Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 1. 2019,
13.52

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Center za socialno delo Marjan Šarec Žan Mahnič

Ponedeljek, 28. 1. 2019, 13.52

5 let, 2 meseca

Zamude le še na ljubljanskem CSD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
CSD, pravice iz javnih sredstev | Foto STA

Foto: STA

Premier Marjan Šarec je na seji Državnega zbora (DZ) v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Žana Mahniča v zvezi z zaostanki pri reševanju vlog na centrih za socialno delo pojasnil, da ima zaostanke le še ljubljanski center, in sicer mu je od 5.300 vlog ostalo nerešenih še 615. Šarec se je strinjal z Mahničevim mnenjem, da dan reorganizacije centrov ni bil izbran pametno.

Poleg nepravilno izbranega dneva reorganizacije centrov za socialno delo (CSD), to je 1. oktobra, je po besedah Marjana Šarca dodatna težava nastala zaradi nedelovanja nadgradnje informacijskega sistema, kar je trajalo teden dni. Ob tem je pohvalil ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenijo Klampfer, ker je takoj ukrepala ter za izplačilo štipendij in denarne socialne pomoči določila dodatni izplačilni dan.

Šarec je spomnil, da so zaposleni na CSD tudi opravljali nadurno delo, nekateri pa ga še vedno, tudi ob koncih tedna. "Iz poročil vseh 16 centrov za socialno delo izhaja, da je glavnina vlog rešena. Zaostanke ima le še ljubljanski center, vendar je ministrica Klampferjeva krajevno pristojnost za obravnavo vlog prenesla na druge centre po državi, ki niso imeli zaostankov," je pojasnil.

CSD. Center za socialno delo.
Novice Zaostanek na ljubljanskem CSD naj bi odpravili v desetih dneh #video

Neodzivnost tudi na strani državljanov

Ob tem je premier opozoril, da so nekatere od 615 nerešenih vlog, ki jih ima trenutno ljubljanski CSD, tudi posledica neodzivnosti upravičencev, ki še niso dopolnili vlog: "Centri odločbe večinoma izdajajo v zakonskem roku dveh mesecev od prejetja vloge, zlasti ko gre za socialne pomoči in varstveni dodatek. Prednost tako imajo socialno ogroženi."

Prav tako je Šarec napovedal, da bodo 1. marca letos na CSD uvedli nov sistem Krpan, ki bo zaposlenim olajšal delo z dokumentacijo, odobrena pa je že bila tudi kadrovska okrepitev. Zato pričakuje, da se zaostajanje z reševanjem vlog ne bo ponovilo.

CSD, pravice iz javnih sredstev
Novice Reorganizacija CSD-jev: uslužbenci delajo tudi ob sobotah

Šarc pričakuje, da od zdaj ne bo več zamud

Sicer so poslanci SDS pred dnevi zahtevali sklic nujne seje parlamentarnega odbora, na kateri bi obravnavali zaostanke pri reševanju vlog na CSD.

Zaostanki so po Mahničevih besedah posledica velike napake nekdanje ministrice za delo Anje Kopač Mrak, ki je pod prisilo ob njeni interpelaciji na hitro izvedla reorganizacijo CSD, in to kljub opozorilom o nedomišljenosti reorganizacije.

Mahnič je predlagal, da DZ opravi splošno razpravo o Šarčevem odgovoru v zvezi z zaostanki na CSD.

Ministrica Klampferjeva pa je v odgovoru na vprašanje Mojce Žnidarič (SMC) napovedala, da bodo zaostanke pri reševanju vlog v celoti odpravili do konca januarja.

Jurij Šumečnik
Novice Kje je našel novo službo direktor CSD iz afere koroška dečka
Ne spreglejte