Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 9. 2015,
20.58

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vinko Dolenc Aleksander Doplihar Borut Pahor

Sreda, 2. 9. 2015, 20.58

5 let, 4 mesece

Državni odlikovanji za zdravnika Vinka Dolenca in Aleksandra Dopliharja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednik republike Borut Pahor je vročil državno odlikovanje srebrni red za zasluge Vinku Dolencu in red za zasluge Aleksandru Dopliharju.

Dolenc si je nagrado prislužil za vrhunsko znanstvenoraziskovalno in medicinsko delo na področju nevrokirurgije, Dopliharju pa za izjemen prispevek k vzpostavitvi in delovanju ambulante Pro Bono. Oba sta opozorila na pomen sodelovanja.

Kot je navedeno v utemeljitvi odlikovanja, je nevrokirurg Dolenc s svojim delom Slovenijo postavil v središče sveta.

Njegova odkritja med najpomembnejšimi v zadnjih sto letih Njegova odkritja na področju nevrokirurgije spadajo med najpomembnejša v zadnjih sto letih. Po njem se imenuje kar devet operativnih postopkov, njegove knjige pa so katekizem kirurgije lobanjskega dna.

Svoje metode je poučeval na učnih delavnicah, demonstriral operativne posege ter nesebično in načrtno delil izkušnje s kolegi z vsega sveta, je navedeno v utemeljitvi odlikovanja.

Med drugim je bil predstojnik Nevrokirurške klinike pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana ter profesor na medicinski fakulteti v Ljubljani.

"En človek ne more narediti nič, potrebuješ ekipo," je poudaril in kot najpomembnejše poudaril spoznanje, da v ekipi ni prostora za razprtije in nesoglasja. "Vsi smo spoznali, da ni sovražnik levo ali desno, temveč je največji sovražnik bolezen," je pojasnil.

Doplihar gonilna sila ambulante Pro Bono Prejemnik reda za zasluge Doplihar, sicer upokojeni zdravnik, pa je gonilna sila in srce ambulante, ki skrbi za ljudi zunaj sistema zdravstvenega zavarovanja.

Ambulanta Pro Bono deluje že več kot desetletje. Nastala je na pobudo mestne občine in Zdravstvenega doma Ljubljana, Slovenske filantropije in Župnijske karitas Ljubljana Štepanja vas.

Ko so se številni Ljubljančani znašli na socialnem dnu in zunaj sistema zdravstvene oskrbe, Doplihar ni odvrnil pogleda od njih. Vztrajal je, da mora zdravnik vedno pomagati bolniku, tudi brezplačno, je navedeno v utemeljitvi odlikovanja.

Nazadnje pa je menil, da je kriza nastopila zato, ker imamo ljudje eno napako, in to je "narobe obrnjena dlan". "A evolucija gre naprej in jaz upam, da v tej smeri, da se bo roka počasi obrnila in bo vsem nam nekoč boljše in lepše," je po podelitvi dejal Doplihar.

Ne spreglejte