Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2017,
16.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

9

Natisni članek

Andrej Plenković Miro Cerar Piranski zaliv meja Hrvaška Slovenija arbitraža

Petek, 25. 8. 2017, 16.46

6 let, 6 mesecev

Cerar opozarja Zagreb, da ima tudi njegovo potrpljenje meje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

9

Premier Miro Cerar je danes opozoril, da bosta njegovo potrpljenje in pripravljenost na dialog s Hrvaško izpuhtela, če septembra na srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem Hrvaške ne bo izkazala jasne volje, da gremo skupaj v implementacijo arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Video: Planet TV


Premier Cerar je v Divači na novinarsko vprašanje, kako komentira izjavo Plenkovića, ki je te dni znova zavrnil arbitražno sodbo, odgovoril, da stalno poudarja, "da je prav načelo vladavine prava temelj obstoja Evropske unije, zato si ne znam predstavljati, da bi lahko Evropska unija ali posamezne njene članice podprle takšna hrvaška prizadevanja, ki bi šla proti arbitražni odločbi".

"Seveda pa bosta tudi moje potrpljenje, moja pripravljenost na dialog, ki se mi zdi najbolj konstruktiven pristop, izpuhtela, če ne bo septembra na drugem pogovoru s strani Hrvaške izkazana jasna volja, da gremo skupaj v implementacijo," je dodal.

Plenković razburil z obljubami hrvaškim ribičem

Hrvaški premier je v sredo slovensko stran razburil z obljubami ribičem v Umagu in Savudriji, da lahko še vedno lovijo do sredine Piranskega zaliva, kar je seveda v nasprotju z odločbo arbitražnega sodišča, ki pa ga Hrvaška ne upošteva. Slovenija vztraja pri implementaciji arbitražne sodbe, Plenkovićeve obljube hrvaškim ribičem pa so po mnenju slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca tudi "pozivanje k incidentom". 

Hrvaški se zapleta tudi v odnosih z BiH, ki izdajo soglasja za začetek gradnje mostu na polotok Pelješac pogojuje z rešitvijo mejnega spora med državama.

Hrvaški državni vrh hrvaškim diplomatom predstavil zunanjepolitične smernice

Hrvaški državni vrh je na današnjem odprtem delu posveta hrvaške diplomacije hrvaškim veleposlanikom zastavil nalogo urejanja odnosov s hrvaškimi sosedami. Hrvaški premier Plenković je izpostavil, da mora biti diplomacija zelo natančna in jasno izražena, ko pojasnjuje hrvaška stališča tretjim državam.

Plenković je na posvetovanju v zagrebškem hotelu Sheraton izpostavil, da bo hrvaška zunanja politika v naslednjih nekaj letih "verjetno največ pozornosti posvečala" odprtim vprašanjem s svojimi sosedami, ne glede na to, ali so članice Evropske unije ali ne.

"Pomembno je, da bomo trdni in vztrajni pri pojasnjevanju naših stališč. Milim, da je pomembno, da bomo pri pojasnjevanju hrvaških izhodišč o vseh odprtih vprašanjih, ne glede ali gre za BiH, Slovenijo, Madžarsko, Črno goro, Srbijo in delno tudi z Italijo, zelo natančni in artikulirani", je povedal Plenković hrvaškim diplomatom v uvodnem delu drugega dne posvetovanj vodij hrvaških diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Kdaj se bosta srečala premierja?

Datum srečanja Plenkovića in Cerarja še ni dokončno potrjen, je pa hrvaški premier danes znova zagotovil, da pristojne službe zunanjih ministrstev Hrvaške in Slovenije pripravljajo vsebino srečanja v Zagrebu in da se bo to zgodilo.

Plenković je Cerarja v septembru povabil v Zagreb, potem ko sta se sredi julija prvič po objavi arbitražne sodbe srečala v Ljubljani.

Premier Cerar se je v Divači mudil na čelu vladne delegacije, ki je začela referendumsko kampanjo o zakonu o drugem tiru z ogledom izvlečnega tira na progi med Divačo in Koprom.

Ne spreglejte