SiolNET. Novice Slovenija
8,46

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Domačini se umikajo avtocesti, vas bodo dobesedno zradirali #video

8,46

termometer

Tik pred vstopom v praznični december se začenja izseljevanje vasi Podgora, ki jo bo z zemljevida dobesedno izbrisala gradnja tretje razvojne osi do Koroške. Porušili bodo večino hiš, brez domov bo ostalo okoli 150 ljudi. Domačine tik pred zadnjimi prazniki v vasi, kjer nekateri živijo več generacij, obiskujejo predstavniki Darsa s ponudbami za odkup zemlje. 14 lastnikov je pogodbe že podpisalo, čeprav še ne vedo, kam bodo odšli, ko jim porušijo domove.

Gre za naselje v bližini Velenja, natančneje v občini Šmartno ob Paki. Vas leži pod vznožjem gore Oljka, ki predstavlja enega od simbolov Savinjske doline. Gre šele za drugo vas v zgodovini samostojne Slovenije, ki jo bodo skoraj v celoti izselili, so poročali na Planetu. Podobna usoda je pred leti doletela le naselje Vrbina, kjer so se prebivalci umaknili krški nuklearki.

tretja razvojna os Posel danes Tretja razvojna os: med potencialnimi izvajalci del tudi turški Cengiz

Na stara leta bo prisiljena zapustiti svoj edini dom

Tu sem se rodila, na kmetiji s pogledom na dolino, po kateri teče reka Savinja, sem trdo delala celo svoje življenje in vzgajala otroke, pripoveduje prebivalka Podgore Marija Medved. Zdaj bom na stara leta prisiljena zapustiti svoj edini dom, potarna Medvedova: "Ne morejo nam poplačati tega, koliko smo se trudili za to, da smo postavili hišo," pojasnjuje Medvedova.

"Ne morejo nam poplačati tega, koliko smo se trudili za to, da smo postavili hišo," pojasnjuje  domačinka Marija Medved. "Ne morejo nam poplačati tega, koliko smo se trudili za to, da smo postavili hišo," pojasnjuje domačinka Marija Medved. Foto: Planet TV

Tri generacije Medvedovih, ki trenutno živijo na kmetiji, bodo morale oditi. Trenutno imamo na mizi drugo ponudbo, a ne zadošča, da bi si drugje postavili podobno kmetijo s hlevom in drugimi gospodarskimi poslopji, ki bi jih radi porušili, pojasnjuje Anton Medved. Višine ponudbe ne želi razkriti: "S tistim denarjem lahko zgradiš lepo hišo, da bi pa še kaj drugega, pa je že vprašanje."

tretja razvojna os Novice Tretja razvojna os: uničila bi najboljšo kmetijsko zemljo, razselila 150 ljudi in porušila 42 hiš #video

"Naselje Podgora bo dobesedno uničeno"

Podobna zgodba čaka večino hiš v Podgori, pravi domačinka Stanka Kopušar. Kdor ne bo postal cestni begunec, kot sami v šali imenujejo domačine, ki jih čaka izgon, bo obsojen na življenje pod avtocesto. "Naselje Podgora bo dobesedno uničeno," razlaga Kopušarjeva.

Kdor ne bo postal cestni begunec, kot sami v šali imenujejo domačine, ki jih čaka izgon, bo obsojen na življenje pod avtocesto. Kdor ne bo postal cestni begunec, kot sami v šali imenujejo domačine, ki jih čaka izgon, bo obsojen na življenje pod avtocesto. Foto: Planet TV

Na drugi strani vasi delavci vrtajo v tla in jemljejo vzorce na bodoči avtocestni trasi, in to tik ob hišah, ki so obsojene na rušenje. Nekateri so jih že zapustili, drugi, kot je lastnik kmetije Konrad Pižorn, pa se ne morejo ločiti od spominov. Pred komaj mesecem dni mu je po 50 letih skupnega življenja tu umrla žena.

"Tukaj sva hišo malo popravila, zdaj pa ne vem, kako bo za naprej," pravi Pižorn. Spomine, ki so nastali v teh domovih, naj bi že prihodnje leto zamenjal prah gradbišča, na katerem bo nastal najdražji avtocestni odsek v Sloveniji, so še poročali na Planetu.

avtocesta Novice Tretja razvojna os: tu bi se lahko že letos začela gradnja avtoceste

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 116
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin