SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Družinski zdravniki iz ZD Brežice z junijem dajejo odpoved

0,15

termometer

zdravnik

Štirje družinski zdravniki iz ZD Brežice z junijem dajejo odpovedi zaradi nevzdržnih sistemskih delovnih razmer, ki ne omogočajo več varne in kakovostne skrbi za bolnike. Odpovedni rok se jim izteče konec avgusta, a so vodstvu predlagali podaljšanje do 15. septembra. Odpovedi so namreč pripravljeni umakniti ob uresničitvi njihovih zahtev.

plenice za odrasle Novice ZZZS predlaga dve plenici več dnevno, a le za določene bolnike

Odpovedi so družinski zdravniki iz Zdravstvenega doma (ZD) Brežice pripravljeni umakniti, če bo z aneksom dve urejeno stoodstotno financiranje timov ambulant družinske medicine, ki dosegajo 1.895 glavarinskih količnikov oziroma 1.383 opredeljenih bolnikov. Prav tako med pogoji za umik odpovedi zahtevajo prenehanje razpisovanja v sočasno delo na več deloviščih hkrati ter delo v popoldanskem času le enkrat tedensko.

Zahtevajo ureditev razmer

"Čeprav se zavedamo vseh pozitivnih premikov v ZD Brežice v mandatu sedanjega vodstva, predvsem proaktivnega zaposlovanja svežih specialistov družinske medicine, naša stiska v obliki dnevnih čezmernih obremenitev v naših ambulantah in prevelikega števila opredeljenih bolnikov pri večini izmed nas še vedno traja, ker vzrok te stiske leži predvsem na sistemski državni ravni," so zapisali.

Zahtevajo ureditev razmer, v katerih bodo lahko svoje delo za bolnike opravljali kakovostno in varno. Po njihovi oceni so ukrepi nujni tudi glede na "katastrofalen upad zanimanja za družinsko medicino med mladimi zdravniki".

Aneks ena k splošnemu dogovoru, ki je mejo za odklanjanje novih bolnikov postavil pri 1.895 glavarinskih količnikih, so ocenili kot "pozitiven signal in tudi največ, kar je lahko nov minister za zdravje v zelo kratkem času svojega mandata dosegel". A so ob tem opozorili, da za zdravnike to v praksi predstavlja le povrnitev v izhodiščno stanje iz leta 2018.

Najbolj žgoče težave bo možno urediti šele z ustrezno vsebino drugega aneksa in morebitnimi spremembami zakonodaje, so brežiški zdravniki še zapisali v izjavi za javnost.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin