SiolNET. Novice Slovenija
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delegaciji ministrstva na ogledu posledic ujme na Belci in v Tržiču #video

0,10

termometer

Državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Simon Zajc ter direktor direkcije za vode Tomaž Prohinar sta si danes po ujmi ogledala razmere v vasi Belca in v občini Tržič. Zajc je ob tem ocenil, da je na Belci situacija boljša kot v tržiški občini, zato je pomembno, da se interventni ukrepi izpeljejo hitro.

V vasi Belca po besedah državnega sekretarja naplavine že odvažajo, situacija je po njegovi oceni boljša kot v tržiški občini.

Vas Jelendon v občini Tržič je namreč še vedno nedostopna za motorni promet. Če želijo priti do vasi, morajo vzpostaviti cestno povezavo do predora. "Če rešimo teh 200 metrov ceste do tunela, potem smo praktično rešili vse. In mi želimo, da podjetje, ki nam bo pomagalo pri sanaciji, z deli začne praktično danes ali v soboto," je pojasnil tržiški župan Borut Sajovic.

Tržič Novice Dan po ujmi: škode v Tržiču za 10 milijonov evrov #video

Ob tem je dodal, da gre za interventen ukrep zagotavljanja nujne prevoznosti. "Drugače ti ljudje v prihajajoči zimi ne bodo dolgo zdržali," je opozoril. Na vprašanje, kaj bo v ponedeljek in ali so dorekli, ali bodo otroci šli v šolo, pa je pojasnil, da bodo čez kritična mesta vzpostavili varen hodnik. Z vrhnje strani do tunela bodo otroke po njegovih besedah vozili z gasilskim kombijem, od spodnje strani pa s šolskim avtobusom. Prav tako bodo organizirali še dva avtobusa za ljudi, ki hodijo na delo.

Država bo poskrbela za popravilo ceste

Tudi državni sekretar Simon Zajc se je strinjal z županom, da je pomembno, da se stvari hitro normalizirajo in da se hitro izpeljejo interventni ukrepi. Zagotovil je, da bo tudi država poskrbela, da občina in občani ne ostanejo sami in da bodo na na ministrstvu poskrbeli sredstva, da se nastale luknje v cesti čim prej sanira.

Tržič Foto: STA "Znotraj ministrstva bomo poiskali sredstva, da se ta intervencija začne že danes," je še dodal. Ob robu ogleda posledic ujme je še ocenil, da naj bi popravilo ceste stalo do 200.000 evrov, koliko točno bo stalo, pa bo po njegovih besedah znano, ko bo sanacija končana.

Tržič Novice Dve vasici v občini Tržič odrezalo od sveta #foto #video

Direktor Direkcije RS za vode Tomaž Prohinar je ob robu ogleda pojasnil, da vse od torka direkcija skupaj s koncesionarjem izvajajo interventne ukrepe na Tržiški Bistrici, med drugim zagotavljajo osnovno pretočnost in odstranjujejo naplavine.

Povedal je še, da so se dogovorili, da bodo po vzpostavitvi prevoznosti ceste proti Jelendolu s stroji nadaljevali izvajanje interventnega čiščenja proti izviru. Z zadovoljstvom je ocenil, da so ureditve iz preteklosti vzdržale in zaščitile Tržič in hiše. Hkrati pa na direkciji "računajo, da bo prišlo do sanacijskega programa in potem celovite odprave posledic".

Rdeči križ in Karitas že priskočili na pomoč

Pri odpravljanju posledic ujme na prizadetih območjih pomagajo prostovoljci in sodelavci območnih združenj Rdečega križa Slovenije (RKS) v sodelovanju z občinskimi in regijskimi štabi Civilne zaščite, so sporočili iz organizacije. RKS je na pomoč prizadetim v Tržiču priskočil tudi s 16 sušilci.

Tržič Foto: Gašper Petovar Tudi Slovenska Karitas pomaga prizadetim družinam ob poplavah med Jelendolom in Tržičem. Civilni zaščiti je ponudila pomoč v hrani, predvsem mleku, in detergentu za čiščenje prostorov, ponudila je tudi opremo za razvlaževanje. Štiri družine so že prejele prvo finančno pomoč, so sporočili iz Karitasa.

Tržič Novice V Tržiču ukradli nafto iz strojev za sanacijo po ujmi

Pomoč prizadetim v ujmi je mogoče prispevati z donacijo na transakcijski račun RKS (SI56 0510 0801 0063 548 - UJMA 2018) ali Karitasa (SI56 0214 0001 5556 761 - namen poplave). Donirati pa je mogoče tudi s SMS sporočilom na številko 1919.

Pri tem lahko pošljejo ključno besedo UJMA za prispevanje enega evra ali besedo UJMA5 za prispevanje petih evrov, lahko pa tudi besedo KARITAS5 za prispevanje petih evrov.

Ujma z močnim vetrom in padavinami je v začetku tedna zajela državo. Na Belci se je sprožil plaz ter zasul žago in malo hidroelektrarno. V tržiški občini pa so podori vasici Dolina in Jelendol odrezali od sveta, saj je Tržiška Bistrica odnesla cesto, ki vodi naprej od predora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin