Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 7. 2021,
14.20

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17

71

Natisni članek

glasovanje Državni svet

Ponedeljek, 12. 7. 2021, 14.20

2 leti, 9 mesecev

Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17

71

Državni svet | Foto STA

Foto: STA

Državni svet je na današnji izredni seji z 18 glasovi za in 13 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih, s katero želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona, povezani z ukrepi ob epidemiji, neustavni. Državni svetniki pa niso izglasovali veta na zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu. Ob ponovnem glasovanju v DZ mora za potrditev zakona glasovati absolutna večina oziroma 46 poslancev.

Skupina državnih svetnikov s prvopodpisanim Bogomirjem Vnučcem je predlog za odločanje o odložilnem vetu na zakona vložila, ker so želeli pospešiti uveljavitev omenjenih zakonov.

V današnji razpravi o zakonu o nalezljivih boleznih je bilo slišati več pozivov, da DZ dajo možnost za ponovni premislek, razpravo ter priložnost, da najdejo boljšo rešitev. Največ kritik je namreč letelo na preširoka pooblastila vladi pri sprejemanju ukrepov za obvladovanje širjenja nalezljivih boleznih.

Spomnimo, državni zbor je o noveli zakona o nalezljivih boleznih glasoval pretekli teden. Z njim je želela vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona, povezani z ukrepi ob epidemiji, neustavni. Zakon so na glasovanju potrdili s 44 glasovi za in 42 proti. Glasovalo je 86 navzočih poslancev.

Da bo novela zakona o nalezljivih boleznih sprejeta, jo mora ob ponovnem odločanju podpreti najmanj 46 poslancev.

Državni svetniki so danes glasovali tudi o odložilnem vetu na zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva, a ga niso podprli. Podprlo ga je 10 državnih svetnikov, proti pa jih je glasovali 19.

Kaj je zapisano v noveli?

Državni svet | Foto: STA , Foto: STA , Gre za pooblastilo vladi, da v primeru določene nalezljive bolezni prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje ljudi. Ob obravnavi sprememb zakona je bilo iz opozicije mogoče slišati kritike, da to še vedno ostaja preširoko. Novela po navedbah vlade uresničuje ustavno odločbo iz maja, po kateri so nekateri deli zakona neustavni.

Novela občutno zoži polje proste presoje vlade pri sprejemanju morebitnih omejitvenih ukrepov. Vladi na primer nalaga, da mora pridobiti strokovno oceno, uvaja merila in kazalnike, ki se upoštevajo pri pripravi te ocene in v fazi odločanja o sprejemanju posameznih ukrepov. Določa pa tudi vsebino ter časovne in prostorske omejitve posameznih ukrepov.

Pravna ureditev naj bi bila po pričakovanjih vlade uporabna tako ob pojavu že znanih nalezljivih bolezni kot tudi ob pojavu do zdaj neznanih in strokovno še neraziskanih nalezljivih bolezni.

Novela omogoča prekrškovnim organom, pristojnim za vodenje prekrškovnih postopkov zaradi kršitve ukrepov iz dela 39. člena zakona, da postopke, ki so bili začeti do 3. junija, a še niso bili pravnomočno končani, ustavi.

Tako so poslanci glasovali 7. julija:

Državni zbor
Novice DZ po zahtevi ustavnih sodnikov že popravil zakon o nalezljivih boleznih
Ne spreglejte