Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2017,
18.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Črt Mesarič

Četrtek, 20. 4. 2017, 18.04

6 let, 6 mesecev

Črt Mesarič v preiskavi črnogorske policije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Črt Mesarič, ex NLB in NKBM | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

V Črni Gori so se zgodile aretacije zaradi gospodarskega kriminala, med osumljenimi je tudi nekdanji predsednik uprave NLB Montenegrobanke in prvi mož Nove KBM Črt Mesarič.

Policija preiskuje sporna jamstva, ki jih je črnogorska država dala ob nakupu podjetja Melgonia - Primorka iz stečajne mase in poznejši oživitvi proizvodnje pekarskih izdelkov.

Samo včeraj je aretirala 12 posameznikov, tri pa še išče. Med njimi so odgovorne osebe v podjetjih, ki so sodelovale pri odkupu Primorke, več uslužbencev črnogorskega ministrstva za finance in odgovorne osebe v bankah.

Kriminalna združba

Ti naj bi bili del kriminalne združbe, katere cilj je bil prek dveh črnogorskih podjetij v tako imenovanem programiranem stečaju poceni odkupiti premoženje državnega podjetja Primorka, pri čemer bi jim s posojilom pomagala banka.

Novi lastniki Primorke so z NLB Montenegrobanko sklenili posojilno pogodbo v vrednosti 14 milijonov evrov. Sredstva so bila po ugotovitvah tožilstva porabljena nenamensko. Črnogorska država, ki je leta 2010 jamčila za odplačilo dela posojila, pa naj bi bila zaradi tega oškodovana za štiri milijone evrov.

Pozneje se je izkazalo, da je bilo posojilo odobreno, še preden je bilo podjetje ustanovljeno. V tem obdobju je upravo banke vodil Črt Mesarič, ki naj bi bil po ugotovitvah tožilstva eden od vodij združbe.

Črnogorski policisti preiskujejo tudi vlogo Nove Ljubljanske banke (NLB) pri spornih posojilnih poslih. Iz NLB so sporočili, da podrobnosti konkretnih primerov ne morejo razkrivati. "Seveda pa NLB Skupina sledi vodilu, da v okviru pravno dopustnega sodeluje z organi odkrivanja in pregona ter ostalimi državnimi organi," so pojasnili.

Za pojasnila smo se obrnili tudi na Črta Mesariča. Objavili jih bomo, ko jih dobimo.

Brisali sledi za seboj

Na tožilstvu sumijo, da so odgovorne osebe v podjetju Melgonia - Primorka prikazovale neresnično finančno stanje podjetja, kar jim je pri banki olajšalo pridobitev posojila.

Viri trdijo, da kriminalistična preiskava sega visoko v strukture nekdanje vlade Mila Đukanovića, v kateri je bil finančni minister in podpredsednik Igor Lukšić. Pridržan je bil namreč Predrag Stamatović, ki je bil Lukšićeva desna roka, zdaj pa je svetovalec na črnogorskem veleposlaništvu v Bruslju.

Med drugim so pridržali tudi Darka Konjevića, trenutno pomočnika ministra za kmetijstvo in predsednika črnogorske vladne komisije za koncesije.

Kot kažejo podatki iz črnogorskega registra, je bilo podjetje Melgonia - Primorka nazadnje v lasti ciprskega podjetja Melgonia Holdings in Svetozarja Markovića. Junija lani je bilo izbrisano, že nekaj mesecev pred tem pa tudi njegov lastnik s Cipra.

Primorko je sicer iz stečaja leta 2008 sprva kupilo podjetje Krisma v lasti Nebojše Boškovića. Ta je bil od leta 2015 v priporu zaradi nezakonite odtujitve več milijonov evrov z bančnih računov. Zaradi slabega zdravstvenega stanja so ga konec lanskega leta izpustili.


Preberite še:

Rop, ki razkriva sporne črnogorske posle NLB

Slovenskemu bančniku v Črni gori ukradli 100 tisoč evrov in uro s posvetilom Mila Đukanovića


Že decembra lani smo poročali, da je črnogorska policija prijela tri Srbe, ki so iz apartmaja Slovenca v Črni gori ukradli sef s 100 tisoč evri gotovine in drugimi dragocenimi predmeti.

Šlo je za Mesaričev apartma. Črnogorska policija je takrat sporočila, je v sefu hranil tudi zlatnike, zlate ogrlice, zlat obesek z opalom, manšetne gumbe, fotografije in uro s posvetilom nekdanjega prvega moža Črne gore Mila Đukanovića, ta naj bi mu jo podaril za zasluge za državo.

Ugibanja o izvoru denarja

Pozneje so se pojavila ugibanja, ali denar res izvira iz odpravnine, kot je policistom trdil Mesarič.

Nekoč eden od najvplivnejših bankirjev je v letih od 2005 do 2011 vodil hčerinsko banko NLB v Črni gori. To je bilo v obdobju, ko se je tamkajšnja obala spreminjala v mondeno letovišče, hoteli pa so rasli kot gobe po dežju.

Nepremičninske projekte, za katerimi so se skrivali vplivni posamezniki, blizu črnogorski politični eliti, je z desetinami milijonov evrov kreditirala tudi NLB. Pozneje so se številni od njih zaustavili, za njimi pa so ostali nedokončani in prazni objekti. 

Veliko je bilo informacij o škodljivih poslih in odtekanju denarja na zasebne račune. NLB Montenegrobanka je zaradi teh poslov utrpela visoke izgube, slaba posojila in s tem breme odpisov pa je NLB morala prenesti v Ljubljano.

Ne spreglejte