Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2017,
11.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

10

Natisni članek

Piranski zaliv Arbitražni sporazum arbitraža Hrvaška

Četrtek, 24. 8. 2017, 11.50

6 let, 7 mesecev

Plenković: Podpiramo delovanje hrvaških ribičev na območju Savudrije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,73

10

Andrej Plenković | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes na seji vlade obvestil ministre, da se je v sredo v Umagu in Savudriji pogovarjal s predstavniki lokalnih oblasti in ribiči o kontekstu sodbe arbitražnega sodišča. Poudaril je, da so podprli ribiče in jih spodbudili k nadaljevanju običajnega dela na območju ob meji s Slovenijo.

Plenković je ponovil, da Hrvaška ne sprejema odločitve arbitražnega sodišča o razmejitvi s Slovenijo, ker je izstopila iz arbitražnega postopka. Kot je dejal, se je z ribiči srečal pred nadaljevanjem pogovorov s Slovenijo o reševanju spora o meji.

"Pogovori z ribiči so bili zelo koristni. Seveda smo dali sporočilo podpore, poguma in normalnosti dela in ribarjenja vsem ljudem, ki živijo na območju Savudrije in Umaga," je dejal Plenković.

Video: Planet TV


Plenkoviću podarili zemljevid iz leta 1947

Savudrijski in umaški ribiči so zaskrbljeni zaradi odločitve arbitražnega sodišča, ki je večino Piranskega zaliva pripisalo Sloveniji.

Plenkoviću so v sredo podarili zemljevid iz leta 1947, na katerem je narisana sredinska črta v Piranskem zalivu, ki je zanje, kot so dejali, tudi edina sprejemljiva. Hrvaški ribiči trdijo, da se je po arbitražni odločitvi okrepilo posredovanje slovenske policije ter da ne "odgovarjajo na provokacije".

Cerar bo obiskal Hrvaško

Hrvaški premier je v sredo v Zagrebu dejal, da diplomati obeh držav pripravljajo obisk predsednika slovenske vlade Mira Cerarja na Hrvaškem, a se za datum še niso dogovorili.

"Mislim, da je Zagrebu treba zelo jasno sporočiti, da gre tukaj za kršitve slovenske suverenosti, je pa treba to sporočiti tudi Bruslju," pravi Karl Erjavec.  | Foto: STA , "Mislim, da je Zagrebu treba zelo jasno sporočiti, da gre tukaj za kršitve slovenske suverenosti, je pa treba to sporočiti tudi Bruslju," pravi Karl Erjavec. Foto: STA , Izjava hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, da hrvaški ribiči v Piranskem zalivu lahko lovijo kot pred razsodbo arbitražnega sodišča, je nepotrebna, je ocenil zunanji minister Karl Erjavec. Pojasnil je, da izjava ne prispeva k temu, da bi ustvarili vzdušje, potrebno za implementacijo arbitražne razsodbe.

Po besedah ministra je zaskrbljujoče, da premier članice EU in Nata poziva k vdiranju v slovensko morje. "Treba je vedeti, da je meja določena z arbitražno odločbo, da tukaj velja mednarodno pravo in ravno hrvaška stran je po razglasitvi arbitražne odločitve poudarjala, da se je treba izogibati enostranskim incidentom," je dejal Erjavec. Zato ga čudi, da hrvaški premier poziva k incidentom.

Ne spreglejte