Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
16.43

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Zakonodaja mediji Miro Cerar Društvo novinarjev Slovenije

Četrtek, 1. 2. 2018, 16.43

6 let, 2 meseca

Društvo novinarjev čudi Cerarjeva napoved sprememb medijske zakonodaje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Društvo novinarjev Slovenije | Foto Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

V Društvu novinarjev Slovenije opozarjajo, da je medijska zakonodaja tako zastarela, problemi pa tako kompleksni in prepleteni, da jih ni mogoče rešiti z rokohitrskimi parcialnimi rešitvami tik pred volitvami. Ob izjavah premiera Cerarja po sredinem srečanju s predstavniki Združenja radiodifuznih medijev izražajo začudenje in tudi ogorčenje.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so ogorčeni, da se je predsednik vlade Miro Cerar v sredo odločil, da se bo sploh prvič v tem mandatu in le nekaj mesecev pred njegovim koncem javno oglasil na temo medijske zakonodaje. To jih čudi še toliko bolj, ker so "številne interesne skupine že vse od začetka mandata te vlade, ki se je spremembam na medijskem področju zavezala že v koalicijski pogodbi, javno in glasno opozarjale na njeno zastarelost in škodo, ki jo povzroča".

V društvu opozarjajo, da se je premier za to potezo odločil, čeprav v predalu vlade že več kot leto leži medijska strategija, ki naj bi bila podlaga za spremembo zakonodaje, a premier do zdaj "ni našel motiva in politične volje, da bi koalicija dokument uskladila in sprejela". Poleg tega je, kot so dodali, koalicija sredi decembra javnosti sporočila, da sprememb medijske zakonodaje v tem mandatu ne bo.

Zmedeni, zakaj se je zdaj lotil problema

V DNS pojasnjujejo, da so na to odgovorili z odprtim pismom predsedniku vlade, na katero do danes kljub vmesnemu opominjanju niso prejeli nobenega odziva. Odgovora niso prejeli niti, ko so maja vlado opozorili na problematiko netransparentnega financiranja občinskih medijev.

Sprašujejo se, zakaj se je Cerar "na pritisk ene od interesnih skupin, Združenja radiodifuznih medijev, tik pred začetkom predvolilne kampanje odločil z naročilom parcialnih rešitev poseči v ta zelo kompleksen problem, za rešitev katerega do danes ni našel volje".

Kot pojasnjujejo, ne želijo reči, da zahteve programov posebnega pomena, ki želijo redefinicijo statusa in revizijo obsega javne službe, niso legitimne in upravičene, kot je upravičena tudi skrb za usodo lokalnih radijskih in televizijskih programov. Vendar pa nič bolj kot zahteve po ureditvi številnih drugih področij, kot so na primer koncentracija lastništva, občinska glasila, popravek, financiranje kakovostnega in preiskovalnega novinarskega dela.

Pričakujejo vsaj odgovore

Najmanj, kar pričakujejo od predsednika vlade, je, da odgovarja na pisma največje novinarske stanovske organizacije v Sloveniji. Vsaj vljudnostno, če je za vsebinske odgovore že prepozno, so še zapisali.

Predstavniki Združenja radiodifuznih medijev pri Medijski zbornici so Cerarju v sredo predstavili svoje težave in vzroke za poziv k razrešitvi ministra za kulturo Antona Peršaka. Cerar jim je prisluhnil in Peršaku oz. koaliciji naložil, naj v 14 dneh pripravi rešitve, s katerimi bodo ugodili zahtevam Medijske zbornice.

Ne spreglejte