SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cerar: Zakon o fiskalnem pravilu pomemben za ugled države

4

termometer

 | Foto:
Premier Miro Cerar je pred odborom DZ za finance in monetarno politiko opozoril, da je sprejetje zakona o fiskalnem pravilu zelo pomembno za nadaljnjo javnofinančno konsolidacijo države in njen ugled.

Cerar je poudaril, da je zakon o fiskalnem pravilu pomemben z več vidikov - s formalnega vidika gre za uresničitev ustavne zaveze, z vsebinskega vidika pa se s tem postavlja temelj za vzdržne javne finance, "ki so eden od temeljev uspešnega delovanja družbe".

Vlada je v zadnjih mesecih opravila več krogov pogovorov s koalicijskimi in opozicijskimi poslanskimi skupinami, predstavnikoma narodnih skupnosti in različnimi strokovnjaki s tega področja ter pripravila dopolnitve zakona.

"Moja ocena je, da so vse dopolnitve, ki se odražajo v amandmajih koalicijskih poslanskih skupin, smiselne in da se bo z njimi besedilo zakona izboljšalo, postalo bolj jasno, obenem pa bo ostalo zaključena celota," je dejal premier in dodal, da je sprejetje zakona izjemnega pomena za nadaljnjo javnofinančno konsolidacijo Slovenije in njen ugled tako pred državljani kot tudi v tujini.

Sloveniji grozita tožba in denarna kazen Tudi finančni minister Dušan Mramor je opozoril, da s sprejemom izvedbenega zakona glede na roke iz ustave in zaveze, ki smo jih dali na ravni EU, močno zamujamo. Evropska komisija je zato tik pred tem, da na sodišču EU vloži tožbo proti Sloveniji, ki jo lahko posledično doleti denarna kazen. Ta bi lahko znašala tudi deset milijonov evrov, kar je ob nadaljnji potrebi po konsolidaciji javnih financ "zadnje, kar bi si lahko želeli", je dejal.

Zelena luč odbora zakonu Predlog zakona je uspešno prestal drugo obravnavo na seji odbora, ki je sprejel več dopolnil koalicije, opozicijska dopolnila pa niso dobila zelene luči.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin