Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 5. 2021,
10.02

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

58

Natisni članek

ustavno sodišče Državni zbor Janez Janša Janez Janša

Sreda, 26. 5. 2021, 10.02

2 leti, 11 mesecev

Poraz opozicije: Pahor ne bo izrekel mnenja o ustavni obtožbi Janše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,38

58

Janez Janša | V LMŠ, SD, Levici in SAB Janezu Janši očitajo kršenje več členov ustave in zakonov. | Foto STA

V LMŠ, SD, Levici in SAB Janezu Janši očitajo kršenje več členov ustave in zakonov.

Foto: STA

DZ je danes sejo začel z odločanjem o predlogu, da predsednika republike Boruta Pahorja vprašajo za mnenje o predlogu ustavne obtožbe premierja Janeza Janše. S 36 glasovi za in 48 proti predlog ni bil potrjen. Poslanci tako nadaljujejo z obravnavo predloga ustavne obtožbe, za katero je predvidenih dobrih devet ur razprave. 
 

V LMŠ, SD, Levici in SAB Janši očitajo kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim izpostavljajo, da se je Slovenija decembra lani odrekla dodatni kvoti cepiva, s tem pa številne državljane prikrajšala za pravico do zdravstvene oskrbe. Janši očitajo tudi vmešavanje v delo tožilstva in pritiske na medije. 

Predlagatelji ustavne obtožbe so predlagali, da se o predlogu državne obtožbe izrazi tudi predsednik republike Borut Pahor. Ob svojih 39 poslanskih glasovih za uspeh bi poslanci opozicije potrebovali še vsaj sedem poslanskih glasov. Teh jim ni uspelo zbrati. Na glasovanju je bilo prisotnih 84 poslancev. Poslanci so glasovali s 36 glasovi za in 48 proti.

Predlog so podprli poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB. Proti so glasovali poslanci koalicijskih strank SDS, NSi, SMC, opozicijskih SNS, DeSUS in poslanske skupine nepovezanih poslancev ter poslanca narodnih skupin. 

Predlog, da predsednik Pahor poda svoje mnenje o predlogu ustavne obtožbe premierja Janeza Janše, ni bil izglasovan. Poslanci tako nadaljujejo z razpravo o predlogu ustavne obtožbe, za katero je predvidenih dobrih devet ur razprave. 

Möderndorfer: Niste arbiter, ste prestopnik, kršilec zakonov in ustave

V imenu predlagateljev ustavne obtožbe je poslanec LMŠ-ja Jani Möderndorfer uvodoma povedal, da smo po njegovem mnenju priča bizarni situaciji in da pri Janezu Janši ni naključij, je zgolj načrtno in naklepno. 

"Nadzor nad mediji je njegova prva skomina, druga skomina so tožilci, sodstvo oziroma po besedah premierja krivosodje. Tudi tretjo vojno, ki bi jo moral kot premier voditi, je opustil. Rezultat opustitve vojne proti epidemiji je 450 tisoč manj cepljenih. To ni malenkost, to ima velike posledice za vse nas. Niste arbiter, ste prestopnik, kršilec zakonov in ustave. To, da vas danes ni v dvorani, kaže vaš odnos do DZ," je zaključil Möderndorfer. 

Krivec: Vsi očitki so neutemeljeni

Obtožbe zoper premierja nimajo podlage in niso podprte s konkretnimi argumenti, je stališče poslancev največje koalicijske stranke SDS opisal Danijel Krivec: "Ustavna obtožba ni orodje za destabilizacijo in ustvarjanje politične krize, kar je v tem primeru namen strank leve opozicije. Obtožba mora biti utemeljena z očitki kršitve ustave ali zakonov, ki jih obtožena oseba stori pri opravljanju svoje funkcije. Očitano protipravno dejanje pa mora imeti velik pomen in težo. Očitki so v tem primeru neutemeljeni in ne držijo, je bil jasen Krivec. 

V poslanski skupini SDS menijo, da tokrat leva opozicija poskuša v svojem boju za oblast izrabiti institut ustavne obtožbe. "V teh težkih časih, ko so vse moči vlade usmerjene v reševanje epidemiološke krize in ponovnemu zagonu gospodarstva, pozivam vse opozicijske stranke k sodelovanju, k dialogu in iskanju najboljših rešitev za Slovenijo," je zaključil Krivec.

