Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 2. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

3

Natisni članek

#zanaše Pjongčang 2018 kurenti Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Četrtek, 15. 2. 2018, 4.00

6 let, 2 meseca

Skupina korantov 311 Ptuj odhaja v Pjongčang

Ne boste verjeli! Tudi kurente čaka cel kup birokracije ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,02

3

Koranti 311 kurent | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Osem kurentov s Ptuja danes odhaja na prizorišče olimpijskih iger v Pjongčangu, kjer jih čaka naporen urnik. Poleg navijanja za slovenske hokejiste, biatlonce in skakalce jih čaka še vrsta sprejemov v Slovenski olimpijski hiši. A še bolj naporno je bilo delo, ki so ga morali opraviti, da so si sploh zagotovili možnost prevoza z letalom. Potrebnih je bilo cel kup dokumentov in izdelava posebnih kovčkov za prevoz korantije. Vse skupaj jim je vzelo skoraj leto dni.

Osmerica kurentov iz društva Skupina korantov 311 Ptuj je odločitev, da se udeležijo olimpijskih iger v Južni Koreji, sprejela že pred letom dni na prizorišču svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v St. Moritzu, kamor so odšli spodbujat Ilko Štuhec. Ta je (tudi) pred njihovimi očmi postala svetovna prvakinja v smuku.

Priprave na Pjongčang so stekle že aprila lani

Priprave na pot v Pjongčang so stekle že aprila lani in jih tudi po hudi poškodbi Ilke niso spreminjali, je povedal Igor Ramšak, vodja Skupine korantov 311. Letalske vozovnice so bile namreč plačane, priprava dokumentacije glede opreme, ki je za letalski prevoz dokaj problematična, pa v teku.

Šok, a si niso premislili

"Seveda smo bili ob poškodbi Ilke šokirani, saj smo se za pot v Pjongčang odločili prav zaradi nje in navijanja zanjo, a so nas drugi, tudi Olimpijski komite Slovenije, spodbujali, naj ne obupamo. No, stvar je že tako daleč, da danes odpotujemo proti Pjongčangu," je bil zdaj, ko je birokratski del projekta pod streho, zadovoljen Ramšak.

Nekaj dni pred odhodom na olimpijske igre so obiskali tudi Ilko Štuhec:

Zakaj se društvo imenuje Skupina korantov 311?

Gre za asociacijo na telefonsko številko 113, na kateri dobite policijo, v skupini kurentov pa je bila ob registraciji društva večina članov po poklicu policistov. Danes vztrajata še dva, preostali so se jim pridružili na novo. Na pot kurentovih obhodov so stopili že leta 1992, slovenske smučarje pa spremljajo že več kot desetletje. Začelo se je z Mitjo Dragšičem, zdaj se nadaljuje z Ilko oz. štajerskimi smučarji, ki jih v slovenski reprezentanci ne manjka.

Kaj vse potrebuje kurent, da lahko sede na letalo?

"Če bi vam povedal vse, bi trajalo več ur," je namignil sogovornik, ki ga s skupino sedmih kolegov čakajo dokaj naporni dnevi.

17. februarja si bodo ogledali hokejski obračun med Slovenijo in Slovaško, naslednji dan jih čaka ogled biatlonske preizkušnje, kjer po tihem računajo na vrhunsko predstavo Jakova Faka in preostalih slovenskih predstavnikov, 19. februarja pa bodo spodbujali slovenske skakalce na ekipni preizkušnji.

 "Sodelovali bomo tudi v Slovenski olimpijski hiši v olimpijski vasi. Nastop nas čaka že prvi dan, saj bo v slovenski hiši sprejem za navijače, ki bodo v Korejo pripotovali s Tomažem Razingarjem. Sodelovali bomo tudi na sprejemu predstavnikov slovenske vlade in nekdanjih slovenskih olimpijcev," je naštel Ramšak.

Koranti 311 kurent | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

"Najprej smo morali po meri izdelati kovčke, saj morajo biti usklajeni z našo opremo, pomembno pa je tudi, da so izdelani iz lahkih materialov. Letalska družba Emirates, s katero letimo z zagrebškega letališča, namreč dopušča samo 30 kilogramov prtljage, kar je malo, zato smo jih zaprosili za dodatnih deset, saj že prazen kovček tehta najmanj 15 kilogramov," je opisal sogovornik.

V kovčke so shranili osnovno opremo za korantijo, zvonce pa so spakirali posebej. Zaradi omejitev pri teži so se odločili za manjše zvonce kot sicer.

"Vsa oprema mora biti fotografsko dokumentirana in oštevilčena … Vsak kurent ima svojo številko. Dokumentacijo smo pridobivali na ministrstvu za kulturo in Štajerski gospodarski zbornici, kjer smo pridobili t. i. ATA Carnet (mednarodni carinski dokument za začasni uvoz blaga, ki bo v roku enega leta ponovno izvoženo v nespremenjeni obliki). V pridobivanje dokumentacije je bilo vloženega ogromno dela.

Običajno bi za prevoz korantije potrebovali tudi potrdilo z veterinarskega inštituta, a nam je bilo tokrat prizaneseno, saj smo dobili potrdilo z ministrstva za kulturo, ki dokazuje, da je korantija etnografska noša, ki je del nacionalne kulturne dediščine in ki jo bomo zagotovo pripeljali nazaj v Slovenijo. To je zadostovalo," je še povedal Ramšak.

Kurenti so redni spremljevalci slovenskih športnih prireditev. Redno jih srečujemo tudi v Ljubnem, kjer poteka tekma v ženskih skokih, v Planici in na Zlati lisici. | Foto: Vid Ponikvar Kurenti so redni spremljevalci slovenskih športnih prireditev. Redno jih srečujemo tudi v Ljubnem, kjer poteka tekma v ženskih skokih, v Planici in na Zlati lisici. Foto: Vid Ponikvar

Za potovanje in bivanje v Južni Koreji okrog 20 tisočakov

Kurenti iz skupine 311 bodo v Južno Korejo odnesli tudi ptujski promocijski material in z njim ter svojim delovanjem širili poslanstvo oz. tradicijo kurentov, ki je lani dočakala vpis na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Skupni strošek potovanja in vsega, kar spada zraven, ocenjujejo na 20 tisoč evrov. Pri financiranju projekta so jim pomagali donatorji, nekaj je prispevalo ministrstvo za kulturo, velik del stroškov pa so poravnali iz lastnega žepa.

V Pjongčangu jih zagotovo ne bo zeblo. | Foto: Vid Ponikvar V Pjongčangu jih zagotovo ne bo zeblo. Foto: Vid Ponikvar

Edini, ki jih v polarnem mrazu ne bo zeblo

Glede na to, da je večina novic, ki prihajajo s prizorišča 23. zimskih olimpijskih iger, "začinjena" z informacijami o polarnem mrazu in orkanskem vetru, lahko zapišemo, da bo osmerica Slovencev, ki v Pjongčang odhajajo kot kurenti, med redkimi izjemami, ki jih na prizorišču iger prav gotovo ne bo zeblo. Do zdaj jih še nikoli ni, je potrdil Ramšak.

Cene korantije so različne, nova stane med 1.000 in 1.200 evri, dodaten strošek predstavljajo zvonci, za katere je treba odšteti od 300 do 500 evrov. Oprema tehta od 25 do 30 kilogramov.
Objavite svojo navijaško fotko in sodelujte v nagradni igri! Na svojih profilih v družbenih omrežjih z oznako #zanaše in se potegujte za Samsung Galaxy S8 in paket Dostopni A za eno leto in 40 praktičnih olimpijskih nagrad.
Ne spreglejte