Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
13.57

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

Natisni članek

goljufija zavarovalnice kriminalistična preiskava Policija

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 13.57

5 let, 1 mesec

Da bi dobili denar, si je 21-letnica namerno odžagala roko

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

20

rešilec | 63-letnik je močno poškodovani 21-letnici na kraju dogodka sicer nudil prvo pomoč in jo nato odpeljal proti Ljubljani z namenom zdravniške oskrbe, pri čemer pa je odrezan del roke pustil na kraju dogodka. Med vožnjo so jo prevzeli reševalci in jo odpeljali v UKC Ljubljana, kjer so ji, ko je roko pripeljala policija, to prišili nazaj. | Foto STA

63-letnik je močno poškodovani 21-letnici na kraju dogodka sicer nudil prvo pomoč in jo nato odpeljal proti Ljubljani z namenom zdravniške oskrbe, pri čemer pa je odrezan del roke pustil na kraju dogodka. Med vožnjo so jo prevzeli reševalci in jo odpeljali v UKC Ljubljana, kjer so ji, ko je roko pripeljala policija, to prišili nazaj.

Foto: STA

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana so v preteklem tednu končali zahtevno kriminalistično preiskavo petih kaznivih dejanj poskusa goljufije. Štirje osumljeni so najprej sklenili zavarovalne police pri petih zavarovalnicah, nato pa si je 21-letnica namerno na žagi odrezala roko nad zapestjem, da bi na podlagi zavarovalnih polic kasneje prejela visoke vsote denarja. Za storjeno goljufijo jim grozi od eno- do osemletna zaporna kazen.

Kaznivih dejanj so v sostorilstvu utemeljeno osumljene štiri osebe, in sicer osumljenki iz Ljubljane, stari 21 in 58 let, še en 29-letni Ljubljančan in 63-letnik iz okolice Ljubljane.

Kot so dejali na policiji, so osumljenci ob koncu leta 2018 po vnaprejšnjem, medsebojnem dogovoru in razdelitvi vlog, da bi pridobili veliko premoženjsko korist na goljufiv način, pri petih slovenskih zavarovalnicah sklenili zavarovalne police za nezgodno in življenjsko zavarovanje.

prometna nesreča
Novice Kako poskušajo Slovenci ogoljufati zavarovalnice

V začetku leta 2019, ko so bile že vse zavarovalne police veljavne in so bili vplačani tudi prvi obroki obročnega odplačevanja, si je 21-letnica na domu 63-letnika na čelilni in zajeralni žagi namerno odrezala roko nad zapestjem. Povzročeno poškodbo so osumljenci nato lažno prikazovali kot nesrečo pri žaganju vej.

Namerna povzročitev poškodbe je bila predhodno skrbno načrtovana, vse s ciljem izplačila visokih odškodnin, so še pojasnili na policiji.

63-letnik je poškodovanko odpeljal proti Ljubljani, a je pozabil odrezani del roke

63-letnik je močno poškodovani na kraju dogodka sicer nudil prvo pomoč in jo nato odpeljal proti urgenci v Ljubljani, a je odrezani del roke pustil na kraju dogodka, so povedali na policiji.

Med vožnjo proti Ljubljani so poškodovano od 63-letnika prevzeli zdravstveni delavci Reševalne postaje Ljubljana in jo odpeljali v UKC Ljubljana. O dogajanju so bili obveščeni tudi policisti PU Ljubljana, ki so odšli na kraj dogodka in odrezan ud takoj odpeljali v UKC  Ljubljana, kjer ga je zdravnikom z operativnim posegom uspelo prišiti nazaj.

Nekaj dni po dogodku so osumljeni na vseh petih zavarovalnicah podali zahtevke za izplačilo zavarovalnine, vendar do izplačila ni prišlo, saj so kriminalisti še pravočasno zaznali namere osumljencev.

21-letnica bi poleg visoke vsote denarja prejemala še mesečne rente

V primeru, da bi do izplačila prišlo, bi 21-letnica prejela 383.400 evrov zavarovalnine in še 3.050 evrov mesečne rente (pri nekaterih policah za obdobje desetih let, pri drugih pa do smrti), kar znaša še dodatnih nekaj 100.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi. Sicer pa bi glede na sklenjena zavarovanja v primeru stoodstotne invalidnosti osumljena lahko prejela tudi več kot 1.235.000 evrov zavarovalnine in več 100.000 evrov, izplačanih v obliki mesečne rente," so sporočili s policije.

Operacija bolnica bolnik
Novice Poteza zavarovalnic, ki jasno kaže, da je javno zdravstvo v krizi

Vse štiri osumljene so pridržali. "Po vseh zbranih obvestilih je bilo dvema osumljencema pridržanje odpravljeno, medtem ko sta bila 21-letna osumljenka in 29-letni osumljenec s kazensko ovadbo privedena k dežurni preiskovalni sodnici, ki je zoper njiju odredila pripor," so dodali.

Za opisano kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do osem let.

Ne spreglejte