Glede očitka, da Janša ni zagotovil zadostnega števila cepiv, je opozoril, da je je Slovenija glede precepljenosti nad evropskim povprečjem in med najuspešnejšimi državami na svetu.

Kociper: Na seznam kršitev bi lahko dodali še kakšno točko

Maša Kociper je predstavila stališče poslanske skupine Alenke Bratušek (SAB). "V stranki SAB poudarjamo, da je naloga in dolžnost opozicije, da v takšnih trenutkih reagira in se posluži demokratičnih orodij. Očitke in kršitve smo strnili v šest točk, a dejstvo je, da bi lahko dodali še kakšno. Predsednik vlade spreminja našo državo in smer, ki večini državljank in državljanov ni po godu. Politiko že dolgo let vidi kot polje, kjer so za dosego lastnega cilja dovoljena vsa sredstva," je povedala Kociprova. 

Jurša: Gre vlagateljem res za dobrobit državljank in državljanov?

V poslanski skupini DeSUS menijo, da ne gre toliko za dejansko stanje krivca, temveč gre bolj za iskanje pozornosti in dvigovanje točk v javnomnenjskih raziskavah, je pojasnil Franc Jurša: "Mislimo, da zdaj ni pravi čas za takšne poteze, kot smo jim priča. Še vedno smo v času epidemije in zdaj ni pravi čas za zbujanje nezaupanja v politiko." Gre vlagateljem res za dobrobit državljank in državljanov in ali so predčasne volitve v tem času res prava izbira, se sprašuje Jurša. 

Poslanci v DZ razpravljajo o predlogu ustavne obtožbe Janeza Janše.  | Foto: STA , Poslanci v DZ razpravljajo o predlogu ustavne obtožbe Janeza Janše. Foto: STA ,

Sluga: Zavedamo se, da predlog verjetno ne bo dobil zahtevane večine

"Slovenija si v zahtevnem in mnogokrat neizprosnem obdobju zasluži mnogo več. Zavedamo se, da ustavna obtožba najverjetneje ne bo dobila zahtevane večine, a glasovanje bo pokazalo, kako daleč je mogoče raztegniti politične in druge dogovore ter kako je možno spregledati kršenje zakonov in ustave," je dejala Janja Sluga, ki je predstavila stališče poslanske skupine Nepovezanih poslancev. 

Tudi Igor Zorčič, ki ga v petek čaka glasovanje o razrešitvi z mesta predsednika DZ, je komentiral današnje dogajanje v državnem zboru. Spomnil je, da mnenja predsednika republike ne potrebujejo pri sestavljanju vlade in pri konstruktivni nezaupnici, zato ga tudi pri ustavni obtožbi predsednika vlade ne. Medtem ni napovedal, kako se bo opredelil glede predloga ustavne obtožbe. Predlagal je, da počakajo na razpravo in slišijo tudi odgovore predsednika vlade, ki se bo po njegovih informacijah seje DZ udeležil po avdio-video konferenci, ki jo ima na Brdu pri Kranju.

Jelinčič: Obtožba je nesmiselna

Predsednik SNS-ja Zmago Jelinčič je napovedal, da njihova poslanska skupina ne bo podprla ustavne obtožbe: "Mislim, da je prav, da predsednika vlade danes ni tukaj, saj za poslušanje neumnosti ni potrebno izgubljati časa. Utemeljitve, na osnovi katerih leva opozicija gradi nesmiselno obtožbo, so prav tako nesmiselne."

Golubović: Dejanja so tista, ki štejejo

"Tisti, ki bo glasoval za ustavno tožbo, bo jasno pokazal, da verjame v demokratično državo. Tisti, ki bodo glasovali proti, pa bodo na drugi strani pokazali, da jih nespoštovanje zakonov in ustave ne moti, da to vlado in vsa njena sporna dejanja in ravnanja podpirajo. Ne besede, dejanja so tista, ki štejejo," je dejal Brane Golubović iz poslanske skupine LMŠ. 

Muršič: V SD bomo predlog ustavne obtožbe podprli

V stranki SD ocenjujejo, da je predlog ustavne obtožbe utemeljen, in bodo predlog podprli, je povedala Bojana Muršič. "Odgovorni smo, da danes zaščitimo ljudi pred samovoljnim ravnanjem oblasti. Predsednik vlade je kljub prisegi kršil vsaj 15 členov ustave. To jasno kaže, da imamo samovoljno oblast, ki se pri uresničevanju svojih političnih ciljev ne ozira na nič; ne na ustavo, ne na zakone, še najmanj pa na ljudi. "

Horvat: Slovenijo se danes sliši, prej ni bilo tako

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je dejal, da je ob pregledu predloga ustavne obtožbe jasno, da gre za nov poskus političnega obračunavanja, ki sledi nedavno spodleteli konstruktivni nezaupnici. Poudaril je, da vlada dela učinkovito in v korist vseh državljank in državljanov, pri čemer je nanizal nekaj uspehov, kot sta napoved gospodarske rasti v Sloveniji in nizka brezposelnost.

Dodal je, da je Slovenija danes sprejeta v EU, je cenjena in končno se njena beseda sliši in je upoštevana, medtem ko prej ni bilo tako. Prepričan je, da vlada v prizadevanju za boljšo Slovenijo upošteva slovenski pravni red, zakonov pa ne le upošteva, ampak jih tudi spoštuje. Zato predloga ustavne obtožbe ne bodo podprli.

Perič: Če je za vas v teh razmerah edina pot rušenje vlade, smo v SMC drugačnega mnenja

Predlog ustavne obtožbe govori nekaj, dejstva pa drugo," je dejal vodja poslancev SMC Gregor Perič. Predlagateljem očita destruktivnost in ustvarjanje delitev med ljudmi. Po njegovem mnenju bi morali biti politikom v teh kriznih časih prednostni nalogi stabilnost in zanesljivost. "Če je za vas v teh razmerah edina pot rušenje vlade, smo v SMC drugačnega mnenja," je dodal in poudaril, da v vladi lahko z dobrimi nameni sodelujejo različne stranke.

Po njegovem mnenju je predlog ustavne obtožbe sicer legitimna zahteva opozicije, a ta večurna razprava v DZ ne bo nič pomagala ljudem. "Ideološko kreganje ne bo postavilo kruha na mizo," je dejal. Kot je dejal, je vlada od začetka izbruha epidemije sprejemala protikoronske ukrepe, v SMC pa ves čas odgovorno skrbijo za to, da se sprejemajo dobri in dolgoročni ukrepi. Na politične igrice v SMC ne pristajajo in menijo, da jih je bilo več kot dovolj. Po njegovem mnenju predlog ustavne obtožbe nima niti ustreznih temeljev niti vsebine in ga zato ne bodo podprli.

Potrebnih najmanj 46 glasov

Da bi poslanci Janšo obtožili pred ustavnim sodiščem, potrebujejo najmanj 46 glasov. V tem primeru ustavno sodišče lahko ugotovi, da obtožba ni utemeljena in obtoženega oprosti, če ugotovi kršitev ustave ali zakona, pa lahko odloči, da predsedniku vlade preneha funkcija.

Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je predlog ustavne obtožbe pred nekaj dnevi označil za brezpredmetnega in dejal, da ne pričakujejo presenečenj. Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je ocenil, da je za podporo predlogu relativno malo možnosti. Predsednica SD Tanja Fajon pa pričakuje, da bo DZ spoznal, da je Janša zrel za ustavno obtožbo.

Koordinator Levice Luka Mesec je v torek napovedal, da bodo danes poskušali zbrati čim več glasov, če se bo dalo, 46. V LMŠ pa menijo, da je to priložnost za poslance, da pokažejo, da se strinjajo s protestniki in z institucijami, ki da so bile napadene v času te vlade, da slednjo zamenjajo.

Državni zbor
Novice Poslanci opozicije preprečili razpravo o ustavni obtožbi Janše, redne seje DZ ne bo! #video
Igor Zorčič
Novice O ustavni obtožbi Janše predvidoma v sredo, v petek morda o razrešitvi Zorčiča
Ne spreglejte