SiolNET. Novice Slovenija
5,76

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Mesec o 20 tisoč stanovanjih: V tej točki ne morem in ne znam povedati … #video

5,76

termometer

Luka Mesec | "Zakon o dohodnini bomo razveljavili v vseh točkah, razen v delu, ki se nanaša na dvig splošne olajšave. Nižanje davkov ni način, kako zvišati plače. Te je treba gledati iz vidika bruto zneska. Če nižamo bruto znesek zato, da povišamo neto znesek, nismo nič naredili, saj smo samo dvignili individualno potrošnjo. Izboljšati moramo produktivnost gospodarstva," je na vprašanja poslancev o spremembah obstoječe zakonodaje dejal Luka Mesec. | Foto: STA
"Zakon o dohodnini bomo razveljavili v vseh točkah, razen v delu, ki se nanaša na dvig splošne olajšave. Nižanje davkov ni način, kako zvišati plače. Te je treba gledati iz vidika bruto zneska. Če nižamo bruto znesek zato, da povišamo neto znesek, nismo nič naredili, saj smo samo dvignili individualno potrošnjo. Izboljšati moramo produktivnost gospodarstva," je na vprašanja poslancev o spremembah obstoječe zakonodaje dejal Luka Mesec. Foto: STA

"V koalicijsko pogodbo smo zapisali, da bomo zagotovili, ne zgradili 20 tisoč najemnih stanovanj do leta 2030. Stanovanja bomo zagotovili deloma prek gradnje novih nepremičnin, deloma pa z aktivacijo obstoječega fonda. V tej točki ne morem in ne znam povedati, kaj je realistično do leta 2026, ker imamo v resnici na nepremičninskem trgu tak kaos, da nimamo niti realnih ocen, koliko stanovanj je praznih, katera se oddajajo, katera se oddajajo na črno …," je danes dejal kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Z desetimi glasovi za in štirimi proti je Mesec prepričal pristojni odbor DZ. 

Pred pristojnimi odbori DZ se danes predstavlja še zadnjih šest kandidatov za ministre v prihodnji vladi Roberta Goloba. Vseh pet kandidatov v soboto in vseh šest v ponedeljek je zaslišanja prestalo uspešno, enako je mogoče pričakovati danes. Irena Šinko, Bojan Kumer in Uroš Brežan so že dobili podporo pristojnega odbora, Luka Mesec pa ravnokar predstavlja svoja programa in odgovarja na vprašanja poslancev.

Robert Golob, Tanja Fajon in Luka Mesec. | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Luka Mesec: Boj proti revščini, prekarnosti in birokratizaciji

Kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je v svoji današnji predstavitvi pred odborom DZ za delo poudaril, da se bo zavzemal za blaginjo za vse, ne le za peščico. Poudarek bo na boju proti revščini in prekarnosti, prav tako pa želi debirokratizirati postopke na socialnem področju. "Spodbujali bomo tako delodajalce kot zaposlene, da se slednji vključijo v odločanje in v lastništvo podjetij. To ni socialistična utopija, v ZDA je deset odstotkov zaposlenih v zasebnem sektorju solastnikov podjetij, za katera delajo," je tudi poudaril Mesec.

Kako do 20 tisoč stanovanj?

"V koalicijsko pogodbo smo zapisali, da bomo zagotovili, ne zgradili 20 tisoč najemnih stanovanj do leta 2030. Stanovanja bomo zagotovili deloma prek gradnje novih nepremičnin, deloma pa z aktivacijo obstoječega fonda. V tej točki ne morem in ne znam povedati, kaj je realistično do leta 2026, ker imamo v resnici na nepremičninskem trgu tak kaos, da nimamo niti realnih ocen, koliko stanovanj je praznih, katera se oddajajo, katera se oddajajo na črno … Prvi ukrep bo torej spremljanje, kaj se pravzaprav dogaja na nepremičninskem trgu," je pojasnil Mesec.

Dvig minimalne plače

Glede pokojnin je izpostavil, da si bodo na ministrstvu prizadevali, da bo pokojnina za polno delovno dobo znašala vsaj 700 evrov neto. Minimalno plačo pa bi dvignili vsaj na 800 evrov, kar piše tudi v koalicijski pogodbi.

"Zakon o dohodnini bomo razveljavili v vseh točkah, razen v delu, ki se nanaša na dvig splošne olajšave. Nižanje davkov ni način, kako zvišati plače. Te je treba gledati iz vidika bruto zneska. Če nižamo bruto znesek zato, da povišamo neto znesek, nismo nič naredili, saj smo samo dvignili individualno potrošnjo. Izboljšati moramo produktivnost gospodarstva," je na vprašanja poslancev o spremembah obstoječe zakonodaje dejal Mesec.

"Pri pokojninski reformi je naša vstopna točka odpravljanje revščine. Sam se ne strinjam z oceno OECD, da je naš sistem predrag. Mi damo za pokojnine okoli deset odstotkov BDP, v Avstriji pa od 13 do 14 odstotkov. Torej dajo za tretjino več od nas za pokojnine. Pa nimajo nobenih težav," je poudaril Mesec.

