SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Društvo Integriteta: Pri pripravi zakonov javnost izključena

2

termometer

Društvo Integriteta opozarja, da vlada in državni zbor pri pripravi zakonov neupravičeno izključujeta javnost. Zaznavajo tudi politični pritisk na neodvisne institucije in organe pregona.

Društvo Integriteta - Transparency International Slovenia je v izjavi za javnost opozarja, da smo v zadnjem času priča hitrim in nujnim postopkom sprejemanja zakonodaje, pri čemer pa javnost nima vpogleda v njeno pripravo. Virant dajal prazne politične obljube Ob tem opominjajo, da se je predsednik DZ "zavezal, da bodo predlogi zakonov odprti za pripombe javnosti in da nujnih in hitri postopkov ne bo več", odprto in strokovno premišljeno pripravo vladnih gradiv pa določa tudi koalicijska pogodba. "V Transparency International Slovenia ugotavljamo, da so to prazne politične obljube," so zapisali.

NPU in tožilstvo podrejena V društvu zaznavajo tudi politični pritisk na neodvisne institucije in organe pregona. "S predlogi spremembe zakonodaje se Nacionalnemu preiskovalnemu uradu odvzema nujno potrebno neodvisnost. Z zakonom, ki je tožilstvo postavilo pod ministrstvo za notranje zadeve, Slovenija krši mednarodne konvencije za boj proti korupciji," opozarjajo.

Vik in krik tudi v mednarodnih organizacijah Ob tem dodajajo, da tudi mednarodne organizacije, kot so skupina držav proti korupciji Sveta Evrope (GRECO), Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), Združenih narodi in Transparency International opozarjajo na kršitve pravnega reda in mednarodnih konvencij, h katerim se je zavezala Slovenija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin