Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 4. 2011,
16.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BiH delavci pomoč

Petek, 15. 4. 2011, 16.42

8 let

Delavci BiH imajo še do srede čas, da prevzamejo finančno pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za delo končuje sprejemanje vlog za materialno pomoč državljanom držav, ki so se v Sloveniji znašli v težkem materialnem položaju in ne morejo uveljaviti pravic do socialnih prejemkov.

Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas sta po navedbah ministrstva od začetka marca razdelila finančno pomoč 997 tujim delavcem. Še 226 tujih delavcev bo denar prejelo v ponedeljek, dodajajo na ministrstvu za delo. Delavce, katerih vloge so bile odobrene, pa še niso prišli po denar, bodo obvestili, da lahko finančna sredstva prevzamejo v ponedeljek oz. sredo, navajajo na ministrstvu. Opozarjajo, da po tem datumu Rdeči križ Slovenije in Karitas ne bosta več izplačevala sredstev. Za vloge, ki bodo odobrene na komisijah v sredo, pa se bo izplačilo sredstev izvedlo v dogovoru z upravičenci. V ta namen so zagotovili 300.000 evrov sredstev Vlada je za materialno pomoč tujim delavcem 17. februarja letos zagotovila 300.000 evrov nujnih sredstev za preživetje. Skupaj z odobrenimi vlogami, ki so prispele in bodo še obravnavane na komisijah, so bila sredstva v celoti razdeljena, navajajo na ministrstvu za delo.

Pomoč je bila namenjena predvsem delavcem iz BiH Kot pojasnjujejo, je skušala vlada tako pomagati predvsem državljanom Bosne in Hercegovine premostiti obdobje do začetka veljavnosti spremembe sporazuma o socialnem zavarovanju med Slovenijo ter BiH, na podlagi katere bodo lahko ti delavci v Sloveniji uveljavili denarna nadomestila za primer brezposelnosti. Slovenija je spremembo sporazuma ratificirala konec marca, v BiH pa morajo postopek ratifikacije še izpeljati.

Slovenski minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ter minister za civilne zadeve BiH Sredoje Nović sta spremembo sporazuma podpisala 17. decembra lani.

Ne spreglejte