Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 12. 2013,
17.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

depresija prazniki prazniki

Četrtek, 26. 12. 2013, 17.11

8 let

Devet nasvetov, kako preživeti praznike … in ne podleči depresiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če pričakovanja niso izpolnjena, to vodi v razočaranje. In ko se človek preda takšnemu razmišljanju, se ne razvedri, ne gre med ljudi, v naravo, se lahko slabo razpoloženje razvleče na daljše obdobje.

Pričakovanja so med prazniki velika, pojasnjuje zdravnica psihoterapevtka Tina Bončina, posledično pa je prisotna tudi slaba volja, ki lahko ostane tudi po praznikih. Hkrati so s tem povezane tudi motnje hranjenja oziroma prenajedanje, pojavijo se lahko tudi nespečnost ali druge motnje spanja.

Kako se torej izogniti slabemu razpoloženju, obtoževanju, pomanjkanju energije, pesimizmu, preveliki samokritičnosti, "katastrofiranju"?

Kot pojasnjuje Tina Bončina, obstajajo ključne točke, na katere moramo biti pozorni in jih upoštevati, posledično pa so naši prazniki lahko res prazniki:

1. Realen načrt je pomemben. Bolje si je postaviti majhen in izvedljiv načrt kot pa velikega, ki nam bo pobral vso energijo in ga ne bomo izpolnili. Perfekcionizem je škodljiv!

2. Umirimo se in se opomnimo, da je to čas za užitek.

3. Podarimo si čas, denar ni tako pomemben.

4. Uživajmo v dobri hrani. Brez slabe vesti si privoščimo kakšen priboljšek, ne glejmo na vsak grižljaj, saj gre za praznike, ki so enkrat v letu. Toda pojdimo tudi na kakšen sprehod. Če se odpravimo na zrak ali smo kako drugače športno aktivni (tudi ples kuri kalorije!), ni razloga za skrb o odvečnih kilogramih ali slabo počutje.

Tudi sicer je koristno, da se med prazniki dovolj gibljemo in smo v naravi. Na ta način pridobimo energijo in se izognemo morebitni slabi volji ali slabemu razpoloženju. Če se odpravimo ven, je to tudi priložnost, da srečamo ljudi, komuniciramo in nasploh navezujemo ali vzdržujemo socialne stike.

5. Dobra (prijetna) družba je pomemben dejavnik preživljanja praznikov. Izberimo si družbo ljudi, ki jih imamo radi, izogibajmo pa se tistim, ki jih ne maramo, oziroma z njimi opravimo le najnujnejše.

6. Dan za lenarjenje naj bo vključen v prazničen urnik. Če se le da, pozabimo na vse skrbi in si privoščimo tisto, kar radi počnemo, ali pa preprosto ne počnimo ničesar.

7. Ne otežujmo si druženja! Poenostavimo si življenje in vključimo vse povabljene. Če smo organizatorji, je priporočljivo, da si ne nakopljemo preveč dela. Razdelimo naloge med povabljence, naj vsak prispeva svoj del. Nekdo naj prinese pijačo, drugi solato, tretji sladico … Za vsakega gosta je to majhen vložek, za organizatorja pa veliko olajšanje, saj to pomeni, da mu ni treba imeti dolgih in napornih priprav in je lahko na zabavi spočit in sproščen. Tudi vzdušje naj bo čim bolj sproščeno, brez posebnih pravil in zahtev.

8. Darila naj bodo preprosta, morda celo narejena doma. Ni pomembna vrednost darila, ampak to, da je darilo skrbno izbrano, ne zgolj neki kupljen predmet, ki je kupljen zato, da nekaj podarimo. Če je obdarovancev več, je priporočljivo, da se izvede mini srečelov in vsakdo obdari nekoga do dogovorjene vrednosti. Ali pa vsakdo obdaruje le eno, že vnaprej določeno osebo. Na ta način preprečimo nesmiselno obdarovanje in naredimo zabaven dogodek ob odpiranju daril.

9. In ne nazadnje: Izklopite se! Izklopite telefone in preostale naprave, ki odvračajo pozornost, ter se posvetite ljudem okoli vas.

Ne spreglejte