišanju povprečnine prišlo do neskladja med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna, zaradi česar je minister omenil tudi možnost odstopa. Foto: STA

Takšno rešitev je v predlog zakona z dopolnilom vnesel parlamentarni odbor za finance, a so nato poslanci na plenarni seji ob glasovanju o proračunskih dokumentih znesek povprečnine spet znižali. Za leto 2020 je tako določena povprečnina v višini 589,11 evra na prebivalca, za leto 2021 pa v višini 588,30 evra.

Evro denar evri Novice Šarčeva vlada uspešno do proračunov za leti 2020 in 2021 #video

Finančni minister zagrozil z odstopom

Po opozorilih finančnega ministra Andreja Bertonclja bi se namreč ob občutnem zvišanju povprečnine pojavilo neskladje med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna, zaradi česar je omenil celo možnost odstopa. Svetniki kljub takšnim stališčem poudarjajo, da se ne upošteva dovolj, da so stroški občin vse večji.

"Veljavni sistem financiranja občin ne upošteva raznolikosti posameznih skupin občin, kar je bilo še posebej očitno pri dvigu plač v javnem sektorju, saj imajo večje občine z več javnimi zavodi več stroškov kot manjše občine," so zapisali. Opozorili so tudi na vse večje stroške občin za financiranje odprave posledic naravnih nesreč, ki so v luči podnebnih sprememb vse pogostejše, pri tem pa finančno podhranjene občine največkrat niti ne morejo računati na finančno pomoč države.

Državni svet bo o predlogu za odložilni veto odločal v četrtek na seji, ki bo v prostorih Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Če bo veto izglasoval, bo moral državni zbor o zakonu še enkrat glasovati, vendar ga bo morala podpreti več polovica vseh poslancev. Prvič je sicer za glasovalo 48 poslancev, 41 pa jih je bilo proti. Med njimi je bil kot edini koalicijski poslanec Robert Polnar iz DeSUS.

Andrej Bertoncelj Novice "Če proračuna ne bomo uskladili, ne bom več minister" #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin