Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2019,
7.10

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Natisni članek

Rudi Medved ministrstvo za javno upravo Ksenija Klampfer ministrstvo za delo Center za socialno delo

Petek, 1. 3. 2019, 7.10

5 let, 1 mesec

Nov sistem za 3,5 milijona evrov: ali bo obisk na CSD krajši in manj stresen?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

CSD, pravice iz javnih sredstev | Foto STA

Foto: STA

Na centrih za socialno delo in upravnih enotah bodo danes začeli uvajati enotni informacijski sistem Krpan, ki bo zaposlenim olajšal delo z dokumentacijo. Vsak petek bo vanj predvidoma vključen en center. Prvi bo CSD Savinjsko-Šaleška. Datumi uvajanja sistema po zagotovilih ne bodo vplivali na datume obdelav za izplačila v informacijskem sistemu.

Ministrica za delo Ksenija Klampfer (na fotografiji) in minister za javno upravo Rudi Medved sta sredi februarja ob obisku Centra za socialno delo Zasavje, kjer so od 1. februarja pilotno uvajali novi sistem, ocenila, da so prvi rezultati vzpodbudni. | Foto: STA , Ministrica za delo Ksenija Klampfer (na fotografiji) in minister za javno upravo Rudi Medved sta sredi februarja ob obisku Centra za socialno delo Zasavje, kjer so od 1. februarja pilotno uvajali novi sistem, ocenila, da so prvi rezultati vzpodbudni. Foto: STA , Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti želijo ob uvedbi informacijskega sistema vsem centrom omogočiti enako podporo, zato tudi odločitev za postopno uvajanje te sodobne in enotne rešitve za evidentiranje dokumentarnega gradiva.

Na vsakem centru bo izvedeno dodatno usposabljanje za vse zaposlene. Prav tako jim bo na razpolago ekipa informatikov in strokovnjakov, ki bo na terenu nudila pomoč in podporo. Strah zaposlenih, da jih bo uvajanje sistema preobremenilo, je zato po zagotovilih ministrstva odveč.

Po oceni ministrstva za javno upravo je najbolj pomembno, da najprej digitalizirajo storitve, ki pomenijo največjo dodano vrednost za končne uporabnike. Osnovni cilj so po njihovem pojasnilu sodobne, prijazne in učinkovite storitve za državljane.

CSD, pravice iz javnih sredstev
Novice Zamude le še na ljubljanskem CSD

Manj "skakanja"

Začetek uvedbe sistema na centrih je bil sprva načrtovan za 1. januar, a so ga na prošnjo predstavnikov zaposlenih in Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije prestavili za dva meseca. Vendar pa so na ministrstvu za delo želeli, da so centri med prvimi, kjer bo uveden novi sistem, ki naj bi ga sčasoma imeli v vseh javnih zavodih. Njihovi načini za beleženje dokumentov so namreč zastareli, uporabljajo pa tudi različne programe. Z novim sistemom bi sedanje načine poenotili in zmanjšali administrativne obremenitve.

Sistem naj bi strankam, torej prebivalcem, prihranil nekaj "skakanja", na primer v primerih letnih pravic (starševski dodatki, štipendije, vrtci, šole) ali spremembe statusa iz brezposelne v zaposleno osebo, saj bodo podatki zbrani na enem mestu. Tu naj ne bi bilo več potrebno vedno znova vpisovati iste podatke. Danes je to potrebno, ker skoraj dve desetletji star informacijski sistem, ki ga uporablja 130 organov javne uprave, upravlja 1.355 (nepovezanih in pogosto tudi neusklajenih) zbirk podatkov.

Omenimo, da je sistem izdelal konzorcij podjetij Marg, Avtenta in APS Plus, stal pa je 3,5 milijona evrov. Uvedba naj bi bila končana čez dve leti. 

zdravniki, UKC Maribor
Novice Zdravniki: Birokracija uničuje odnos med zdravnikom in pacientom
Koranti 311 kurent
Sportal Ne boste verjeli! Tudi kurente čaka cel kup birokracije ...

Kako bo teklo uvajanje?

Pri izdelavi časovnice za uvajanje Krpana na centrih so upoštevali velikost centrov, razpoložljivost ekip informatikov, nameščenost in delovanje delovnih postaj na centrih ter selitve zaposlenih v nove prostore, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Sistem bodo na centrih uvajal ob petkih. Dan prej bo potekalo dodatno izobraževanje zaposlenih na posameznem centru, da bi osvežili znanje, ki so ga pridobili decembra lani. Ekipa informatikov za podporo pri uvajanju bo na vseh enotah centra ob ponedeljkih, torkih in petkih.

Uvajanje sistema bo po njihovih besedah končano najkasneje jeseni, napovedujejo na ministrstvu za javno upravo.

učenje branje
Novice "Na digitalnih napravah zdržimo dlje časa, razumevanje vsebine pa je slabše"
Ne spreglejte