Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2019,
14.57

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

odpoved družinski zdravniki Celje zdravnik

Sreda, 17. 4. 2019, 14.57

5 let

Celjski zdravniki vztrajajo pri zahtevi za zavračanje novih bolnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Zdravnik | Družinski zdravniki v Celju vztrajajo pri odklanjanju vpisa novih bolnikov. | Foto Getty Images

Družinski zdravniki v Celju vztrajajo pri odklanjanju vpisa novih bolnikov.

Foto: Getty Images

Zdravniki Zdravstvenega doma (ZD) Celje od pristojnih zahtevajo zagotovilo, da bodo lahko pri doseženih 1.895 glavarinskih količnikih odklonili vpis novih bolnikov. Če bo ta njihova edina zahteva sprejeta, 3. maja ne bodo podali odpovedi delovnega razmerja, kot so sprva napovedali, je pojasnil strokovni direktor ZD Celje Marko Drešček.

Strokovni direktor celjskega zdravstvenega doma Marko Drešček je poudaril, da zdravniki nikakor ne bodo izpisovali že opredeljenih bolnikov, tudi če že zdaj presegajo 1.895 glavarinskih količnikov. Ob obstoječih obremenitvah po njegovih besedah kakovostna, varna in strokovna obravnava bolnikov namreč ni mogoča.

preiskava zdravnik pregled ambulanta
Novice Družinske zdravnike zmotile navedbe ZZZS

Celjski zdravniki ne sprejemajo višanja normativov

Dejal je, da si zdravniki želijo tudi primerne pogoje za delo za vse mlade zdravnike, ki vstopajo v sistem, in za tiste zdravnike, ki se prijavijo za specializacijo iz družinske medicine. "V nobenem primeru zdravniki ne sprejemajo nadaljnjega višanja normativov  Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki jih je povzročil splošni dogovor za leto 2019," je dejal Drešček.

Dodal je tudi, da vodstvo ZD Celje na vseh ravneh intenzivno sodeluje z vsemi deležniki, da se razmere razrešijo in preprečijo odpovedi. Problematiko so tako predstavili celjski občini, ministrstvu za zdravje, Zdravniški zbornici Slovenije, Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije, ZZZS ter odboru za zdravstvo v državnem zboru.

"V nobenem primeru zdravniki ne pristajajo na nadaljnje višanje normativov s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki jih je povzročil splošni dogovor za leto 2019," je dejal strokovni direktor celjskega zdravstvenega doma Marko Drešček. | Foto: Thinkstock "V nobenem primeru zdravniki ne pristajajo na nadaljnje višanje normativov s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki jih je povzročil splošni dogovor za leto 2019," je dejal strokovni direktor celjskega zdravstvenega doma Marko Drešček. Foto: Thinkstock

"Želimo si hitre rešitve, ki pa ji mora slediti tudi ustrezno financiranje," je še dejal Drešček. Ministrstvo za zdravje sicer v teh dneh v pogovorih s sindikati in stroko nadaljuje intenzivno iskanje rešitev za nakopičene težave v družinski medicini in zdravstveni negi.

aleš šabeder
Novice Šabeder bo zaradi izgube v UKC Ljubljana moral na zagovor #video
Predlog aneksa številka 1 k splošnemu dogovoru še brez soglasja ZZZS

Pogajanja o predlogu aneksa številka 1 k splošnemu dogovoru, ki so bila danes na zdravniški zbornici, so se končala z dogovorom vseh deležnikov, razen ZZZS. Predstavnik zdravstvene zavarovalnice namreč ni imel mandata, da bi se opredelil do predloga, ker o njem še ni odločal upravni odbor ZZZS, so sporočili z zdravniške zbornice.

"Vsebinsko je bil podlaga za danes sprejeti aneks besedilo ministrstva za zdravje, ki je bilo usklajeno med ministrstvom in Zdravniško zbornico Slovenije, na pogajanjih pa še dopolnjeno," je pojasnil vodja pogajanj za splošni dogovor za leto 2019 in podpredsednik zbornice Dean Klančič. Vsebine predloga aneksa št. 1, ki je bil danes na pogajalski mizi, Klančič ni razkril, tokratnih pogajanj pa za zdaj niso komentirali tudi na ministrstvu za zdravje.

ZZZS bo objavil razpis za dodatne ambulante družinske medicine

Upravni odbor ZZZS je medtem sprejel sklep o razpisu za opravljanje programov zdravstvenih storitev v letošnjem letu. Med drugim bodo razpisali programe za dodatnih 32 splošnih ambulant ter 21 ambulant otroških in šolskih dispanzerjev, za kar bodo namenili 7,1 milijona evrov. Rok za prijavo je 6. maj.

Da bi čim prej razbremenili družinske zdravnike in ker so prvi specializanti družinske medicine letos že uspešno končali specializacijo, je razpisni rok za prijavo na programe za splošne in tudi pediatrične ambulante 6. maj. Rok se bo podaljšal do oddaje neoddanega programa, vendar najdlje do konca leta, so sporočili z ZZZS.

Pogajanja o predlogu aneksa številka 1 k splošnemu dogovoru, ki so danes potekala na zdravniški zbornici, so se končala z dogovorom vseh deležnikov, razen ZZZS. | Foto: Matej Povše Pogajanja o predlogu aneksa številka 1 k splošnemu dogovoru, ki so danes potekala na zdravniški zbornici, so se končala z dogovorom vseh deležnikov, razen ZZZS. Foto: Matej Povše

Erik Brecelj
Novice Brecelj: Lovke SMC zavirajo razvoj Onkološkega inštituta #video

Razpis bo objavljen v soboto na spletni strani ZZZS in v časniku Dnevnik. Razpis bo zajemal tudi programe zobozdravstva, reševalne službe in nujne medicinske pomoči, specialističnih ambulant in dializ ter specialistične bolnišnične dejavnosti. Prav tako bo ZZZS razpisal programe zdraviliške in lekarniške dejavnosti, dejavnosti zdravstvene nege in druge zdravstvene dejavnosti, ki jih opravljajo domovi za starejše in drugi socialnovarstveni zavodi ter dejavnosti Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Na razpis se lahko prijavijo javni zdravstveni zavodi, gospodarske družbe in drugi zavodi ter zasebni zdravstveni delavci, ki imajo dovoljenje in koncesijo za opravljanje javne zdravstvene službe ter med drugim še nimajo sklenjene pogodbe z ZZZS ali imajo sklenjeno začasno pogodbo. Rok za oddajo ponudb z izjemo za programe družinskih in pediatričnih ambulant je 31. avgust.

Konrad Kuštrin Fides
Novice V Fidesu zavračajo očitke o akcijah za privatizacijo zdravstva
Ne spreglejte