Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2018,
20.22

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

5

Natisni članek

anketa stranke vlada

Nedelja, 17. 6. 2018, 20.22

5 let, 10 mesecev

Če Janša ne uspe sestaviti vlade, naj bo mandatar Šarec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

5

Marjan Šarec | Foto STA

Foto: STA

Junijska anketa Vox populi je pokazala, da se s stališčem strank, ki zavračajo sodelovanje s SDS v vladni koaliciji, ne strinja 49,8 odstotka vprašanih, podporo stališču pa jih je izreklo 43,5 odstotka. Če predsedniku zmagovite SDS Janezu Janši ne bi uspelo sestaviti koalicije, jih največ meni, naj bo mandatar predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Da bi bil Šarec najboljša izbira za mandatarja, če bi Janši spodletelo sestavljanje vladne koalicije, je ocenilo 32 odstotkov sodelujočih v anketi, 14,8 odstotka se jih je izreklo za kakšnega drugega kandidata, ki bi ga predlagala SDS. Predsednika SMC Mira Cerarja je izbralo 10,8 odstotka vprašanih, predsednika SD Dejana Židana 10,5, za nekoga drugega pa se jih je odločilo 14 odstotkov.

Na vprašanje, ali ste zadovoljni z rezultatom parlamentarnih volitev, ki so bile 3. junija, je pritrdilno odgovorilo 38,1 odstotka anketirancev, nezadovoljnih jih je 51,1 odstotka, 10,8 odstotka pa se jih ni moglo odločiti.

Če bi bile parlamentarne volitve danes...

Če pa bi bile parlamentarne volitve danes, bi po rezultatih ankete s 25,1 odstotka zmagala SDS. Sledile bi ji LMŠ z 11,6 odstotka, SMC in SD s po 9,2, Levica z 8,8, SAB s 3,8, SNS s 3,4, NSi s 3,2 in DeSUS s 3,1 odstotka. Druge stranke bi dobile skupaj 4,3 odstotka. Neodločenih je bilo 14,3 odstotka vprašanih, 3,9 odstotka pa jih je odgovorilo, da ne bi šli na volitve.

Pri takšni porazdelitvi glasov bi SDS dobila 29 poslanskih sedežev, LMŠ 13, SMC, SD in Levica po deset ter SAB, SNS, NSi in DeSUS po štiri sedeže.

Anketa preverila tudi zadovoljstvo z delom Cerarjeve vlade

Anketa je preverila tudi zadovoljstvo z delom Cerarjeve vlade, ki zdaj opravlja le še tekoče posle. Da je vlada uspešna, je ocenilo 37,4 odstotka vprašanih, 53,8 odstotka sodelujočih pa jo je prepoznalo kot neuspešno.

Med politiki najbolj priljubljen Borut Pahor

Med politiki je tudi po junijski anketi najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor z oceno 3,49, za njim sta evropska komisarka Violeta Bulc s 3,35 in predsednik državnega zbora Milan Brgleza s 3,11. Do desetega mesta pa prvim trem sledijo evropska poslanka Tanja Fajon, predsednica SAB Alenka Bratušek, poslanka NSi Ljudmila Novak, Cerar, Židan, Šarec in koordinator Levice Luka Mesec.

Telefonsko raziskavo javnega mnenja Vox populi je za časnik Dnevnik in Radiotelevizijo Slovenija pripravila agencija Ninamedia. Izvedla jo je med 12. in 14. junijem, v njej pa je sodelovalo 700 anketirancev.

Jernej Damjan
Trendi Taya in Jernej Damjan sta se na Tajskem tudi izgubila #video

Damir Skomina
Sportal Damir Skomina bo zgodovino spisal v torek
makedonija protesti sporazum grčija
Novice V Makedoniji protesti proti sporazumu z Grčijo
Ne spreglejte