Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2017,
19.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

3

Natisni članek

preiskovalna komisija DZ banka NLB NKBM Anže Logar Branko Grims Jani Möderndorfer

Petek, 29. 9. 2017, 19.07

6 let, 6 mesecev

"Če zadevi ne želiš priti do dna, ustanovi komisijo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

3

Črn in humoren nasvet legendarnega britanskega državnika Churchilla pri nas jemljemo dosledno. S pranjem denarja v državnih bankah se ukvarjajo že tri parlamentarne komisije. Zadnjo vodi Jani Möderndorfer, trenutno poslanec SMC.

Novinar: Jaka Elikan/Video: Planet TV

Logarjeva komisija

Po izbruhu afere Irangate je koalicija hitela z ustanovitvijo komisije, ki bo posebej preučevala domnevno pranje iranskega denarja, cele milijarde evrov, prek naše največje državne banke. Hitela je, čeprav se je z bankami in bančno luknjo ukvarjala že ena komisija, po predsedniku imenovana Logarjeva.

Ta deluje že dve leti in je zaslišala številne bankirje in politike. Zdaj prehaja v sklepno fazo in zadnji cikel zaslišanj. Po besedah Anžeta Logarja bodo zaslišani še "tvorci zunanje bančne kriminaliteta, torej tisti, ki so najemali posojila", sklop pa bo končan predvidoma marca ali aprila 2018.

Möderndorferjeva komisija

Druga komisija je bolj sveža. Na današnji prvi seji so se njeni člani pod Möderndorferjevim vodstvom odločili, da svojo pristojnost razširi tudi na plačilni promet s tujino oziroma čezmejna plačila oziroma plačila s tretjimi državami prek Nove Kreditne banke Maribor. Čeprav je do konca mandata manj kot leto dni in čas ni na Möderndorferjevi strani, je prepričan o svojem uspehu.

Grimsova komisija

Potem pa sta tu še Branko Grims in njegova komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, ki ima prav tako pod drobnogledom afero Irangate.

Grims je sprožil interpelacijo proti pravosodnemu ministru, ker naj bi na zaslišanju lagal, in sicer "v zvezi z njegovim ravnanjem na komisiji za preprečevanje korupcije, v zvezi s preiskavo milijarde evrov plačil iranskega denarja prek Nove Ljubljanske banke, glede suma o pranju denarja, financiranja proliferacije, torej nakupovanja orožja za množično uničevanje in financiranja terorizma", je pojasnil poslanec SDS.

"Zadovoljen pa bom, ko bom videl tiste, ki smo jih obravnavali in pri katerih smo ugotovili utemeljene sume kaznivih dejanj, po domače povedano, za rešetkami, z lisicami na rokah," je sklenil Logar.

Ne spreglejte