Ministrski kandidat se je izrekel tudi proti zvišanju upokojitvene starosti, saj da zaposleni, ki gre v pokoj, odpira delovno mesto mlademu, ki prihaja na trg dela.

Pri boju s prekarnostjo je kot prvi ukrep napovedal okrepitev delovne inšpekcije. Poleg tega bi moral delodajalec tistega, ki dela samo zanj, zaposliti. Za ljudi v prekarnih razmerjih pa želi olajšali pridobitev nadomestil.

Poleg tega bodo po njegovih besedah delodajalcem omogočili, da bodo lahko zaposlene ob ohranitvi plače in vseh pravic zaposlili za 30 ur tedensko, kar da sedaj nekateri počnejo nezakonito, ter to tudi spodbujali, ker da je ponekod v tujini že prineslo pozitivne rezultate.

Mesec, ki je napovedal tudi skorajšnjo obuditev socialnega dialoga v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), je na odbor prišel v spremstvu Simona Maljevca. Sam bo namreč takoj, ko bo ustanovljeno, stopil na čelo ministrstva za solidarno prihodnost, ki bo bdelo nad dolgotrajno oskrbo in stanovanjsko politiko, vodenje ministrstva za delo pa bo prevzel Maljevac, ki bo dotlej državni sekretar.

Cilj Irene Šinko je povečati samooskrbo hrane znanega porekla ter čim več te hrane zagotoviti javnim zavodom. | Foto: STA Cilj Irene Šinko je povečati samooskrbo hrane znanega porekla ter čim več te hrane zagotoviti javnim zavodom. Foto: STA Irena Šinko: Za trajnostno kmetijstvo s poudarkom na varovanju okolja

Kmetovanje v Sloveniji mora biti po besedah kandidatke za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko trajnostno s poudarkom na ekonomski učinkovitosti pridelave, varovanju okolja in socialni vzdržnosti. Na področju gozdarstva je treba povečati dodano vrednost lesa, na področju prehrane pa nadaljevati promocijo slovenske hrane. Šinkova je sicer že dobila podporo pristojnega odbora.

Kaj bo s cenami hrane?

"Resor je odvisen od zunanjih dejavnikov, kot so velika nihanja cen, izbruhi bolezni in škodljivcev, neugodni naravni pojavi in vremenske razmere ter vojna v regiji. Naš temeljni cilj mora biti, da zagotovimo bodočim rodovom zdravo okolje in dovolj čistih naravnih resursov, kot sta voda in zemlja, za njihovo preživetje," je dejala v današnji predstavitvi pred člani matičnega odbora DZ.

Hrana mora biti po njenem prepričanju pridelana čim bolj lokalno, varno in na tradicionalen način, oskrba nemotena in z večjo dodano vrednostjo. Pri tem je pomemben učinkovit nadzor nad izvorom. Predelava pa mora biti okolju prijazna, podnebno nevtralna, ohranjati mora biotsko raznovrstnost. Razvijati je treba nove, trajnostne načine kmetovanja in zmanjšati vnos fitofarmacevtskih sredstev. Na zaščitenih površinah pa je treba spodbujati ekološko kmetijstvo, je poudarila.

Javni zavodi in hrana

Kandidatkin cilj je povečati samooskrbo hrane znanega porekla ter čim več te hrane zagotoviti javnim zavodom. Pomembna je po njenih besedah krepitev pravičnega partnerskega sodelovanja med deležniki, pri čemer je treba poskrbeti za povečanje dodane vrednosti zlasti pri primarnih proizvajalcih. Povečala bi rada prodajo neposredno na kmetijskih gospodarstvih ter poskrbela za socialno vzdržnost. Pri tem je omenila krepitev podeželja in dvig ugleda kmetov. Za to bo treba pripraviti nacionalni program samooskrbe s hrano in določiti cilje, je podčrtala.

Za dosego naštetega pa se bosta morala po njenem prepričanju zgoditi generacijski preboj in znižanje povprečne starosti nosilcev kmetijskega gospodarstva, ki je zdaj pri 62 letih. "To bomo dosegli, če bomo izvajali že sprejeti akcijski načrt," je ocenila. Ob tem bo treba poskrbeti za primeren obseg kmetijskih zemljišč, ki se je med letoma 1991 in 2021 zmanjšal za 14 odstotkov, in njihov proizvodni potencial, pri čemer so pomembne naložbe v infrastrukturo. Poenostaviti bo treba tudi postopke opredeljevanja novih zemljišč z usmeritvijo v pridelavo hrane.

