Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
21. 4. 2017,
15.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

5

Natisni članek

politika Socialni demokrati Dejan Židan drugi tir

Petek, 21. 4. 2017, 15.28

6 let, 6 mesecev

Drugi tir deli poslance SD, Židan molči

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

5

SD Dejan Židan Janko Veber Matjaž Han | Foto STA

Foto: STA

Zakon o drugem tiru je razdelil SD. Trije poslanci so glasovali za, ena poslanka se je vzdržala, eden je bil proti, še ene poslanke v času glasovanja ni bilo na seji. Janko Veber je bil nasploh edini koalicijski poslanec, ki je glasoval proti predlogu zakona.

Razprava in glasovanje o zakonu o gradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom, ki ga je pripravilo ministrstvo za infrastrukturo Petra Gašperšiča, sta razkrila nesoglasja okrog milijardnega projekta v koalicijski SD.

Spomnimo, da je bil zakon v državni zbor (DZ) poslan konec marca. Predsednik koalicijske SD Dejan Židan je s svojo ministrsko ekipo predlog na vladi sicer podprl, a hkrati skupaj s predsednikom koalicijske stranke DeSUS Karlom Erjavcem opozoril, da je podpora poslancev le pogojna. Gašperšič mora opraviti pogovore s predstavniki civilne iniciative in Luke Koper, ki so nasprotovali vladnemu predlogu, sta dejala prvaka SD in DeSUS.

Čeprav ministru od objave zakona ni uspelo doseči kakšnega kompromisa s civilno iniciativo in Luko Koper - prva zaradi neupoštevanja njenih pomislekov napoveduje tudi zbiranje podpisov za zavrnitveni referendum, ki bi državljanom omogočil razveljavitev zakona -, sta stranki včeraj večinsko podprli predlog zakona. 

Pomisleki strokovnjakov o zakonu o drugem tiru niso ustavili ministra Petra Gašperšiča in njegove SMC, so pa razdelili koalicijsko partnerico. | Foto: STA , Pomisleki strokovnjakov o zakonu o drugem tiru niso ustavili ministra Petra Gašperšiča in njegove SMC, so pa razdelili koalicijsko partnerico. Foto: STA ,


Preberite še:

Osem pasti Gašperšičevega megaprojekta

Zakon o drugem tiru je sprejet. Poslanec SD zahteval odstop ministra.


Razdeljena stranka

Medtem ko je vseh osem prisotnih poslancev stranke DeSUS (manjkala je Julijana Bizjak Mlakar) zakon podprlo, so poslanci SD glasovali precej manj enotno. Janko Veber je bil edini koalicijski poslanec, ki je glasoval proti predlogu zakona o drugem tiru. Poslanka Marija Bačič se je vzdržala glasovanja, trije poslanci - Matjaž Han, Jan Škoberne in Matjaž Nemec - pa so zakon podprli. Šeste poslanke stranke Bojane Muršič v času glasovanja ni bilo na seji, na kateri je bil na koncu zakon sprejet z 49 glasovi za in 24 proti.

Ključna točka, kjer so se mnenja poslancev razhajala, je očitno vloga zalednih držav. Gašperšičev zakon, kot je znano, predvideva lastniški vstop zalednih držav v podjetje 2TDK, najpogosteje omenjajo Madžarsko. Ta naj bi vložila do 200 milijonov evrov, pri nasprotnikih zakona pa se poraja vprašanje, koliko nas bo to stalo oziroma kaj bo severnovzhodna soseda zahtevala v zameno. Tudi pri Vebru.

"Jasno je, da podjetje 2TDK ne bo dobičkonosno, zato bodo države partnerice zahtevale druge ugodnosti. Ne govorim le o Madžarski, 2TDK bo slej kot prej potreboval dokapitalizacijo, takrat pa bodo odprta vrata za nove partnerice. Na primer Nemčijo ali Avstrijo. Znano je, da se Slovenske železnice pogovarjajo o holdingu z avstrijskimi železnicami," je dejal poslanec in pristavil, da je to, da zakona ne bo podprl, poslanskim kolegom povedal vnaprej. Veber je sicer zahteval tudi Gašperšičevo glavo, več na tej povezavi.


Preberite še:

NLB že devet mesecev z (ne)primernimi nadzorniki

Črt Mesarič v preiskavi črnogorske policije


Han: Nismo mogli biti proti

"Stališče stranke SD je vsa leta, da drugi tir potrebujemo. Sam menim, da je trenutni model tvegan," je dejal Veber. Pri tem je zanimivo, da je enako v mnenju poslanske skupine ugotavljal Jan Škoberne, ki pa je na koncu zakon skupaj s kolegoma Hanom in Nemcem vseeno podprl. Škoberne je opozoril na vrsto tveganj izvedbene, javnofinančne in korupcijske narave, ki se pojavljajo pri zakonu in samem projektu. 

Zakaj je torej trojica poslancev SD zakon podprla? "Zakon bi bil potrjen, tudi če bi bili mi proti," danes razlaga Han. "Ne moremo zavirati projekta, še preden vemo, kakšna bo sploh vloga Madžarov. Ne moremo tvegati, da bi nam kasneje očitali, da smo onemogočili pravočasno prijavo na razpis za evropska sredstva."

Dodaja, da bo sam pozorno spremljal, kakšna bo vloga Madžarov. "Če bodo želeli preveč, bomo proti." Veber se s takimi stališči ne strinja. "Ko enkrat zaženemo ta projekt, bo težko karkoli spremeniti," meni.

Židan se je umaknil

In kje je v tej zgodbi predsednik stranke SD Dejan Židan? Na naš SMS s prošnjo za komentar danes ni odgovoril. Han meni, da je predsednik svoje povedal na vladi, Veber pa se podpori predlogu zakona na vladi čudi in dodaja, da zakona niso obravnavali na nobenem od organov stranke. "To smo poslanci pogrešali, tako pač ne gre," je kratek Veber. 

Volitve. Glas. Volilna skrinjica. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Zakon je sprejet, kako dalje?

Zakon začne veljati dan po objavi v uradnem listu.

V civilni iniciativi Svet za civilni nadzor projekta Drugi tir, ki nasprotuje predlogu, ob tem razmišljajo o možnosti referenduma ali ustavne pritožbe. O možnosti zbiranja podpisov za zavrnitveni referendum razmišlja tudi nepovezani poslanec Andrej Čuš.

Na zavrnitvenem referendumu lahko državljani zavrnejo že sprejeti zakon. Po navedbah v zakonu je tak referendum uspešen, če proti zakonu glasuje večina volivcev, ki oddajo veljavno glasovnico, pod pogojem, "da proti zakonu glasuje najmanj petina vseh volivcev". 

Ne spreglejte