Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 10. 2024,
10.41

Osveženo pred

1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Natisni članek

jedrska energija Zeleni prehod Zeleni prehod Robert Golob JEK2 JEK2 IAEA Rafael Mariano Grossi

Sreda, 9. 10. 2024, 10.41

1 minuta

Danes v Sloveniji generalni direktor IAEA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Rafael Mariano Grossi | Rafael Mariano Grossi meni, da je ideja o posvetovalnem referendumu o izvedbi projekta JEK2 zelo dobra. | Foto Guliverimage

Rafael Mariano Grossi meni, da je ideja o posvetovalnem referendumu o izvedbi projekta JEK2 zelo dobra.

Foto: Guliverimage

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Mariano Grossi je po strokovni razpravi o pomenu jedrske energije v Ljubljani poudaril ključno vlogo jedrske energije pri spopadanju z globalnimi podnebnimi spremembami in zagotavljanju energetske varnosti. Slovenijo je pohvalil kot primer države, ki jedrsko energijo uporablja na varen, odgovoren in trajnosten način.

Slovenija načrtuje gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (JEK2), 24. novembra bo na temo izvedbe projekta potekal tudi posvetovalni referendum. Direktor IAEA Rafael Mariano Grossi je na obisk v Ljubljano prišel na povabilo predsednika vlade Roberta Goloba, s katerim se je najprej v predsedniški palači sestal na kratkem dvostranskem srečanju.

Sledil je posvet o pomenu jedrske energije, kjer so bile teme miroljubna raba jedrske energije, energetska varnost ter vloga jedrskih držav v boju proti podnebnim spremembam. Grossi je poudaril, da jedrska energija ponuja stabilen in nizkoogljični vir energije, ki bo ključnega pomena v prihodnjih desetletjih, zlasti v okviru globalnih prizadevanj za razogljičenje.

Poudaril je še, da je sodelovanje mednarodne skupnosti pri jedrski varnosti izjemnega pomena. Pri tem je Slovenijo izpostavil kot primer države, ki ima bogate izkušnje na tem področju, ter pozval k nadaljnjemu vlaganju v jedrsko tehnologijo in raziskave. 

Ponovil je še zavezanost IAEA k nudenju strokovne podpore pri jedrskih projektih in varnosti ter spodbujanju mednarodnega sodelovanja na tem področju.

Robert Golob
Novice Golob: Energetika je na prelomnici

Popoldne se bo Grossi srečal s študenti in obiskal jedrsko elektrarno v Krškem

V nadaljevanju dneva se bo Argentinec na čelu IAEA udeležil okrogle mize, ki jo organizirajo študentski sveti ljubljanskih fakultet za gradbeništvo in geodezijo, strojništvo ter elektrotehniko v sodelovanju s kabinetom predsednika vlade. Grossi bo z mladimi po napovedih spregovoril o njihovih pogledih na jedrsko energijo.

Maketa JEK 2
Novice Pred referendumom o JEK2: za ali proti? #video

Generalni direktor osrednjega mednarodnega organa na področju jedrske energije bo na koncu obiskal še Nuklearno elektrarno Krško.

Grossi je v intervjuju za portal 24ur.com dejal, da je ideja o posvetovalnem referendumu zelo dobra. "To je demokracija. Ljudem je dana možnost, da imajo svoj pogled, kar se mi zdi zelo pohvalno. Drugič, mislim, da so informacije zelo pomembne. In tretjič, verjamem, da je tudi za družbo zelo pomembno, da vidijo sodelovanje z IAEA. Zakaj? Ker je IAEA neodvisen glas, ki nima nobenega komercialnega interesa. Ne zastopamo podjetij. Samo to si želimo, da se miroljubna uporaba jedrske energije izvaja na dober način," je poudaril Grossi. 

Ne spreglejte