Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
10.32

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

35

Natisni članek

Viktor Orban SMC železnice Madžarska drugi tir

Četrtek, 24. 1. 2019, 10.32

5 let, 2 meseca

Bratuškova: Za gradnjo drugega tira potrebujemo 1,2 milijarde evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,50

35

Za gradnjo projekta drugega tira železniške proge DivačaKoper je potrebnih 1,194 milijarde evrov, piše v investicijskem programu, ki ga je danes soglasno potrdila vlada. "Projekt je ekonomsko upravičen," je po seji vlade poudarila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in dodala, da se bo na koncu poplačal sam, z dajatvami za uporabnike.

cestnina, avtocesta
Novice Za okolje gre: tovornjakarji bodo z novim letom plačevali za drugi tir

Kot je ministrica pojasnila na novinarski konferenci v Ljubljani, država namreč od 1. januarja že pobira pribitek k cestnini za tovorna vozila na določenih avtocestnih odsekih, sredstva pa se bodo s 1. marcem v 2TDK stekala še od takse na pretovor v Luki Koper (uredba je pripravljena, medresorsko usklajena in čaka na sprejem na vladi), in uporabnine za železniške tire (sklep je v medresorskem usklajevanju, zaračunavati pa se bo začela s 1. januarjem 2020).

"Ti trije viri so dejansko zagotovljeni, ne samo na papirju," je dejala Bratuškova.

Zagotoviti morajo 1,194 milijarde evrov

Sicer pa bo za projekt v času gradnje potrebnih 1,194 milijarde evrov. Gre za vrednost naložbe v tekočih cenah z upoštevanjem nepredvidenih stroškov (147 milijonov evrov), že porabljenih sredstev (55 milijonov evrov) in drugih stroškov, ki nastanejo med gradnjo, na primer delovanje 2TDK in obresti (44 milijonov evrov).

"In to je denar, ki ga moramo zagotoviti," je poudarila in dodala, da je teh 1,194 milijarde evrov vrednost, ki je v investicijskem programu zelo natančno razdelana.

drugi tir
Novice Nadzorni svet 2TDK podal pozitivno mnenje k investicijskemu programu projekta drugi tir

Tako je 400 milijonov evrov predvidenega kapitalskega vložka, predvidoma bo dokapitalizacija v celoti izvedena iz državnega proračuna, in sicer v letih 2019, 2020, 2021 in 2022. Dodatnih 200 milijonov evrov vložka Slovenije v primeru nesodelovanja zalednih držav je predvidenih v letih 2021 in 2022, a vlada danes še ni odločala o morebitnem sodelovanju Madžarske ali katere druge države pri gradnji projekta.

"Ta možnost še ni šla z mize," je dejala. Po njenih besedah se sicer na tem področju od prejšnjega tedna do danes ni spremenilo nič, se pa bo morala koalicija odločiti, ali se pogovori z Madžarsko ali drugimi zalednimi državami nadaljujejo.

Koordinacijski odbor za civilni nadzor drugega tira opozarja na visoko ceno

Koordinacijski odbor za civilni nadzor projekta drugi tir je investicijski načrt pregledal ter pristojnim posredoval mnenje in dodatna vprašanja, je povedal vodja odbora Emil Milan Pintar. Načrt bodo zdaj podrobneje preučili in nato podali uradno stališče. Že zdaj pa Pintar opozarja na neupravičeno visoko ceno projekta.

Kot je pojasnil Pintar, so na torkovi izredni seji odbora pregledali tiste točke, glede katerih so doslej posredovali vprašanja, in oblikovali seznam približno desetih novih vprašanj oz. prošenj za dodatna pojasnila. Njihovo stališče je sicer zelo jasno, javnosti pa ga bodo predstavili na novinarski konferenci po seji prihodnji petek, je povedal.

Prvi del evropskih sredstev so že dobili

Poleg kapitalskega vložka se sredstva zagotavljajo z dajatvami za uporabnike, tretji del pa so evropska nepovratna sredstva v višini 250 milijonov evrov. Za največji del v vrednosti 109 milijonov evrov je pogodba že podpisana, pogoj pa je, da je do konca maja finančna konstrukcija projekta zaprta.

"To so trije viri, za katere lahko rečemo, da so v resnici že zagotovljeni, to je 65 odstotkov vse vrednosti," je poudarila.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje | Foto: Urad vlade za komuniciranje Foto: Urad vlade za komuniciranje

Investicijski program je pogoj, da se lahko 2TDK začne pogovarjati z bankami

Nadalje so za financiranje projekta predvidena tudi posojila: 250 milijonov evrov od mednarodnih finančnih institucij in SID banke ter 167 milijonov evrov od komercialnih bank.

Temelj za to, da se 2TDK kot investitor sploh začne pogovarjati z bankami za konkretna posojila, pa je potrjen investicijski program. "Danes so izpolnjeni pogoji, da lahko 2TDK gre s konkretnimi vprašanji tudi h komercialnim bankam," je dejala. V 2TDK sicer po ministričinih besedah niso sedeli "križem rok" in so že vstopili v stik z nekaterimi bankami.

Po besedah generalnega direktorja 2TDK Dušana Zorka je sicer komercialne banke kažejo velik interes za sodelovanje pri projektu, zato bodo že v petek z njimi nadaljevali pogovore o kreditiranju. Podrobnosti o pogajanjih pa v tej fazi Zorko še ne želi razkrivati.

Intervju: Marjan Šarec
Novice Premier Šarec v Davosu s številnimi pomembnimi imeni
Alenka Bratušek
Novice Drugi tir prihodnji teden na vladi: Zmoremo brez Madžarov #video

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Novice Prispela prva ponudba za drugi tir, a je že vložena zahteva za revizijo

 

Ne spreglejte