Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 5. 2021,
21.39

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,51

111

Natisni članek

obtožba Janez Janša Janez Janša

Sreda, 26. 5. 2021, 21.39

2 leti, 10 mesecev

Drugi poraz opozicije: Janše pred ustavnim sodiščem ne bodo obtožili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,51

111

Janez Janša | Foto STA

Foto: STA

Poslanci so z 42 glasovi za in 44 glasovi proti zavrnili predlog ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše.

Na glasovanju je bilo navzočih 87 poslancev. Za ustavno obtožbo je glasovalo 42 poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev. Proti je bilo 44 poslancev koalicijskih SDS, NSi in SMC ter opozicijske SNS, dva poslanca DeSUS in poslanca manjšin. Poslanec DeSUS Franc Jurša je bil vzdržan. Da bi DZ Janšo obtožil pred ustavnim sodiščem, bi bilo potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. 

 

Poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB ter nepovezani poslanci so Janši v razpravi očitali kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim izpostavljajo, da se je Slovenija decembra lani odrekla dodatni kvoti cepiva, s tem pa številne državljane prikrajšala za pravico do zdravstvene oskrbe. Janši očitajo tudi vmešavanje v delo tožilstva ter pritiske na medije in odtegnitev financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA).

Premierju so v bran stopili v koalicijskih SDS, NSi in SMC, pa tudi v delu opozicije. V koalicijskih strankah menijo, da očitki ne vzdržijo in da je namen predlagateljev zgolj politično obračunavanje. Zato predloga ustavne obtožbe niso podprli, prav tako ne v poslanski skupini SNS. Tudi v DeSUS menijo, da gre pri predlogu za populistične poteze.

Janez Janša
Novice Janša: epidemije za vedno konec sredi junija, okrevali bomo hitro
Janez Janša
Novice Poraz opozicije: Pahor ne bo izrekel mnenja o ustavni obtožbi Janše

Janša: V predlogu je toliko absurdnih stvari ...

Janša je sicer v DZ prišel popoldne ter glede ustavne obtožbe dejal, da je v predlogu "toliko absurdnih stvari, da na vse niti nima smisla odgovarjati, tudi se nima smisla prepirati okoli tega". Sejo je takoj po svojem nagovoru zapustil, kar je razburilo nekatere opozicijske poslance. Očitali so mu tudi, da ni odgovoril niti na en očitek iz ustavne obtožbe ter da je bil njegov nagovor "politični pamflet".

Da bi bil predlog ustavne obtožbe izglasovan, bi ga moralo podpreti vsaj 46 poslancev. Za uspeh je nujnih 46 glasov, ki jih predlagateljice ustavne obtožbe same nimajo, so pa preostale poslance pozvale k odgovornosti.

Če pa bi bil predlog izglasovan, bi obtožba romala na ustavno sodišče. V tem primeru ustavno sodišče lahko ugotovi, da obtožba ni utemeljena in obtoženega oprosti, če ugotovi kršitev ustave ali zakona, pa lahko odloči, da predsedniku vlade preneha funkcija.

Ne spreglejte