Zeleni prehod mora biti po mnenju kandidata za infrastrukturnega ministra Bojana Kumra ključno vodilo tako na področju infrastrukture kot energetike. | Foto: STA Zeleni prehod mora biti po mnenju kandidata za infrastrukturnega ministra Bojana Kumra ključno vodilo tako na področju infrastrukture kot energetike. Foto: STA Bojan Kumer: Na področju infrastrukture in energetike stavim na zeleni prehod

Zeleni prehod mora biti po mnenju kandidata za infrastrukturnega ministra Bojana Kumra ključno vodilo tako na področju infrastrukture kot energetike. Kumar je sicer že dobila podporo pristojnega odbora.

V predstavitvi na matičnem odboru je med drugim podčrtal potrebo po nadaljnji nadgradnji železnic in vlaganju v obnovljive vire energije. Predstavil je tudi ukrepe za blažitev energetske draginje.

Energetsko draginjo nameravajo na ministrstvu v njegovem mandatu blažiti skozi ciljno naravnane ukrepe. Pomagati nameravajo tistim posameznikom, ki so zaradi socialnega statusa najbolj prizadeti, in tistim podjetjem, ki odgovorno prispevajo k razvoju. Po potrebi bodo regulirali cene za vse ranljive odjemalce, pomagali kmetom in targetirano pomagali gospodarstvu. Omenil je tudi ureditev zasilne oskrbe na področju plina.

Digitalizacija

Za gospodarski razvoj in blaginjo so po njegovih besedah nujne dobre prometne infrastrukturne povezave, kar se je v preteklosti že večkrat pokazalo, prav tako je dobra železniška infrastruktura potrebna za spodbujanje preusmeritve prometa, blaga in mobilnosti prebivalstva na železnice, kar bi vodilo v postopno zmanjšanje osebnega cestnega prometa v središčih mest.

"Spodbuditi in ojačati želim vse gradnje, ki so v teku, vse obnove in nadgradnje javne železniške infrastrukture. Povečati želimo povezljivost železniškega omrežja do sosednjih držav, med velikimi mesti in med različnimi gospodarskimi sektorji," je dodal.

Po Kumrovih besedah je trenutno v teku prvi investicijski cikel v železniškem prometu, v njegovem mandatu pa bo ključen drugi. V tem želi prihodnja vlada nasloviti krajše potovalne čase potniških vlakov, zagotoviti taktni promet in narediti natančno analizo pozitivnih učinkov na podnebje.

Kumer je izpostavil tudi digitalizacijo v prometnih tokovih. "Ne toliko oddaljena vizija so gradnje železniških postaj prihodnosti, ki bi dejansko združile štiri lastnosti, ki so v trendu - integracijo voznih redov, fizično integracijo, informacijsko integracijo in integracijo tarif in vozovnic," je pojasnil.

Kdo je po vašem mnenju najboljši kandidat za ministra oziroma ministrico?

 • Tatjana Bobnar (notranje zadeve), 185 glasov
  9,09%
 • Tanja Fajon (zunanje zadeve), 58 glasov
  2,85%
 • Klemen Boštjančič (finance), 23 glasov
  1,13%
 • Marjan Šarec (obramba), 43 glasov
  2,11%
 • Danijel Bešič Loredan (zdravje), 1159 glasov
  56,95%
 • Dominika Švarc Pipan (pravosodje), 36 glasov
  1,77%
 • Luka Mesec (delo), 38 glasov
  1,87%
 • Matjaž Han (gospodarstvo), 61 glasov
  3,00%
 • Uroš Brežan (okolje in prostor), 23 glasov
  1,13%
 • Bojan Kumer (infrastruktura), 22 glasov
  1,08%
 • Igor Papič (izobraževanje), 204 glasov
  10,02%
 • Sanja Ajanović Hovnik (javna uprava), 13 glasov
  0,64%
 • Asta Vrečko (kultura), 18 glasov
  0,88%
 • Irena Šinko (kmetijstvo), 41 glasov
  2,01%
 • Aleksander Jevšek (razvoj in kohezijska politika), 15 glasov
  0,74%
 • Emilija Stojmenova Duh (digitalna preobrazba), 27 glasov
  1,33%
 • Matej Arčon (Slovenci po svetu). 69 glasov
  3,39%
Oddanih 2035 glasov
Igor šoltes Novice Golobov kadrovski vrtiljak: razkrita nekatera zanimiva imena

Danes pred odbore še Bešič Loredan in Vrečkova

Zadnji dve zaslišanji se bosta začeli ob 17. uri: člani odbora za zdravstvo bodo spraševali kandidata za ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, člani odbora za kulturo pa kandidatko za ministrico za kulturo Asto Vrečko.

Nova vlada bo imela po načrtih strank bodoče koalicije tri dodatne resorje, vendar namerava zaradi predloga stranke SDS za razpis posvetovalnega referenduma o predlaganih spremembah zakona o vladi začasno delovati po veljavnem razrezu. Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 kandidatov, iz SD štiri in iz Levice dva. Če bo DZ predlaganih 17 kandidatov v sredo potrdil, bodo prisegli še istega dne.

Melita Župevc Novice To bodo Golobovi najožji sodelavci Tatjana Bobnar Novice Bobnarjeva: Miren protest ne bo nikoli več zločin #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin