Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 1. 2020,
14.59

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

39

Natisni članek

božič Jernej Štromajer Marjan Šarec

Ponedeljek, 13. 1. 2020, 14.59

4 leta, 3 mesece

"Če bi bil Štromajer funkcionar stranke LMŠ, bi bil nemudoma razrešen"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

39

Marjan Šarec | Izjava ob božiču je bila skrajno neprimerna za visokega državnega uslužbenca, pravi premier Marjan Šarec. | Foto Ana Kovač

Izjava ob božiču je bila skrajno neprimerna za visokega državnega uslužbenca, pravi premier Marjan Šarec.

Foto: Ana Kovač

Premier Marjan Šarec je prepričan, da je bila objava državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Jerneja Štromajerja na Twitterju ob božiču "skrajno neprimerna" za visokega državnega uslužbenca.

"V kolikor bi bil to funkcionar stranke LMŠ ali kabineta predsednika vlade, bi bil nemudoma razrešen," je navedel v odzivu za STA.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Štromajer je namreč na predvečer božiča na Twitterju objavil fotografijo z angleškim citatom iz božičnega filma Sam doma: "Vesel božič, ve umazane živali." Objava je močno razburila del javnosti. Med drugim je nanjo sredi preteklega tedna opozoril predsednik NSi Matej Tonin in Šarca pozval, naj se odzove. Meni namreč, da takšna komunikacija državnega sekretarja ne pripomore k povezanosti in razumevanju v družbi, poroča STA.

Šarec: Odgovornost imajo stranke in ministri

V kabinetu predsednika vlade so na vprašanje STA, ali se bo Šarec na Toninovo pismo odzval, zapisali, da je bila Štromajerjeva objava po premierjevem mnenju za visokega državnega uslužbenca "skrajno neprimerna". Predsednik vlade sicer ob tem opozarja, da je "odgovornost in pristojnost imenovanja in razrešitve funkcionarjev na koalicijskih strankah in pristojnih ministrih".

Jernej Štromajer | Foto:

Zaradi zapisa je nedavno po spletu zaokrožila peticija za Štromajerjev odstop, pod katero sta se v imenu koordinacijskega odbora podpisala Metka Zevnik in Aleš Primc. V njej je napovedana tudi podpora protestom, ki naj bi jih začeli v sredo pred vlado, če ta do takrat državnega sekretarja ne bo odstavila. Kot je danes za STA povedal Primc, protest zagotovo bo, koliko ljudi pričakujejo, pa ni znal povedati. "Upam, da jih bo prišlo čim več, posebej glede na to, da se je pod peticijo do zdaj podpisalo že skoraj pet tisoč ljudi," je dejal.

Štromajer, ki prihaja iz vrst SD, se je sicer za svoj tvit opravičil, z njim se je pogovoril tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo. Kot poroča STA, je po pogovoru Pikalo na Twitterju zapisal: "Izjava o božiču je v filmski komediji lahko zabavna, zunaj konteksta pa lahko tudi neprimerna in žaljiva."

Pikalo: Dobro opravlja svoje delo

Minister Pikalo je v izjavi za STA zapisal, da se delo državnega sekretarja ocenjuje po njegovem delu, ki ga Štromajer opravlja dobro in odgovorno. Poudaril je, da se je Štromajer že opravičil.

O sporni objavi sta se Pikalo in Štromajer pogovorila že pred novim letom, ko je minister državnemu sekretarju izrazil svoje nestrinjanje glede objave. "Verjamem, da je bilo s tem storjeno vse potrebno za njegovo nadaljnje delo," je še zapisal Pikalo.

Preberite še:

Jernej Štromajer
Novice Državni sekretar vam vošči: Srečen božič, umazane živali
Jernej Štromajer
Novice Odločili ste: državni sekretar SD naj odide #video
Ne spreglejte